Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Marinela Baba: Notarul public, confidentul nostru la bucurie și tristețe

Interviu cu Marinela Baba, fost președinte, timp de trei mandate, a Camerei Notarilor Publici Oradea (cea mai veche din România), în prezent membru în Consiliul Director al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România.

Notarul public este un fin cunoscător al realităților economice și sociale din comunitatea în care își desfășoară activitatea. Zilnic, în biroul său, intră oameni cu probleme de viață, probleme pe care notarul îi ajută să le rezolve. Cum reușiți să vă detașați de aceste probleme? Cum reușiți să le faceți față?

MARINELA BABA: Notarul public este prezent în viața fiecărui om, de la prima copie legalizată a certificatului de naștere până la dezbaterea succesiunii. Ne bucurăm alături de clienții noștri pentru venirea pe lume a copiiilor lor, le împărtășim preocupările legate de cumpărarea unei locuințe și le consemnăm ultima voință cu privire la transmiterea bunurilor către moștenitori.

Acestea nu trebuie privite ca probleme. Sunt aspecte firești ale vieții. Există însă momente care ne marchează. Suntem și noi întristați de moartea prematură a unora dintre cei care, de nenumărate ori, ne-au trecut pragul. Trăim vremuri cărora trebuie să le facem față cu înțelepciune și, mai ales, cu empatie față de cei afectați în mod sfâșietor de pandemia prezentă.

 

Dată fiind această situație, notarul nu poate sta de-o parte atunci când știe că poate participa la binele comunității și altfel decât prin serviciile prestate prin natura profesiei sale. Din câte știu, aveți și o fundație proprie, Fundația Varadinum. Ce va determinat să înființați această fundație?

MARINELA BABA: Și noi, notarii, suntem făcuți din aceeași plămadă ca toți oamenii. Ne confruntăm de-a lungul vieții cu aceleași probleme: boală, crizele economice…

Într-o perioada în care câțiva colegi luptau pentru viața lor sau a copiilor lor minori, copleșiți de boli cumplite, bolnavi și fără altă sursă de venit decât profesia, pe care erau în imposibilitatea de a o practica, dar cu cheltuielile aferente existenței biroului notarial rămase în grija lor (de exemplu, salariile angajaților și cheltuielile aferente, salarii ce asigurau veniturile familiilor acestora), am considerat potrivit să înființăm această fundație prin intermediul căreia să-i putem sprijini material, cu demnitate.

Odată înființată, Fundația și-a dovedit utilitatea și în alte împrejurări, depășind limitele stricte ale profesiei.

Prin Fundația Varadinum am participat la finanțarea unor activități culturale (de exemplu, evenimente organizate de Liceul de Artă din Oradea) și sportive (Clubul de șah din Satu-Mare).

 

Dumneavoastră și Camera Notarilor Publici Oradea, v-ați implicat de-a lungul anilor în mai multe acte de caritate. Vă rog să-mi dați câteva exemple de cazuri care au beneficiat de atenție din partea dumneavoastră.

MARINELA BABA: Camera Notarilor Publici Oradea s-a implicat și se implică în acte de caritate. Un astfel de eveniment, care ne-a rămas în minte și în suflete, a fost Balul caritabil organizat pentru sprijinirea activității Fundatiei „Mihai Neșu” . Regretăm faptul că în ultimii doi ani nu am putut să repetam acest tip de finantare, extrem de plăcută dealtfel.

Sunt convinsă că de îndată ce pandemia va lua sfârșit vom organiza un bal caritabil prin care să ne implicăm în realizarea proiectului privind noul centru de tratament al Fundației „Mihai Neșu”.

 

Camera Notarilor Publici din Oradea și-a inaugurat nou sediu în 24 ianuarie 2022. Dumneavoastră v-ați adus o contribuție deosebită la construcția noului sediu. Ce puteți să-mi spuneți despre aceasta?

Noul sediu al Camerei Notarilor Publici Oradea

Marinela Baba: Aveam nevoie de un nou sediu, pentru că suntem tot mai mulți notari, cu o activitate tot mai diversificată. Noul sediu găzduiește notari din Bihor și Satu Mare. În această clădire se țin adunările generale. Tot aici avem toată arhiva notariatului de stat și a notariatelor din regiune începând cu 1952. Totul a fost creat de-a lungul mai multor ani cu investiție proprie, din cotizațiile notarilor. Sperăm să fie o construcție emblematică pentru Oradea și să dea un imbold și altor profesii să clădească frumos orașul nostru.

 

Se spune că, casta notarilor” este una închisă și că se intră foarte greu în ea. Cât este adevăr și cât este fals în această afirmație?

MARINELA BABA: „Casta notarilor?!?”. Notarii nu sunt un grup social închis! Reglementările legale ale profesiei noastre sunt la fel cu ale celorlalte profesii juridice. Anual, sunt scoase la concurs posturi pentru notari stagiari. Concursul este unul riguros, la fel ca profesia. Nu poți fi notar dăca nu știi carte!

 

Vă rog să-mi spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră. Ce va determinat să vă alegeți această profesie?

MARINELA BABA: Fiecare dintre noi și-a ales drumul profesional mânat de idealuri. Dreptate, adevăr, binele social și cel personal, implicit. Când am absolvit facultatea, notariatul public era abia creat. Provocarea practicării unei profesii juridice moderne pentru o societate modernă m-a atras.

Marinela Baba și Dumitru Botea, fostul și actualul președinte al Camerei Notarilor Publici Oradea

Profesia noastră a evoluat deodată cu societatea, fiind și în prezent la fel de interesantă și de indispensabilă întregii societăți. Sper ca notarul să rămână un om de bază în comunitate, iar exemplul lui să fie urmat de tot mai mulți.

Pandemia a afectat unele profesii. Altele au reuși să se adapteze cu brio. Notarii de care parte a baricadei se situează?

MARINELA BABA: Pandemia a afectat întreaga societate. Notarii publici au fost nevoiți să se adapteze „în regim de urgență” la toate regulile impuse de autorități în scopul prevenirii contaminării cu SARS-COV 2 a angajaților birourilor notariale și a clienților acestora. Nu am încetat să ne practicăm profesia nici măcar în perioada stării de urgență, când instanțele judecătorești și-au suspendat activitatea. Am fost nevoiți să ne regândim organizarea activității, de la programarea clienților până la relaționarea de la distanță cu instituțiile cu care activitatea notarială se intersectează, astfel încât să nu creăm sincope în mecanismele economice, notarii fiind o verigă importantă în colectarea de venituri pentru bugetul  local și cel național. Efectele negative ale pandemiei asupra activității economice a firmelor care apelează, de regulă, la serviciile noastre au dus la scăderea cererilor lor pentru acte notariale. Au fost și perioade în care volumul de muncă s- a  redus drastic. Din nefericire, drama multor familii în care Covid-ul a adus moartea a avut influențe și asupra activității noastre. Nu e ușor să te confrunți săptămânal, sau chiar mai des, cu decesul neașteptat al unor persoane pe care le știai de mulți ani și cu întrebările fără răspuns ale familiilor copleșite de durere și, uneori, de „vina” de a aduce boala acasă. Sperăm ca întreaga noastră lume să-și regăsească echilibrul și predictibilitatea.

 

Ce recomandări ați face unui tânăr care ar vrea să urmeze această profesie? Ce calități sunt necesare pentru profesia de notar?

MARINELA BABA: Tinerii care ar vrea să devină notari trebuie, dincolo de competențele juridice dobândite în facultate, să dea dovadă de logică, bun-simț, empatie și de dorința de implicare în prezentul și viitorul comunității din care fac parte.

 

DAN BIRTA

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Numărul maxim de acțiuni care vor fi răscumpărate de Banca Transilvania (BT) este de 2 milioane, dintre cele 5 milioane aprobate în AGEA, la un preț minim egal cu cel al pieței din momentul achiziției și unul maxim de 30 lei / acțiune.

Banca Transilvania umblă la dobânzi pentru a crește economisirea

Articolul următor
Compania franceză Freyrom a câștigat licitația pentru Podul Porțelanului, din Cluj-Napoca, proiect blocat de cinci ani.

Freyrom va ridica noul Pod Porțelanului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share