Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

14 milioane de euro pentru 290 de tineri fermieri bihoreni ce s-au instalat la țară

290 de tineri fermieri bihoreni au beneficiat de finanțări prin submăsura M6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2021.

Finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este sută la sută nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole) față de cinci ani cât era anterior.

Sprijinul se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani, în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanţare şi 25% se va acorda în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, până la 31 decembrie 2025, fără a depăşi trei ani de la semnarea deciziei de finanţare.

Finanțări

Suma acordată poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației, exprimată în SO (standard output), dacă în planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare, procesare sau agricultura ecologică, acest lucru poate asigura un plafon de sprijin mai mare.

290 de tineri fermieri bihoreni a căror planuri de afaceri agricole au fost declarate eligibile vor primi un sprijin total de peste 14.000.000 de euro. Finanțările au fost acordate pentru construirea de spații protejate (solarii) în vederea obținerii unor producții mai mari și în perioadele mai reci, instalații de irigații de înaltă precizie, detectoare de stabilire a umidității în vederea folosirii eficiente a apei, polenizarea cu bondari achizitionați de la producătorii de specialitate, achiziția panourilor fotovoltaice în vederea producerii de energie verde, producerea de compost natural din resturile vegetale adunate din ferma”, a declarat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.

Banii au mai fost acordați pentru sectorul de procesare și depozitare, construirea, modernizarea clădirilor care să aibă ca și scop aceste activități, achiziția de utilaje cum ar fi: separatoarea de lapte, tancuri de răcire a laptelui, cuve și fierbătoare a legumelor, malaxoare, recipiente de preparare a produselor de zacuscă, murături, compoturi și dulceață, vitrine frigorifice, camere frigorifice, congelatoare de mari dimensiuni.

În județul nostru se menține un trend ascendent de tineri fermieri care accesează măsurile destinate acestora, prin PNDR 2014 – 2020 fiind instalați în Bihor un număr de aproape 1.000 de tineri fermieri din cei 12.000 de la nivel național”, a precizat Cristian Buzlea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Sala de sport a Căminului 16 din Campusul Studențesc Hasdeu a fost dată în funcțiune de către Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj.

Universitatea Babeș-Bolyai a inaugurat o sală de sport

Articolul următor
Proiectul de reabilitare pentru Drumul Nordului, lotul I, se apropie de terminare.

Primul lot al Drumului Nordului se apropie de finalizare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share