Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Abed Nego va reabilita fațadele Palatelor Adorjan I și Adorjan II din Oradea

Primăria Oradea a semnat luni, 4 aprilie, contractul de lucrări cu firma SCAbed Nego Com SRL având ca obiect reabilitarea fațadelor și a învelitorii imobilelor situate în Oradea, pe str. Patrioților, nr. 4, 6 – Palatul Adorjan I și Palatul Adorjan II.

Abed Nego Com a fost ofertantul unic al licitației. Valoarea contractului este 2.878.283,05 lei fără TVA, iar durata de execuție este de 12 luni.

De menționat că Palatul Adorján I și Palatul Adorján II au fost selectate în programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea”.

 

Clădiri secession

Casele Adorján I și II fac parte din categoria clădirilor secession și sunt incluse în Lista Monumentelor istorice, fiind construite de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső.

Casa Adorján I este situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei și a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4, a fost construită în anii 1904-1905.

În vederea readucerii acestor palate la standardele estetice și vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea, sunt propuse următoarele lucrări: înlocuirea elementelor degradate, a învelitorilor și a elementelor din tablă zincată, înlocuirea elementelor din tablă (lucarne, decorațiuni de coamă și învelitori cornișă) deteriorate sau deformate cu elemente noi confecționate identic ca și material și formă, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor, repararea sau înlocuirea elementelor de prindere, a pieselor decorative ale burlanelor cu elemente identice, înlocuirea elementelor de șarpantă degradate, demolarea și rezidirea după forma originală a coșurilor de fum degradate sau înclinate, curățarea, tratarea și vopsirea în culoarea neagră a elementelor metalice (grilajele balcoanelor, cârlige, gratiile ferestrelor, grilajul porții), completarea elementelor lipsă după forma și dimensiunile celor existente, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor la fațade, reabilitarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă, ceramică sau ipsos, repararea și restaurarea tâmplăriilor din lemn și a celor metalice, respectiv înlocuirea acestora, unde este cazul, demontarea cablurilor parazitare de pe fațade etc.

Prin intervențiile propuse în cadrul acestui program de reabilitare, Primăria Municipiului Oradea are în vedere punerea în siguranță și scoaterea din pericol a imobilelor, reabilitarea anvelopelor, a componentelor artistice și urbane ale acestora, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

VIDEO: Vocile business-ului din Banat și Transilvania

Articolul următor
Direcția Silvică Sălaj (DSS) a informat că lemnele rezultate în urma scoaterii din fondul forestier a terenurilor pentru construirea Autostrăzii Translvania (A3) vor ajunge la proprietarii acestora.

Lemnul defrișat pentru Autostrada Transilvania va ajunge la proprietari

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share