Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum a evoluat businessul TeraPlast la început de an. “Dovedim reziliența operațiunilor grupului”

Afacerile grupului TeraPlast în trimestrul I al anului marchează accelerarea marjelor operaționale într-un context economic radical schimbat.
Activitatea grupului bistrițean se derulează pe patru linii de business | Foto: TeraPlast

Afacerile grupului TeraPlast în trimestrul I al anului marchează accelerarea marjelor operaționale într-un context economic radical schimbat.

“Grupul TeraPlast raportează o creștere robustă a cifrei de afaceri în trimestrul 1, în linie cu evoluțiile recente. Marjele operaționale, deși în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, sunt într-o îmbunătățire semnificativă față de ultimul trimestru încheiat (T4/2021).

Acest lucru dovedește reziliența operațiunilor grupului având în vedere schimbarea radicală a contextului economic în T1/2022 față de anul precedent. Evoluția lunară arată o accelerare a marjelor operaționale în martie față de ianuarie și februarie cu o perspectivă bună pentru trimestrele viitoare.

Cifra de afaceri a crescut în primele trei luni ale anului cu 58%, la 170,5 milioane de lei, inclusiv ca urmare a demarării producției în noi unități în urma investițiilor realizate. Rezultatele bune obținute reconfirmă așteptările grupului cu privire la realizarea bugetului ambițios aprobat pentru întreg anul 2022.

Ținem cont de faptul că prognoza trimestrială a fost construită pe o altă sezonalitate decât în anii precedenți, luând în calcul și începerea producției în noua unitate de țevi de apă și gaz în trimestrul al doilea”, a raportat conducerea TeraPlast.

Creșterea prețurilor la materiilor prime afectează contractele publice

Profitul net a fost de 6,8 milioane de lei, în regresie față de trimestrul I 2021, un rezultat bun în condiții economice total schimbate. Scăderea față de profitul record din TI 2021 a fost generată de o reducere a marjei la segmentul instalații și de un rezultat negativ al diviziei de ambalaje flexibile.

“Scăderea a fost compensată parțial de creșterea accelerată a vânzărilor, aproape de recordul absolut trimestrial din TIII 2021 (cu doar 4% mai puțin) și îmbunătățirea marjelor față de T4/2021. Divizia de ambalaje flexibile, care include și cele biodegradabile, reprezintă unul dintre segmentele noi în cadrul grupului. Acesta încă suportă costurile de operaționalizare a liniilor de producție și de eficientizare a unor active provenite din fuziuni și achiziții.

EBITDA s-a situat la 15,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă o marjă de 9,2%. Nivelul este în scădere cu 11% față de trimestrul I al anului precedent. Cu toate acestea, EBITDA a crescut cu 54% față de trimestrul IV 2021, iar rata EBITDA s-a îmbunătățit față de aceeași perioadă cu 3%. S-a manifestat un efect de bază, prin raportarea la un rezultat excepțional înregistrat în perioada similară a anului precedent în care grupul era format doar din business-urile mature.

S-au resimțit accentuat constrângerile generate de volatilitatea prețurilor pe piața materiilor prime. TeraPlast a reușit o îmbunătățire a marjelor față de ultimul trimestru chiar dacă trendul de creștere a prețului la materii prime s-a menținut și în 2022. Deși s-au făcut progrese semnificative, încă sunt vizibile întârzieri în privința transferului costurilor adiționale pe lanțul valoric.

Ele sunt generate de decalajul de adaptare la noile prețuri din piață a contractelor finanțate prin fonduri publice, unde mecanismele de reindexare a prețurilor s-au dovedit insuficiente. TeraPlast s-a concentrat pe creșterea volumelor vândute, chiar dacă a presupus o reducere a marjei unitare, prin internalizarea unor costuri, cu impact asupra rezultatului consolidat”, menționează raportul trimestrial.

“Ne-am obișnuit să navigăm într-un mediu dificil”

„Creșterea accelerată a cifrei de afaceri a grupului cu 58% ne-a apropiat foarte mult de maximul istoric trimestrial al cifrei de afaceri din trimestrul III din 2021 (cu doar 4% sub acest nivel record) și peste nivelul din trimestrul II din 2021, în ciuda sezonalității specifice la început de an. Comparația inevitabilă cu aceeași perioadă a anului trecut necesită unele clarificări de natură să ofere imaginea corectă. Grupul are o altă structură în prezent, cu noi linii de business aflate în curs de operaționalizare.

Rezultatul consolidat a avut de suferit inclusiv din cauza unor întârzieri la noile linii. Din martie am observat o evoluție mult îmbunătățită a marjelor operaționale. Această îmbunătățire ne pune pe drumul corect de atingere a obiectivelor ambițioase bugetate pentru 2022”, a declarat Ioana Birta, directorul financiar al grupului.

“În ultimii doi ani am învățat să navigăm într-un mediu dificil, dominat de crize. Suntem mulțumiți de performanța businessurilor mature din grup și avem încredere că investițiile realizate în noile linii de activitate vor începe să recupereze în timp startul mai lent într-un context economic dificil.

Am învățat să atenuăm cât mai mult impactul asupra grupului, să menținem un control bun asupra capitalului de lucru și asupra investițiilor pentru a ne asigura dezvoltarea pe termen lung. Climatul de piață actual este mai dificil decât anul trecut, dar avem abordarea corectă, bazată pe investițiile realizate pentru a ne îndeplini obiectivele ambițioase în 2022”, a menționat oficialul TeraPlast.

Apar două lunii noi de producție: TeraDuct și NeoTer

“Business-urilor mature, a căror amprentă în cadrul grupului a fost extinsă, li s-au adăugat noi linii, în plin proces de accelerare și atingere a potențialului. Diviziile instalații și granule (inclusiv reciclate) au avut în TI marje EBITDA în procente de două cifre (11,4%, respectiv 15,2%).

În trimestrul I, TeraPlast a pus în funcțiune noi facilități de producție. Un nou produs a intrat în portofoliul grupului sub brandul TeraDuct (tubulatură pentru infrastructură de telecomunicații și fibră optică). O parte dintre utilajele pentru noua fabrică de polietilenă au fost instalate.

Linia NeoTer (sisteme de încălzire și răcire prin pardoseală) urmează să fie pusă în funcțiune în TII 2022. Pentru ultima au existat unele întârzieri în privința disponibilității unora dintre materiile prime, rezolvate doar la finalul lunii aprilie. Impactul noilor facilități de producție asupra rezultatelor financiare urmează să fie evidențiat în trimestrele următoare”, se precizează în raport,

Grupul este compus din TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Din 2008, TeraPlast este listată la Bursa de Valori București. Acțiunile companiei sunt incluse, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell.

Activitatea liniilor de business

Instalații și reciclare (TeraPlast, TeraPlast Recycling)

 • Cifră de afaceri în creștere cu 49% față de trimestrul I/2021 (113 milioane lei)
 • A asigurat 66% din cifra de afaceri consolidată la nivel de grup.
 • EBITDA: 12 milioane lei
 • EBITDA în scădere cu 3% din cauza volatilității ridicate pe piața materiilor prime. Rata EBITDA, în creștere cu 3,4% față de ultimul trimestru din 2021.

Granule (TeraPlast, TeraPlast Recycling)

 • Include granulele rigide și plastifiate din PVC, granulele HFFR (fără halogen, rezistente la foc), granulele reciclate.
 • Cea mai bună performanță la nivel de grup din perspectiva marjelor operaționale (avans cu 55% comparativ cu TI 2021). Cifra de afaceri a avut același ritm de creștere, la 35 de milioane lei.

Ferestre și uși (TeraGlass)

 • Cifră de afaceri în creștere (12 milioane de lei, + 36%). Impact negativ asupra rezultatului consolidat EBITDA: -0,1 milioane lei.
 • Rezultatul a fost afectat de un decalaj mare de implementare a creșterilor de preț, generând scăderea pe termen scurt a marjei brute. Noile prețuri (renegociate în TI 2022) intră în vigoare în a doua parte a TII, ducând la o îmbunătățire a rezultatelor din semestrul II.

Ambalaje flexibile (TeraBio Pack)

 • Divizie nouă în grup
 • Cifră afaceri: 9,6 milioane lei
 • Pierderi operaționale inerente începutului de activitate: 2,5 milioane lei
 • A demarat producția de ambalaje biodegradabile la finalul lui 2021. Volumele sunt în creștere constantă. O majorare semnificativă a producției este așteptată după finalizarea licitațiilor de achiziții ale marilor lanțuri de magazine.
 • Produse în curs de omologare la mari clienți, care vor genera comenzi considerabile după încheierea acestor proceduri necesare.

Sursa: raport TeraPlast

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lucrările la calea ferată Curtici-Simeria avansează, 9 poduri noi peste Mureș sunt pe poziție

Articolul următor
Compania Națională de Investiții (CNI) a primit amplasamentul prin care în comuna Feleacu va fi amenajat un dispensar de 5,7 milioane de lei.

Feleacu își face dispensar de 1 milion de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share