Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Presiune majoră pe chirii la Cluj. 80.000 de studenți revin la cursurile fizice

Universitățile din Cluj-Napoca sunt nevoite să facă față, dintr-o dată, unui flux enorm de studenți | Foto: Leaders

Universitățile clujene trebuie să ia decizii rapide în privința cazării studenților din moment ce, începând cu 9 martie, toți studenții participă la cursuri fizice, după anularea stării de alertă generate de pandemie. Valul de potențiali chiriași se suprapune celui ucrainean, provocat de război. 

Studenții rămași acasă în pandemie au început deja goana după apartamentele de închiriat în Cluj-Napoca. În ciuda celor doi ani de pandemie, bugetul individual nu se potrivește cu pretențiile proprietarilor, astfel că mulți aleg să conviețuiască.

“Caut și eu o chirie de maxim 200 de euro, sunt student, nu consum alcool, nu fac prostii. Exclus Florești, Baciu, Bd. Muncii”, “Suntem două fete care caută un apartament cu două camere decomandate, din 1 aprilie, în orice zonă, mai puțin Grigorescu, Gheorgheni și periferie. Buget: 300 euro” sunt anunțurile studenților.

“Vă propunem spre închiriere un apartament cu 2 camere, semidecomandat, str. Fabricii, Mărăști. Pret 1.800 lei, negociabil”, “Închiriez apartament cu 2 camere decomandate în Grigorescu, str. Donath. Apartamentul este dat spre închiriere direct de către proprietar, fără agenție imobiliară. Preț: 450 euro”, “Închiriez apartament cu 3 camere situat în cartierul Gruia, zona str. Vânătorului. Apartamentul va fi disponibil din data de 1 aprilie. 400 euro”, anunță proprietarii.

UBB vrea perioadă de tranziție, UMF își pune la punct căminele

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va analiza decizia de întoarcere la regimul clasic în Consiliul de Administrație și va lua decizia finală luni, 14 martie, în cadrul Senatului. Rectorul Daniel David nu exclude nici varianta hibridă, și cu cursuri online.

“Decizia va fi de reîntoarcere la regimul clasic, dar cu o perioadă rațională și legală de tranziție, în condiții de siguranță pentru comunitatea UBB. În cadrul legal existent, în parteneriat cu studenții UBB, vom asigura o perioadă de tranziție, absolut necesară, care să ne permită reorganizarea academică (a orarului) și administrativă (cazarea studenților în noile condiții), care să le permită să se reorganizeze pentru învățământul în regim clasic (căutarea locurilor de cazare în oraș, replanificarea activităților aflate în derulare)”.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) este cu un pas mai înainte: a dat în folosință Căminul 7, din Complexul Studențesc Hasdeu, cu o capacitate de 197 de studenți, după o modernizare de 2 milioane de euro, având în reabilitare alte două cămine. Accesul în căminul modernizat trebuie să se facă doar din toamnă, însă în noile condiții va deveni funcțional.

Chiria lunară (inclusiv utilitățile) în căminele UMF este de 190 de lei la camera de 4 persoane, de 370 de lei la camera de 2 persoane și de 590 de lei la garsonieră. Din 7 martie, instituția a redeschis și restaurantul său de pe str. V. Babeș pentru studenți, cadre didactice, personalul administrativ. UMF deține 2.500 de locuri de cazare în nouă cămine (campusurile Observator, Hasdeu, str. V. Babeș), toate ocupate integral.

Clujul și Brașovul, campioane ale creșterii chiriilor

Raportul pe ultimul trimestru din 2021 al platformei de specialitate Imobiliare.ro relevă că, la prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca și Brașov puteau fi observate curbe de creștere mai abrupte decât în alte șase mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare.

“În București, Timișoara, Oradea pretențiile proprietarilor s-au menținut mult mai stabile. Suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8 euro/mp în Cluj-Napoca, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior. În top mai figurau orașe ca Brașov (6,9 euro/mp, +7,8%), Timișoara (6,3 euro/mp, +1,6%), Sibiu (5,5 euro/mp, +7,8%) sau Oradea (5 euro/mp, în stagnare).

În Cluj-Napoca, proprietarii solicitau 270 euro/lună pentru o locuință monocamerală, 400 de euro pentru una bicamerală, 500 de euro pentru una tricamerală. Dintre nouă mari orașe, cele mai accesibile locuințe de închiriat puteau fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se la 170 de euro/lună pentru una monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, la 300 de euro pentru una tricamerală”.


Chirii la garsoniere în marile orașe
(trim. IV – 2021)

  • București 270 euro
  • Cluj-Napoca 270 euro
  • Brașov 250 euro
  • Iași 250 euro
  • Constanța 200 euro
  • Craiova 200 euro
  • Sibiu 200 euro
  • Timișoara 200 euro
  • Oradea 170 euro

Sursa: Imobiliare.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un antreprenor din Sălaj atrage IT-iștii cu salarii “ca la Cluj”

Articolul următor

Investițiile în timpul conflictelor și stagflației

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share