Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Iohannis, la Baza NATO din Câmpia Turzii: “Cumpărăm avioane F-35 de ultimă generație”

Formațiune de aeronave F-35 pe o bază a Armatei SUA | Foto: Aviacion Militar

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat azi, la Baza 71 Aeriană “Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, că țara noastră va achiziționa ultimul tip de avion Lockheed Martin, F-35. Acest model de aeronavă “invizibilă” poate costa până la 90 de milioane de dolari.

“Aici mi-au fost prezentate niște aeronave ale Armatei Române, am vorbit cu militarii din bază. Avem deja rezultate concrete ale modernizării forțelor aeriene și terestre – încă din 2015, prin acel acord politic, prin care am decis alocarea a 2% din produsul intern brut pentru apărare pentru cel puțin 15 ani, am făcut eforturi continue de a avea echipamente cât mai performante și exerciții cât mai complexe, inclusiv în plan aliat.

Riscurile asupra securității României s-au amplificat în ultima vreme; constatăm o revenire la politica de forță, amenințări asupra arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece, trebuie să fim pregătiți inclusiv de agresiuni de tip hibrid, în spațiul cibernetic. Angajamentul SUA în Europa contribuie la efortul nostru colectiv de apărare, în condițiile în care suntem confruntați cu amenințări semnificative în partea de est, deci este nevoie de o prezență mai mare a forțelor aliate, pentru a le descuraja”, spune Iohannis.

“Președinții Joe Biden și Emmanuel Macron au confirmat desfășurarea de forțe militare aliate în România, pentru securitate și apărare. Vom stabili datele exacte ale prezenței unităților americane și franceze în România, urmează anunțuri concrete. Țara noastră își va respecta angajamentele de modernizare a armatei, de acordare de sprijin statelor aliate, o prioritate a politicii externe a României.

Este nevoie de creșterea rezilienței la nivel militar, a instituțiilor publice, a societății în general. Forțelor aeriene le revine un rol major de apărare a României, deoarece pot executa misiuni la mare distanță. Noile tipuri de avioane intrate în dotarea armatei noastre, F-16, pot să realizeze aceste misiuni specifice, însă vom achiziționa și aeronave de ultimă generație F-35”, a dezvăluit șeful statului.

Avion de generația a cincea

F-35 Lightning II (evoluat din modelul X-35 Joint Strike Fighter) este un avion militar de asalt de generația a cincea, cu un singur motor, multirol (atac la sol, recunoaștere aeriană, misiuni de apărare a spațiului aerian, bombardare strategică și lupte aeriene). F-35 are trei modele principale: cu decolare și aterizare convențională; cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală; cu bază pe portavioane, care decolează cu ajutorul catapultei cu abur și aterizează frânat de cârlig de coadă. Prima escadrilă de F-35 a fost gata de acțiune în 2015, după teste efectuate în SUA. F-35 derivă din avionul experimental X-35, modelul câștigător al programului JSF. Avionul a fost construit de o echipă de specialiști din industria aerospațială condusă de compania Lockheed Martin, având ca parteneri Northrop Grumman, Pratt & Whitney, BAE Systems. Avioanele F-35 sunt destinate să ofere cea mai mare parte a puterii aeriene tactice a Aviației SUA și Marinei în următoarele decenii. Livrările de F-35 pentru Armata SUA sunt programate să se deruleze până în 2037.

Președintele României a fost însoțit, în vizita de informare, de ministrul apărării naționale, Vasile Dâncu, de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și de comandantul bazei, comandorul Marius Oatu. Vizita are loc în actualul context internațional, în care amenințările Rusiei la adresa Ucrainei au determinat o intensificare a prezenței americane și a trupelor NATO în România.

Wapo Services, Raed Focus Security Systems, Pyralis Services sunt companiile subcontractate de consorţiul care a câştigat contractul pentru modernizarea Bazei 71, proiect de 1 miliard de lei. Companii cu afaceri cuprinse între 1 şi 43 de milioane de lei sunt responsabile de unul dintre cele mai mari proiecte publice din România. Licitaţia pentru prima etapă a fost câştigată, în calitate de lider de asociere, de Leviatan Design, companie deţinută de Cătălin Podaru.

Din consorţiu mai fac parte firmele Telekom Communications România, Ubitech Construcţii, Petrodesign. Investiţia presupune realizarea unei noi infrastructuri şi a unor construcţii noi (hangare şi ateliere, clădiri administrative, clădiri cu funcţiuni complementare). Acestea trebuie să permită funcţionarea în condiţii optime a zonei operaţionale, integrarea şi dezvoltarea celor existente, în Baza 71, pentru Forţele Aeriene Române şi partenerii săi strategici. Proiectul ar urma să fie gata în 2024.

La Baza 71 există o escadrilă de avioane MiG21 LanceR, iar acum doi ani au fost aduse drone MQ 9 Reaper ale Armatei SUA. În zonă au avut loc exerciții comune cu aviația militară a SUA. După lucrările de modernizare, noua pistă va permite aterizarea și decolarea avioanelor cargo de mare tonaj precum C-5 Galaxy sau C-17, operate de aviația militară americană.

Dâncu a cerut trupe americane

1.000 de soldați americani din Germania vor fi dislocați în România, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Aducerea trupelor s-a făcut în urma discuției între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul român Vasile Dâncu.

„Această dislocare vine la solicitarea oficialilor români. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații. SUA vor trimite trupe în Polonia, Germania și România.

Aceste trupe nu sunt permanente, vor asigura o apărare robustă aliaților. 1.000 de soldați din Germania vor fi trimiși în România în zilele următoare. Este un escadron care se va putea muta rapid în diverse locuri. Aceștia vor descuraja eventuale agresiuni în statele aliate”, a precizat Kirby.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

DN Agrar face achiziții din banii de la investitori: fermele Lacto Agrar și Apold

Articolul următor

APIA, garant al parteneriatului cu fermierii și în viitor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share