Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se face fabrica Knauf. Germanii au aprobat investiția

Holdingul german Knauf a anunțat decizia sa de edificare a fabricii de gips carton din zona Huedin.

Holdingul german Knauf a anunțat decizia sa de edificare a fabricii de gips carton din zona Huedin. Proiectul e estimat la 70 de milioane de euro.

Primarul Mircea Moroșan susține că a primit o scrisoare, în urma corespondenței purtate cu Knauf. “Avem deosebita plăcere să vă informăm despre rezultatul pozitiv al procesului de aprobare a investiției. Aceasta înseamnă că trecem în etapa de autorizare, contractare și execuție a fabricii de gips carton”.

“Deci a fost aprobată investiția, urmează ca reprezentanții companiei să facă un contract pentru proiect și construire cu firme specializate. Sperăm că la ei nu merge așa de greu ca la unitățile publice de la noi, iar procedura se va întâmpla cât mai repede”, spune edilul.

Investiție tergiversată de 15 ani

Noua fabrică a fost anunțată de Knauf de aproape 15 ani, investiția fiind sistată după apariția crizei financiare din 2009. Grupul a cumpărat atunci 5 ha în Huedin, locul unde urma să ridice fabrica de gips, şi alte terenuri în comuna Aghireşu, în apropierea orașului, acolo unde solul este bogat în caolin. Materia primă de la Aghireşu le-ar ajunge investitorilor pentru 100 de ani de producţie.

Fabrica de la Huedin urma să aibă o capacitate de 35 milioane mp/an şi să deservească cererea din vestul şi nordul ţării. Investiţia germanilor în zonă vizează crearea a 300 locuri de muncă în Huedin. Knauf anunţa că va sprijini dezvoltarea industriei pe orizontală şi va aduce alte cinci companii germane de dimensiuni mai mici în zonă.

Knauf este una dintre cele mai importante companii din industria materialelor de construcții, fiind dezvoltată ca o afacere de familie. Aceasta avea 250 de fabrici, 35.000 de angajați și vânzări anuale de 10 miliarde de euro în 2019. În România este prezentă prin diviziile Knauf Insulation și Knauf Gips.

Parcul industrial mai așteaptă. Nu sunt bani

Moroșan a dat detalii și despre altă investiție. “Pentru Tetarom am făcut studiul de fezabilitate, l-am înaintat forurilor superioare, Consiliului Județean (CJ) Cluj. În acest an nu sunt fonduri pentru a demara construirea parcului industrial. Decât dacă vom găsi o axă, în viitor, pe Planul Național de Redresare și Reziliență, fonduri UE ca să fim finanțați. Investiția este foarte mare, noi nu avem fizic bani pentru așa ceva, dar suntem interesați în a găsi o soluție”.

Obiectivul urma să fie concretizat pe un teren unde funcționa o stațiune de cercetări în agronomie. Parcul industrial ar fi administrat de compania Tetarom, din subordinea CJ Cluj. Realizarea sa depindea și de ritmul lucrărilor la conducta ce alimentează orașul cu gaz metan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Zona Clujului reprezintă un teren propice pentru stabilirea aici a numeroase firme cu aport de capital german, susține consulul Kerstin Ursula Jahn.

Consulul Germaniei la Sibiu: “Clujul este o destinație ideală pentru firmele noastre”

Articolul următor

Tipografia Rottaprint: crește cererea de etichete pentru produse alimentare de bază

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share