Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Maramureș va avea terminal de 23 milioane €. Cum arată obiectivul

Noul terminal de pasageri va fi însoțit de hotel, parking și zonă cargo | Foto: MTI

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Maramureș (AIM) este proiectat pentru o capacitate de 450 pasageri/oră. Proiectul a fost depus pe finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat detalii, la Baia Mare, despre proiectele aeroportuare. “Pe aviație suntem contratimp. Le-am spus directorilor de aeroporturi din Timișoara și din Baia Mare că fonduri UE există doar până la finele anului viitor pe acest domeniu. Proiectele trebuie să se deruleze într-un ritm alert. Să putem folosi banii europeni pentru acest terminal de care Baia Mare are nevoie.

AIM beneficiază deja de o pistă modernizată, de 2,15 km, deschisă în 2019. Suma de 20 milioane de euro destinată acestui proiect a fost alocată de Guvern în 2017 și 2018. Pista este cu 100 m mai lungă decât cea a Aeroportului Cluj. După redeschidere au fost eliminate restricțiile de aterizare sau de decolare. Pe vechea pistă, construită în urmă cu 50 de ani, puteau ateriza doar aeronave de mici dimensiuni”, a declarat Grindeanu.

AIM a depus, la începutul acestei luni, o cerere de finanțare, prin POIM, pentru construirea noului terminal. Acesta va avea o suprafață desfășurată de 12.209 mp, fiind proiectat pentru o capacitate de 450 pasageri/ oră. Termenul de finalizare este de doi ani. Valoarea estimată se ridică la 138 de milioane de lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată

Ce facilități va avea AIM

  • Hotel
  • Parcare autoturisme (450 locuri)
  • Parcare microbuze (10 locuri)
  • Parcare autocare (8 locuri)
  • Parcare VIP și business
  • Zonă cargo
  • Zonă staționare taxiuri
  • Zonă stație autobuz (2 locuri)

Sursa: MTI

“Autoritățile locale își pregătească echipele, altfel pierd proiectele”

“Avem nevoie de un proces de descentralizare, Maramureșul este județul cu cel mai mare număr de parteneriate locale. Aceasta și responsabilizează. Autoritățile locale trebuie să aibă capacitate administrativă și echipele pregătite pentru a duce la bun sfârșit tot ceea ce s-au angajat.

Prea puțin contează pentru proiectele majore culoarea politică a primarului sau a guvernului. Ele trebuie să continue dincolo de cine-i titular la un moment dat. Altfel, există un mare risc ca proiectele să nu se finalizeze. Autoritățile locale să se hotărască asupra proiectelor, să urmărească aceste ținte”, spune Grindeanu.

Centură metropolitană cu nod la aerogară

“Am avut o discuție foarte consistentă cu vicepremierul Grindeanu privind proiectele Maramureșului. Avem șase parteneriate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI). Valoarea proiectelor noastre este foarte ridicată, dar și nevoile în județ.

Am vorbit despre: centura metropolitană care va avea un nod în zona AIM, Drumul Expres Sighetu Marmației, pasajele de pe actuala centură a municipiului. Cererea de finanțare pentru AIM este depusă, licitația va fi deschisă în următoarele săptămâni”, a menționat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Podul din Seini, dat în funcțiune

Oficialitățile naționale și locale au inaugurat, cu acest prilej, podul peste râul Someș dintre localitățile Seini și Pomi. “Este bine că MTI a scurtat termenele de licitație, procedurile. Acest obiectiv istoric unește Maramureșul și Satu Mare.

Rezolvă o mare problemă de circulație. Este abia al doilea pod peste Someș pe care reușim să îl ridică. Sperăm și la alte proiecte pentru ca râul să nu mai fie o barieră între comunități, între județe. Să le unim și să le dezvoltăm economic”, a spus deputatul Gabriel Zetea.

Denumit ”Podul Unirii”, această investiție, de 3,4 milioane de euro, a fost așteptată de mulți ani de maramureșeni și sătmăreni, fiindcă leagă Țara Codrului și Țara Oașului. Podul are lungimea de 180 m și lățimea de 15 m. 40 m sunt pe malul dinspre Seini, alți 40 m, pe malul dinspre Pomi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Centrul de dezvoltare software Betfair Romania Development (BDR) își va mări efectivele cu 50% în doi ani. Angajații dezvoltă produsele globale ale grupului Flutter Entertainment.

Cum vrea să ajungă Betfair la 1.500 de angajați la Cluj. Săptămână de lucru de 4 zile, concediu sabatic

Articolul următor

Universitatea Oradea, la Târgul de recrutare a studenților VEF, de la Istanbul

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share