Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Carbochim: “A trebuit să închidem secții pentru a salva fabrica”

Reducerea secțiilor și mutarea fabricii de abrazive Carbochim Cluj sunt necesare pentru a salva unitatea, susține directorul Viorel Popoviciu.
Fabrica de produse abrazive va ceda locul unor viitoare investiții imobiliare

Reducerea secțiilor și mutarea fabricii de abrazive Carbochim Cluj sunt necesare pentru a salva unitatea, susține directorul Viorel Popoviciu. Pe actuala platformă va apărea un complex cu mall și apartamente, de 500 de milioane euro.

“În ultimul trimestru al anului, Carbochim se va muta într-o nouă locație, ca parte dintr-un demers de dezvoltare accelerată a platformei. Imobilul în care va fi mutată fabrica este pe Bd. Muncii, nr. 18. Zona este a fostului Combinat de Utilaj Greu, un areal cu specific industrial.

Carbochim va funcționa în locul fostei hale a Tricotaje Someșul, demersurile de transferare fiind deja demarate. După achiziționarea activelor, s-a început planificarea și avizarea. Relocarea se va realiza fără perioade de inactivitate”, spune Popoviciu.

Două secții au fost oprite

Platforma Carbochim se întinde pe 14 ha, mai puțin de 30% fiind acum funcțională. „Secțiile care funcţionează sunt cele de produs finit. Secția de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul șmirghel; corpuri abrazive cu liant ceramic; corpuri abrazive cu liant organic; discuri de debitat. Celelalte secții au fost oprite: carbură de siliciu și electrozi siderurgi (1996), electrocorindon (1999).

Ambele erau energofage, poluau foarte mult. Trebuiau alocați foarte mulți bani pentru a putea să funcționăm în această locație. Plus că prețul la energie era foarte mare. Atunci hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil. A fost nevoie să fie închise pentru a salva restul fabricii”, spune oficialul Carbochim.

Acesta consideră că relocarea reprezintă o oportunitate, planurile de dezvoltare a fabricii fiind stabilite. El dorește eficientizarea costurilor și o creștere a producției industriale, prin retehnologizare.

Relocare de 5 milioane de euro

„Am dorit foarte mult să ne relocăm, având în vedere faptul că platforma este imensă. În afara costurilor de producție avem foarte multe alte costuri auxiliare, generate și de suprafața inactivă, de peste 70%. Aveam nevoie de o locaţie în care să schimbăm fluxul tehnologic şi să-l optimizăm aşa cum ni-l dorim”.

Planurile de retehnologizare și dezvoltare a producției industriale presupun eficientizarea fluxului printr-un grad mai mare de automatizare. Investiția în relocare va fi în jurul a 5 milioane de euro. Vom aduce utilaje noi, iar cele performante pe care le avem acum vor fi mutate pe noua platformă.

Când vorbim de retehnologizare, vorbim de utilaje noi, automate sau semiautomate, cuptoare de ultimă generație. Înseamnă consum mic de energie și de gaz, o mai bună performanță a produselor pe care le vom produce în noua locație. Sperăm ca după relocare, având în vedere o diminuare considerabilă a costurilor de producție, să putem să creștem în următorii trei ani cu 20%, cu cei 170 de angajați pe care îi avem”.

Parteneriat cu Atterbury

Cel mai mare proiect de regenerare urbană din România va avea loc pe platforma industrială Carbochim.
Proiectul de reconversie a uzinei| Foto: Iulius

Dezvoltatorul proiectului de reconversie urbană a platformei, grupul Iulius, a lansat un portal de dezbatere a investiției. Aceasta se ridică la 500 de milioane de euro. “Ne dorim să transformăm platforma industrială Carbochim într-o parte din Cluj, un spațiu al întregii comunități”, au specificat reprezentanții Iulius. Noul proiect presupune 115.000 mp de spații de shopping, birouri pe 23.000 mp, blocuri de locuințe.

Alte amenajări sunt două clădiri de patrimoniu convertite în centre culturale, grădină urbană proprie de 4 ha, 6.000 de locuri de parcare subterană, 3.500 de spații pentru biciclete, stații de încărcare a mașinilor electrice. Investiția va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul este în etapa de analiză, consultare și autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată la începutul lui 2023.

Mesaj către Iulius: “Păstrați malurile naturale!”

Grupul de Facebook Clujul Civic a adresat un mesaj pentru Iulius. “Pe randările voastre, copacii, vegetația și pământul dispar. O simplă inventariere a copacilor pe ambele maluri poate arăta că sunt sute, mii de arbori valoroși, care absorb dioxid de carbon și praf într-un oraș poluat.
Aleea, pista de biciclete, spații verzi și mobilier urban se pot realiza păstrând cadrul natural deja existent. Mai ales că mediul asociativ local a militat pentru un culoar verde-albastru de-a lungul râului pe care autoritățile l-au acceptat.
În schimb, a face alee și pistă prin tăierea a sute de copaci și prin dispariția malurilor de pământ devine “greenwashing” – se intră pe zona de protecție a Someșului, nu în zona privată. Sunt necesare din partea voastră asigurări că arborii, vegetația și malurile de pământ nu vor dispărea”.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Camera de Comerț Bistrița îi vrea pe medici antreprenori

Articolul următor

Belgian Week 2022, anniversary edition, Reshape the future

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share