Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

18.000 de locuințe noi și complex educațional în cartierul Borhanci

Noul centru educațional va fi amplasat în una dintre cele mai vizate zone imobiliare ale orașului | Foto: PCN

Complexul educațional, sportiv și medical din cartierul clujean Borhanci – investiție publică, a trecut de comisia de urbanism, ca și un centru comercial și medical – proiect privat, zonă a orașului care va grupa peste 18.000 de locuințe noi.

În cadrul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) Cluj-Napoca, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru realizarea hub-ului educațional și de sănătate. Acesta va cuprinde unități de învățământ (creșă, grădiniță, școală, liceu), un centru de excelență pentru protonoterapie, bazin de înot, bază sportivă, pădure-parc.

Suprafața totală a viitorului hub este de 70 ha din care 7,52 ha pentru instituții și servicii publice, 5,91 ha pentru zona verde cu rol de complex sportiv, 54,12 ha pentru zona verde: pădure-parc, scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat.

În privința unităților de învățământ, creșa și grădinița se vor organiza cu un număr minim de opt grupe pentru fiecare, școala, cu minimum 27 săli de clasă, iar liceul, cu minimum 12 clase. Se vor construi și săli de sport, precum și teren în exterior. Centrul de protonoterapie se va organiza pe 3.000 mp. Bazinul de înot va fi acoperit, cu dimensiuni olimpice, având toate dotările pentru inițiere, antrenament și competiție.

Baza sportivă va avea facilități pentru toate vârstele, fiind amenajate diverse terenuri pentru activități sportive atât în interior, cât și în exterior: tenis de câmp, baschet, fotbal, volei, tenis de masă, perete de escaladă, yoga. Vor fi amenajate piste de alergare și de biciclete, zone de fitness, parkour și de recreere pentru seniori.

Pentru încurajarea utilizării mijloacelor de transport verzi, în vederea reducerii emisiilor de carbon, se va amenaja infrastructura necesară: piste de biciclete, stații de încărcare a bicicletelor, trotinetelor și autovehiculelor electrice, parcări auto și rastele pentru biciclete.

“Pădurea-parc va fi amenajată astfel încât să satisfacă cerințele unui nivel ridicat al calității vieții locuitorilor din Borhanci și va cuprinde atât zone de recreere, cât și trasee pentru biciclete, tiroliană, zonă pentru plimbatul câinilor”, se specifică în proiectul municipalității.

Primăria Cluj-Napoca (PCN) a renunțat să mai facă un cartier pentru tineri în Borhanci, pe care îl viza inițial, deoarece consolidările terenului ar fi presupus 18 milioane de euro, având în vedere riscurile geologice constatate la fața locului.

Investiție privată: Lidl și centru medical

Un proiect imobiliar privat va fi realizat pe str. Theodor Pallady, pe malul Becașului, peste drum de viitorul Spital Integrat de Urgență pentru Copii, realizat de Consiliul Județean, potrivit Cluj24. Se dorește urbanizarea unui teren liber de construcții, prin clădiri cu regim mic de înălțime și un supermarket Lidl, singura excepție fiind clădirea medicală de trei etaje. Cartierul va grupa pe viitor peste 18.000 de locuințe noi.  

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parcul Industrial Zalău Vest va avea 157 de hectare

Articolul următor

Cinema Omnia a scăpat de demolare. Va fi reabilitat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share