Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ziua Mondială a Apei la Cluj: ecologizare pe Someș, management sustenabil

Mai multe instituții și companii din Cluj-Napoca au întreprins acțiuni de curățare a Someșului și propun măsuri pentru apele subterane
Angajații SGA și voluntarii au curățat malurile râului Someșul Mic | Foto: ABAST

Mai multe instituții și companii din Cluj-Napoca au întreprins acțiuni de curățare a Someșului și propun măsuri pentru apele subterane.

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj și voluntari implicați în protejarea mediului înconjurător au curățat malurile râului Someșul Mic pe 250 m, în aval și amonte de Podul Colectiviștilor.

Prin acțiunea de igienizare cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (ZMA) au adunat 30 mc de deșeuri. Au mai participat cadre universitare, studenți, angajați din Universitatea Tehnică, Primăria Cluj-Napoca și Compania de Transport Public. Tema din acest an a ZMA este “Apa subterană – Făcând invizibilul vizibil”.

Apele subterane, afectate de schimbările climatice

Compania de Apă Someș (CAS) a declanșat un program educațional pe tema protecției surselor de apă și a mediului, pentru conștientizarea fragilității acestei resurse. Obiectivul de dezvoltare durabilă prevede “apă și canalizare pentru toți până în 2030”.

“În anul dificil care a trecut, furnizarea continuă a unei ape de excelentă calitate a devenit mai vitală ca oricând, inclusiv pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Este necesar ca această resursă prețioasă să fie gestionată cu grijă, în perspectiva unei dezvoltări sustenabile.

Unul din scopurile proiectului curent de investiții cofinanțat de UE și derulat de CAS este eliminarea vulnerabilității surselor locale subterane de apă. Acestea sunt periodic afectate de fenomenele meteo extreme ce însoțesc schimbările climatice”, conform CAS.

Majoritatea investițiilor sunt derulate de CAS cu sprijinul acționarului majoritar, Consiliului Județean, cu autorități locale din Cluj și Sălaj. Ele au ca scop managementul sustenabil al resurselor de apă, asigurarea siguranței alimentării cu apă potabilă de bună calitate. Acestea prevăd soluții pentru gestionarea situațiilor de risc (inclusiv create de schimbările climatice).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea se împrumută cu 40 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții

Articolul următor

SPIC face pasajul de la Micălaca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share