Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

OVES Enterprise: “Războiul crește deficitul de IT-iști în regiune cu 40%”

Producătorul de software OVES Enterprise Cluj (OEC) va înrola freelanceri și dezvoltatori din Ucraina.
Activitatea companiilor informatice din țara vecină este afectată substanțial de război | Foto: Perception Box

Producătorul de software OVES Enterprise Cluj (OEC) va înrola freelanceri și programatori din Ucraina. Acesta va acorda sprijin companiilor de acolo pentru a-și finaliza proiectele.    

“Războiul din Ucraina determină o reașezare forțată în piața IT din regiune. Developerii rezidenți în țara vecină nu mai pot lucra. Sunt pe front, nu au acces la internet. Unele companii închid proiectele cu echipele de acolo. Proiectele au un risc foarte mare să nu fie livrate la timp, punând presiune mai mare pe resursele deja existente în România.

În ultimele săptămâni, companiile de IT din regiune au primit un aflux de solicitări din partea developerilor (angajați, freelanceri, firme IT) din Ucraina. Acestea sunt pentru implicare în proiecte noi, sprijin în relocare pentru a putea livra serviciile la care s-au angajat.

Companii din SUA și Europa care lucrează cu echipe din Ucraina sunt în căutare de resurse în regiune pentru proiectele în desfășurare: a le continua și a diminua întârzierile de livrare. Dar și pentru proiecte noi, ce au deja bugetul aprobat, dar care nu pot fi demarate pentru că nu are cine să le lucreze. Tot mai multe dintre aceste companii se orientează către programatorii din România”, conform unei analize a OEC.

Developerii, resursă foarte căutată

„Exista deja o lipsă de programatori de 15-20% la nivelul regiunii. Conflictul din Ucraina duce acest deficit spre 40%, fără să punem la socoteală Rusia. Developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată. Mă aștept la o creștere de 10-20% pentru costurile acestor resurse. Companiile cu care lucrau acești developeri, în special din SUA, ne cer ajutor tot mai des.

Programatorii ne propun chiar să preluăm anumiți clienți pentru care nu mai pot lucra, cu rugămintea de a-i integra în echipa care va duce proiectul la bun sfârșit. Clientul este mulțumit că o parte din echipă cunoaște proiectul (echipa din Ucraina). Echipa din România oferă stabilitate și garanția livrării proiectului”, spune Mihai Filip, director general al OEC.

Ce facilități a dat Guvernul

Guvernul României a aprobat derogări de la legislația imigrației, pentru a permite cetățenilor ucraineni să lucreze aici fără a fi nevoie să obțină un permis de muncă și o viză de lungă ședere. Toți ucrainenii care semnează cu o firmă românească un contract individual de muncă obțin permis de ședere, fără a fi necesar să părăsească țara.

În contextul unui aflux mare de oameni care intră în România și al unei piețe a muncii tot mai globalizate, măsurile de sprijin adoptate de stat oferă posibilitatea ucrainenilor care intră în țară să se întrețină financiar, dacă aleg să rămână aici.

Ce le propune OVES informaticienilor ucraineni

  • Pentru developeri și freelanceri: oportunități de lucru cu partenerii săi de business, un venit stabil pentru 1-2 ani, alte beneficii (cazare asigurată)
  • Pentru companiile care au pierdut contactul cu colaboratorii lor: acces la o dezvoltatori independenți din regiune care i-ar putea ajuta la finalizarea proiectelor

Venit și cazare în România pentru 1-2 ani

„Este un moment foarte dificil pentru colegii noștri din Ucraina; le putem facilita tranziția spre o viață stabilă în România, alături de familie. Ne asumăm să îi avem în echipă, să le oferim un venit recurent pentru cel puțin 1-2 ani. Resursele și infrastructura OEC (sales, product owner, delivery manager) le punem la dispoziție celor interesați să ajungă la clientul final. Le facilităm accesul la proiecte noi”, spune Filip.

El își dorește integrarea rapidă a unei echipe de 20 de programatori pentru a răspunde solicitărilor companiilor. 80% din cifra de afaceri a  companiei este generată de proiecte din afara României, Acestea integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OEC are 71 de angajați și birouri în România și Germania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cazarea în căminele de studenți pe toată perioada Festivalului Untold va costa cât una la un hotel de trei stele: 500 de euro.

Căminele studențești din Cluj au prețuri de hotel în perioada Untold Festival

Articolul următor
Compania de Apă Someș (CAS) a semnat contractul de lucrări aferent județului Cluj pentru cea mai lungă aducțiune de apă potabilă din țară. Tronsonul vizat este Cluj - Zalău.

Conducta de apă Cluj – Sălaj, cea mai lungă din țară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share