Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum se vând tablourile lui Ghenie. 8 milioane € la Londra, 17.000 € la București

O lucrare a celui mai celebru pictor contemporan român, Adrian Ghenie, născut și școlit în Transilvania, va avea un preț de pornire de numai 1.000 de euro.

O lucrare a celui mai celebru pictor contemporan român, Adrian Ghenie, născut și școlit în Transilvania, va avea un preț de pornire de numai 1.000 de euro. Totuși, un tablou al său achiziționat în România s-a scumpit, în doi ani, cu 50%.

Casa Artmark București va organiza, în 17 mai, o licitație cu lucrări ale artiștilor contemporani de top și maeștrilor picturii. Alături de aceștia vor fi artiști emergenți, creatori ai artei digitale în format electronic (NFT). Licitația este organizată la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și în format online.

Printre artiștii cu cotă internațională se mai numără Andrei Cădere, Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Horia Damian. Ghenie, cel mai mai așteptat artist român contemporan în licitații, este prezent cu portretul „Stephane Mallarme”. Acesta este realizat în tehnica serigrafiei unui colaj și face parte din ciclul „Nevermore”. Lucrarea are un preț de pornire de doar 1.000 de euro.

Operele de artă valoroase se scumpesc repede

O lucrare din seria respectivă, realizată în aceeași tehnică, scoasă la licitație de Artmark, a fost adjudecată, în 2021, pentru 17.000 de euro. Lucrarea “Aripă” a băimăreanului Ghenie, exponent al Școlii de Artă de la Cluj, a avut, la o licitație din acest an, un preț de pornire cu 50% mai mare față de cel din 2020.

Cea mai promițătoare estimare în licitația din 17 mai o are „Lumea ca teatru”, semnată de maestrul Ștefan Câlția, cotată la 35.000-55.000 euro. Lucrarea lui Horia Damian „Le sarcophage bleu” are un preț de pornire de 30.000 euro. Lucrările în format NFT au prețuri medii de pornire de 600 de euro.

Lucrările lui Ghenie, vândute la prețuri enorme în străinătate

Ghenie este absolvent al Universității de Artă și Design Cluj și locuiește la Berlin. Cele mai bine vândute lucrări semnate de acesta s-au vândut cu peste 5 milioane de euro. “Nickelodeon” a fost adjudecată cu 8 milioane de euro la Londra. La UAD l-a avut profesor pe Ioan Sbârciu.

A fondat, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă în Berlin. Ghenie este cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume. Printre fanii artistului se numără magnatul francez François Pinault, directorul grupului de lux Kering.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Furnizorul de servicii de consultanță Marsh Advisory Services (MAS) a cumpărat, într-o tranzacție de 6 milioane euro, firma IT clujeană Darwin Technologies.

Grupul american Marsh a preluat Darwin Technologies Cluj

Articolul următor

Finanțări pentru o nouă bază sportivă în Marghita și sală o de sport școlară la Tulca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share