Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul SĂLAJ – Top 20 companii cu capital străin

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Banat și Transilvania. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești
– Top 20 investitori străini
– Top 10 companii cu capital mixt

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

INVESTIȚII STRĂINE ÎN JUDEȚUL SĂLAJ

Ghidul Investitorului menționează 5.000 agenți economici activi în acest județ, adică 20 la 1.000 de locuitori, dintre care 80% microîntreprinderi, ceea ce subliniază importanța vitală a micilor întreprinzători locali. Cu toate acestea, multinaționalele străine generează majoritatea produsului intern brut al Sălajului: TenarisSilcotub – lider mondial în producție și furnizarea de produse tubulare destinate industriilor de petrol și gaze, auto și sectorului energetic, și Michelin România – lider mondial în industria anvelopelor, cu două uzine la Zalău. În 17 ani de activitate în Sălaj, Michelin a investit 93 milioane euro în uzinele Zalău Cord și Zalău Anvelope, cu 1.800 de angajați. Prin proiectul său de investiție, fabrica de cord își crește capacitatea până la 60.000 tone de ansamblu metalic pe an, furnizând necesarul pentru producția de anvelope din uzine Michelin din Europa, America și Asia. Proiectul de la Anvelope Zalău, de 33 milioane euro, prevede producerea de noi modele pentru segmentul de piață intermediar, inclusiv marca Tigar. Printre spațiile industriale disponibile pentru investitorii industriali din județ se numără fostele fabrici abandonate, hale de prelucrare și producție cu potențiale de reconversie (suprafețe între 120 și 10.000 mp). Printre avantajele fiscale acordate investitorilor de către autorități se numără scutiri sau reduceri la impozitele pe profit și venitul microîntreprinderilor, taxa pe valoarea adăugată, respectiv impozitele și taxele locale. La nivelul anului 2018 cotele taxelor locale erau de 0,08-1,13% asupra terenurilor și clădirilor agenților economici, respectiv între 0,22 și 1.724 euro/ha. Alte facilități sunt ajutorul de stat / de minimis, scutiri la impozitele din parcurile industriale, științifice și tehnologice, incubatoarele de afaceri. Ajutorul de stat se acordă pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie: realizarea și achiziționarea construcțiilor, închirierea construcției aferente investiției inițiale, instalații tehnice, mașini și echipamente noi, know-how și alte drepturi de proprietate industrială.

 

Ranking: 1
SILCOTUB

Grupul metalurgic cu fabrică la Zalău se va concentra în România pe competitivitate și ecologie. “Un an bugetar încheiat cu rezultate bune este urmat de unul în care provocările vin din și mai multe direcții, inclusiv creșterea prețurilor la energie și materii prime. Focusul companiei va rămâne siguranța și starea de bine a angajaților, competitivitatea produselor, respectarea angajamentelor față de clienți și responsabilitatea față de mediu și comunitate”, susține Mihaela Popescu, președintele TenarisSilcotub. Strategia grupului Tenaris prevede creșterea ponderii transportului intermodal și digitalizarea, ca modalitate de creștere a adaptabilității la schimbările din mediul de business și ca parte a dezvoltării lanțului său logistic. Grupul a semnat un acord cu Sandvik Materials Technology, care vizează dezvoltarea următoarei generații de produse tubulare pentru aplicații din industrie. Tenaris este lider global în fabricarea de produse tubulare și servicii pentru industria energetică. La începutul acestui an producătorul de țevi a început să facă angajări de specialiști în paralel cu pregătirea de la distanță a “noului val” de angajați, la fabricile din Zalău și Călărași, care vor să înceapă o carieră în inginerie. În 2021, Tenaris a obținut declarația de mediu pentru țevile destinate aplicațiilor din sectorul energetic. Grupul cu fabrici la Zalău, Câmpina și Călărași experimentează producția de oțel în sistem ecologic, împreună cu alte patru companii internaționale: Edison, Snam, Tenoa, Techint. Proiectul are ca scop producția de oțel folosind tehnologia hidrogenului “verde”. Societatea zălăuană înregistra, în 2020, o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei, un profit de 128 milioane, capitaluri proprii de 1,9 miliarde lei, active imobilizate de 1,1 miliarde lei și 1.479 de salariați. Fabrica din Sălaj are o capacitate anuală de 250.000 tone oţel şi produce pentru industria energetică şi automotive. Aceasta exportă 80% din producţie, principalii săi clienţi fiind OMV Petrom, Exxon Mobile, Chevron, Autoliv.

Scor final (puncte): 20,00
Cifra de afaceri: 20
Active imobilizate: 20
Profit: 20
Nr. angajați: 20
Capitaluri proprii: 20

 

Ranking: 2
HANNA INSTRUMENTS

Producătorul de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație din comuna Nușfalău a realizat, în 2020, o cifră de afaceri de 179 milioane lei, în urcare de la 147 milioane lei și un profit net de 21,4 milioane lei, în comparație cu 16,7 milioane în 2019. Capitalurile proprii au urcat de la 72 la 93 milioane lei de la un an la altul, iar activele imobilizate s-au cifrat la 21 milioane lei. Numărul de angajați a fost de 18. Hanna Instruments este cel mai mare producător mondial independent de instrumente electro-chimice, iar în România acesta deține numeroase firme în județele Sălaj și Cluj. Compania inițială a fost fondată în Italia de Oscar și Anna Nardo, fiind prima din lume care dezvolta un contor de conductivitate portabil cu o singură sondă. Acum grupul are o rețea de 40 de filiale în 32 de țări, sediul său fiind în Rhode Island (SUA). Fabricile sunt amplasate în Mauritius, Singapore, Ungaria și România.

Scor final (puncte): 17,10
Cifra de afaceri: 18
Active imobilizate: 18
Profit: 19
Nr. angajați: 7
Capitaluri proprii: 18

 

Ranking: 3
HANES GLOBAL SUPPLY CHAIN ROMANIA

Compania din Zalău se ocupă cu fabricarea articolelor de lenjerie de corp, având afaceri anuale de 155 milioane lei, un profit net de 11,5 milioane, capitaluri proprii de 162 milioane lei și active imobilizate de 10 milioane. Numărul de angajați a fost redus la jumătate în 2020 față de 2018: 511 oameni față de 1.062. Acum doi ani, conducerea grupului a închis unitatea sa din zona liberă Curtici și relocând producția în Vietnam și la alți producători din Asia. Fabrica de tricotaje din Zalău nu a fost afectată de închiderea unității arădene. Grupul american HanesBrands, fondat de John Wesley Hanes I, operează activități de producție și aprovizionare, cu 67.000 de angajați, în 10 țări din Europa, Asia și America și avea, în 2019, venituri de 7 miliarde de dolari. HanesBrands îngloba 252 de magazine în 2015. În ultimul deceniu de existență acesta a preluat companii precum Maidenform, Pacific Brands, Norcross. Mărcile sale principale sunt Hanes, Champion, Playtex, L’eggs, Just My Size, Wonderbra.

Scor final (puncte): 17,00
Cifra de afaceri: 17
Active imobilizate: 13
Profit: 18
Nr. angajați: 19
Capitaluri proprii: 19

 

Ranking: 4
FRAVEN

Italienii de la Iltom dețin integral societatea cu operațiuni de producție de confecții metalice din comuna Crișeni. Cifra de afaceri a companiei cu capital integral italian a coborât de la 33 la 26 milioane de lei, profitul net, de la 3,2 la 2,5 milioane lei, activele imobilizate, de la 18 la 17 milioane lei, iar efectivul a scăzut de la 94 la 86 de angajați. Totuși, capitalurile proprii au cunoscut o urcare, de la 19 la 22 milioane lei. Societatea a pus la bătaie mai multe poziții de muncitori pentru producție la punctul său de lucru din parcul industrial Jibou, cărora le oferă salariu negociabil, tichete de masă și tichete cadou de sărbători, precum și transport decontat parțial la locul de muncă. De altfel, conducerea acesteia a solicitat autorităților locale cumpărarea parcelei de teren de 15.000 mp de acolo pentru a-și mări capacitatea de producție. Ca administratori ai Fraven figurează Mario Merico (Italia), Viorica Pintea și Iuliu Toc (România).

Scor final (puncte): 15,15
Cifra de afaceri: 13
Active imobilizate: 16
Profit: 17
Nr. angajați: 13
Capitaluri proprii: 15

 

Ranking: 5
SILVANIA WORSTED SPINNING

Este cea mai modernă filatură de lână pieptănată din România, compania cu 287 de angajați din Șimleu Silvaniei fiind controlată de ISBE Holding (Elveția). Afacerile s-au diminuat de la 297 la 232 milioane de lei, activele imobilizate, de la 23 la 19 milioane lei, capitalurile proprii, de la 25 la 23 milioane lei. Totuși, firma a reușit să își reducă pierderea la jumătate: de la 4,1 la 2 milioane lei.

Scor final (puncte): 13,80
Cifra de afaceri: 19
Active imobilizate: 17
Profit: 1
Nr. angajați: 17
Capitaluri proprii: 16

 

Ranking: 6
ROMBEL

Producătorul de mobilier G. Desmet cu lemn curbat, pentru cinematografe, teatre, birouri și școli, din Cehu Silvaniei, a terminat anul 2020 în creștere: afaceri în urcare de la 37 la 38 milioane de lei, profit net, de la 0,9 la 1,5 milioane lei, capitaluri proprii de 11 milioane lei, active imobilizate de 17 milioane lei (în ușor regres), în timp ce personalul s-a diminuat de la 174 la 166 salariați. Asociat unic este Detaform (Belgia).

Scor final (puncte): 13,80
Cifra de afaceri: 15
Active imobilizate: 15
Profit: 13
Nr. angajați: 16
Capitaluri proprii: 12

 

Ranking: 7
REHI

Compania din campusul Hanna din Nușfalău cu un singur angajat a fost înființată pentru închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare. Dacă afacerile sale s-au estompat, de la 8,7 la 6,6 milioane, profitul s-a triplat, la 0,7 milioane lei. Capitalurile se ridicau la 56 milioane lei, activele imobilizate, la 62 milioane.

Scor final (puncte): 13,20
Cifra de afaceri: 5
Active imobilizate: 19
Profit: 12
Nr. angajați: 2
Capitaluri proprii: 17

 

Ranking: 8
SAMTEX

Societatea pe acțiuni din Jibou are ca acționar majoritar compania F LLI Campagnolo (96%), restul de acțiuni fiind deținut de persoane din această familie italiană. Fabrica de textile cu 160 de angajați a ieșit pe pierdere anul trecut (192.381 lei), având afaceri de 15 milioane lei, în coborâre de la 22 milioane. Capitalurile s-au menținut la 15 milioane, activele imobilizate, la 11 milioane.

Scor final (puncte): 12,00
Cifra de afaceri: 12
Active imobilizate: 14
Profit: 5
Nr. angajați: 15
Capitaluri proprii: 14

 

Ranking: 9
BELLINEA

Firma se bazează pe mobilierul tapițat modern. Ca asociați apar Christian Dupulthys – 80% și Heidi Mortier – 20% (Belgia). Afacerile s-au diminuat de la 57 la 53 milioane, profitul net, de la 4,1 la 1,8 milioane, activele imobilizate, de la 1,7 la 1,5 milioane, iar angajații, de la 318 la 291. Indicatorul capitaluri proprii este însă în creștere, de la 0,8 la 2,6 milioane.

Scor final (puncte): 11,90
Cifra de afaceri: 16
Active imobilizate: 10
Profit: 14
Nr. angajați: 18
Capitaluri proprii: 8

 

Ranking: 10
TR CONSTRUCTION

An excelent pentru compania de construcții din Zalău: afacerile s-au dus bine de tot în sus, de la 6 la 10 milioane lei, profitul net, de la 0,1 la 2,1 milioane de lei. iar capitalurile totale, de la 10,9 la 11,6 milioane de lei. Scăderi au fost la active imobilizate, de la 8,9 la 6,4 milioane lei, și la salariați, de la 21 la 17. Asociați sunt Impresa Edile Rota Enrico și Tosoni, ambele companii având câte 50%.

Scor final (puncte): 11,70
Cifra de afaceri: 7
Active imobilizate: 15
Profit: 15
Nr. angajați: 6
Capitaluri proprii: 11

 

Ranking: 11
PEDROLLO

2020 a fost un an productiv pentru distribuitorul cu 12 angajați din Zalău: afaceri în urcare de la 10 la 14 milioane lei, profit net, amplificat de la 1,3 la 2,3 milioane, capitaluri proprii majorate de la 10 la 13 milioane lei. Activele imobilizate erau de 0,3 milioane lei. Pedrollo Group deținea ponderea în societate (60%), restul fiind deținut de Giuseppe și Antonio Prinsi (câte 20%).

Scor final (puncte): 10,75
Cifra de afaceri: 10
Active imobilizate: 7
Profit: 16
Nr. angajați: 4
Capitaluri proprii: 13

 

Ranking: 12
VALEN EST INDUSTRIES

Italienii de la Valenext au controlul integral asupra unității de producție a mobilei pentru birouri și magazine din comuna sălăjeană Surduc, al cărei administrator este Della Valentina Piero. Cifra de afaceri a societății cu 122 de salariați era de 14 milioane lei, activele imobilizate, de 2,8 milioane lei, capitalurile proprii, de 2,6 milioane lei, iar profitul net, de 40.107 lei.

Scor final (puncte): 8,80
Cifra de afaceri: 9
Active imobilizate: 11
Profit: 6
Nr. angajați: 14
Capitaluri proprii: 7

 

Ranking: 13
FVL INTERNATIONAL

Fabrica de îmbrăcăminte din Jibou cu 58 de oameni contabiliza anul trecut afaceri de 14 milioane lei, în diminuare de la 20 milioane lei, un profit net de 0,1 milioane lei, de la 0,9 milioane lei în anul anterior. Scăderi s-au resimțit și la active imobilizate (1,2 milioane lei) și capitaluri proprii (0,4 milioane lei). Ca unic asociat figura compania italiană FVL.

Scor final (puncte): 8,20
Cifra de afaceri: 11
Active imobilizate: 9
Profit: 8
Nr. angajați: 12
Capitaluri proprii: 5

 

Ranking: 14
ATL ELECTRONIC

Antreprenorii ungari Andras Nagy și Zoltan Lako dețineau câte jumătate din întreprinderea din Zalău cu 13 salariați, profilată pe fabricarea cablurilor cu fibră optică. ATL avea o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei, un profit anual de 0,4 milioane lei, redus la jumătate față de 2019, capitaluri proprii de 3,2 milioane lei, active imobilizate de 143.744 lei.

Scor final (puncte): 7,50
Cifra de afaceri: 4
Active imobilizate: 6
Profit: 11
Nr. angajați: 5
Capitaluri proprii: 9

 

Ranking: 15
TENARIS SOLUTIONS EAST

Compania sa mamă este Tenaris Investments (Olanda), filiala locală a grupului industrial fiind axată pe activități combinate de secretariat. TSE contabiliza o cifră de afaceri de 10,7 milioane lei, în comparație cu 11,4 milioane lei în anul precedent, capitaluri proprii de 5 milioane lei, active imobilizate de 74.906 lei. Firma din Zalău grupa 56 de angajați, în scădere față de cei 73 din 2019.

Scor final (puncte): 7,45
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 3
Profit: 7
Nr. angajați: 11
Capitaluri proprii: 10

 

Ranking: 16
EXIROS.RO

Intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie este obiectul de activitate a societății din reședința de județ a Sălajului. Afacerile companiei cu capital integral olandez au coborât de la 11,5 la 8,6 milioane lei, profitul net la 0,3 milioane lei, numărul de salariați, de la 28 la 25. Activele imobilizate se cifrau la 23.611 lei.

Scor final (puncte): 6,00
Cifra de afaceri: 6
Active imobilizate: 2
Profit: 10
Nr. angajați: 8
Capitaluri proprii: 6

 

Ranking: 17
YNA CREDIU TRANS

Întreprinzătorul turc Ercan Yuce deține operatorul de transporturi rutiere de mărfuri din Zalău. Cifra de afaceri a companiei a săltat semnificativ, de la 19 la 26 milioane lei, ca și activele imobilizate (697.161 lei). În timp ce capitalurile proprii erau de minus 2,5 milioane lei, pierderea anuală s-a adâncit la 0,4 milioane lei. Numărul de salariați: 10.

Scor final (puncte): 5,50
Cifra de afaceri: 14
Active imobilizate: 8
Profit: 4
Nr. angajați: 3
Capitaluri proprii: 1

 

Ranking: 18
SESSIO.EU

Unitatea de producție a mobilei cu 37 de angajați din parcul industrial Jibou este deținută de belgienii Alexander Vereeken – 90% și Ines Crabbe – 10%. Nu a fost un an deosebit pentru Sessio: cifra de afaceri era mai mică, de la 7,4 la 4,4 milioane lei, în timp ce pierderea s-a adâncit la 1,3 milioane lei. Activele imobilizate au scăzut la 141.421 lei, iar capitalurile proprii, la 16.830 lei.

Scor final (puncte): 3,80
Cifra de afaceri: 1
Active imobilizate: 5
Profit: 3
Nr. angajați: 9
Capitaluri proprii: 3

 

Ranking: 19
SMART BATTERY DISTRIBUTION

Compania profilată pe comerțul cu ridicata de componente și echipamente electronice și de comunicații este controlată, în proporții egale, de oameni de afaceri din Ungaria: Lajos Bihari și Gyula Kiss. Societatea nu avea angajați, dar a reușit să își majoreze afacerile de la 3,1 la 5,3 milioane lei și profitul net, de la 48.202 la 175.525 lei. Capitaluri proprii: 287.405 lei, active imobilizate: zero.

Scor final (puncte): 3,65
Cifra de afaceri: 2
Active imobilizate: 1
Profit: 9
Nr. angajați: 1
Capitaluri proprii: 4

 

Ranking: 20
COMPOSITE INDUSTRIES

Mattia și Franco Mazzucato dețin unitatea profilată pe fabricarea de biciclete. Cifra sa de afaceri de anul trecut s-a situat la 5,5 milioane lei, societatea intrând pe o pierdere de 1,6 milioane lei, după patru ani profitabili. Activele imobilizate erau de 135.947 lei, iar capitalurile proprii, de minus 1,2 milioane lei. Cu toate acestea s-a consemnat o majorare a numărului de salariați, de la 47 la 53. De altfel, conducerea firmei a demarat o campanie de recrutare de muncitori necalificați.

Scor final (puncte): 3,45
Cifra de afaceri: 3
Active imobilizate: 4
Profit: 2
Nr. angajați: 10
Capitaluri proprii: 2

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Magistrala Transgaz Cluj – Sălaj – Bihor, gata în 2024

Articolul următor

Grupul Clever, parteneriat cu o aplicație de pronosticuri sportive

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share