Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Finanțele au dezbătut cu BEI finanțarea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a discutat cu delegația Băncii Europene de Investiții (BEI) condusă de vicepreședintele Christian Kettel Thomsen (foto centru), despre sprijinul acordat construirii Spitalelor Regionale de Urgență (SRU) Cluj, Iași și Craiova.

SRU necesită, în faza I, o alocare de 47 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional, alături de contribuția națională, iar în faza II, de 539 de milioane, prin Programul Operațional Sănătate (POS), dintre care majoritatea banilor, 305 milioane, dintr-un împrumut de la BEI. Finanțarea prin POS este încă în negociere cu Comisia Europeană.

Acesta va comasa actualele secții din Cluj-Napoca ale Spitalului Clinic Județean (care își desfășoară acum activitatea în 33 de clădiri din oraș). Valoarea investiției e estimată la 539 de milioane de euro, cu termen de construire în patru ani. Rolul SRU Cluj va fi de a trata mai mulți pacienți critici și cazuri care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt din Regiunea Nord-Vest.

Delegația BEI a prezentat rezultatele grupului în România, în 2021, și prioritățile pentru 2022, inclusiv progresul în cele patru instrumente financiare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, de 1,2 miliarde de euro, adică 95,8% din suma totală. BEI susține proiectele care reduc decalajele de dezvoltare regională, consolidează competitivitatea economică și îmbunătățesc nivelul de trai.

Împrumuturile acordate României, din 1991 încoace, sunt de 16 miliarde euro. O componentă a activității BEI în România o reprezintă asistența tehnică acordată sectoarelor public și privat, aceasta dispunând de instrumente dedicate: platforma europeană de consiliere în materie de investiții/ European Investment Advisory Hub, InvestEU Advisory Hub, serviciile JASPERS, asistența tehnică bilaterală finanțată din fonduri europene structurale și de investiții.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sub paravanul crizei ruso-ucraineană, se forțează creșterea prețului gazelor în România! Cine are acest interes?

Articolul următor

Baze solide pentru Corteva în 2022

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share