Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul, orașul startup-urilor. Tehnologia ca motor financiar

Tehnologia este locomotiva pe care se bazează majoritatea celor implicați: întreprinzători, clustere, universități și administrație. 

Sătui să mai aștepte reluarea Start-up Nation, program întrerupt din 2018, antreprenorii clujeni – oricum fruntași, pe vremuri, și la înscrierile în inițiativa guvernamentală – mizează acum pe banii privați, ba chiar în combinație cu autoritățile locale. Tehnologia este locomotiva pe care se bazează majoritatea celor implicați: întreprinzători, clustere, universități și administrație.

Andras Farkas, artizan al desemnării Clujului drept Capitală Europeană a Tineretului (CCET), coordonează acum primul fond de investiții la care participă o municipalitate din România. Fondul de Inovare și Experiment (FIX) a fost lansat de Primăria Cluj-Napoca (PCN), Clusterul de Educație C-EDU și Fondation Botnar pentru inițiative de antreprenoriat inovator din partea tinerilor din oraș (16-26 de ani).

“CEET s-a concretizat prin programe și proiecte inovatoare; de atunci ecosistemul de startup-uri este într-o continuă dezvoltare. Am selectat 40 din cele 155 de idei înscrise, finanțate cu câte 3.000 de euro, acum în faza de incubare. E nevoie să fie alcătuite echipe de minimum trei oameni, un lider și doi membri. Principala noastră preocupare este ca inovarea să aibă impact social, nu neapărat să fie profitabile din prima. Scopul FIX este ca aceste inițiative să definească orașul viitorului”, ne-a explicat Farkas.

“Apoi vor fi selectate 10 echipe, finanțate cu câte 12.000 de euro, iar în faza finală vor rămâne patru, care vor primi câte 35.000 de euro. În ultima etapă trebuie înființate societăți comerciale sau persoane fizice autorizate, în ideea de a putea acționa ca o corporație. Finalistele vor fi direcționate spre programe de accelerare, fonduri de investiții și alte surse de finanțare, precum Start-up Tech Nation sau fonduri europene.

O altă componentă a programului va fi integrarea echipelor într-o rețea care să conecteze resursele și să le mărească șansele de a intra pe piață cu produsele sau cu serviciile lor”, relatează managerul FIX. Cea mai mare parte din finanțare, 350.000 de euro, vine acum din partea Botnar, una dintre cele mai mari fundații din Elveția, care deține active de 3,8 miliarde euro. Managementul tehnic e asigurat de Grupul Pont, iar susținători ai proiectului sunt companiile NTT DATA, AROBS, Bosch, Salt & Pepper, BCR.

Inițiative antreprenoriale, și în orașele mici

Nu numai Cluj-Napoca angrenează inițiative destinate întreprinzătorilor din județ. Fundația Civitas a demarat proiectul „Antreprenoriat în Gherla”, care urmărește creșterea economică a acestei comunității. Organizația își propune să construiască aici un cadru dinamic și sustenabil, în care să creeze abilități antreprenoriale și să stimuleze dezvoltarea de întreprinderi. Cursul de competență antreprenorială a fost coordonat de Simona Bartis și Monica Robotin, trainer fiind Florin Ghinda. “A fost o primă sesiune intensă, în care am vorbit despre cum ne definim ca antreprenori, cum ne depășim fricile și cum schițăm un plan de afacere. Am căutat răspunsuri și am identificat oportunități acolo unde înainte erau neclarități”, relatează inițiatorii proiectului.

Furnizorii de digitalizare se aliază

KFactory, startup membru al Transilvania IT Cluster (TITC) Cluj, a primit o finanțare de 600.000 de euro pentru a-și accelera prezența pe piața DACH (Germania, Austria, Elveția). Îi va investi în integrări și în rețeaua de parteneri. “Este primul startup Industry 4.0 din România, care oferă soluții pentru creșterea performanței operaționale a companiilor de producție. KFactory va extinde capacitățile platformei sale, cu scopul de a crește performanța operațională, sustenabilitatea și cunoștințele digitale la nivelul fabricilor”, explică reprezentanții TITC. Ca finanțator al KFactory, alături de Sparking Capital și SIF Transilvania, figurează Fortech Investments, divizie a grupului clujean cu acest nume, implicat în dezvoltarea de software pentru automotive. De altfel, Fortech a acționat ca lead investitor și pentru runda de finanțare cu 700.000 de euro a Telios Care, furnizor clujean de servicii de telemedicină din parcul industrial Tetarom I, controlat de compania americană Telemed Europa (66%).

“În 2021, am crescut baza de clienți cu 500% și peste 300 de echipamente industriale sunt conectate în platforma noastră. Ne continuăm creșterea în România și ne consolidăm prezența pe piața DACH, pentru a avea expunere globală în câțiva ani”, a declarat Vlad Cazan, cofondator al KFactory, alături de Adrian Dima. Prin noua rundă, finanțarea KFactory atinge 817.500 de euro, ca validare a inovației și recunoaștere a oportunității produsului pe piața globală.

KFactory este o platformă de automatizare a proceselor de business pentru industria producătoare. Platforma include și o echipă de ingineri virtuali, produs care schimbă modul în care echipele operaționale interacționează cu procesele de producție, întreținere, logistică și calitate, fiind capabilă să monitorizeze inclusiv amprenta de carbon și eficiența energetică.

La rândul său, KFactory a intrat, alături de alte startupuri de profil, în programul de accelerare Vreau Online, inițiativă de coagulare a companiilor specializate în digitalizarea producătorilor locali pornită de frații Sandu și Sergiu Băbășan, fondatori ai Blugento, firmă din Cluj specializată în furnizarea de soluții de comerț electronic.

„Ne propunem să digitalizăm cel puțin 50 de producători, să îi sprijinim în procesul de transformare a companiilor lor și să le facilităm accesul la noi piețe și la surse de finanțare ca fonduri europene sau naționale, prin parteneriate strategice”, a explicat Sandu Băbășan. Programul e susținut de importanți furnizori de tehnologie și se adresează producătorilor din România cu peste un an vechime, afaceri de cel puțin 2 milioane de lei, minimum 10 angajați și o persoană dedicată pentru administrarea procesului de digitalizare.

1,3 milioane de euro pentru “proiectele inteligente”

Înființarea de întreprinderi din domenii de dezvoltare inteligentă este un proiect european demarat de către Universitatea de Științe Agricole din Cluj prin care vor fi oferiți gratis între 40.000 și 100.000 de euro tinerilor care vor înființa, până în decembrie 2023, 21 de întreprinderi, care să grupeze minimum 67 de locuri de muncă în domeniile de dezvoltare inteligentă identificate prin Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare. Acestea sunt bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate; energie, mediu și schimbări climatice; econanotehnologii și materiale avansate; sănătate.

Din Cluj, în SUA și Emirate

Mihai Filip a creat, la Cluj, startupul Oves Enterprise, specializat pe proiecte complexe tehnologic de dezvoltare de software pentru automotive, eCommerce, fintech, telecom și a deschis birou la Munchen, cu ajutorul organizației AHK România. „Am văzut o oportunitate în colaborarea cu companiile mici care nu au acces la personal calificat și suficientă putere pentru a contracta companiile mari din industrie din Germania. Timpul de la identificarea nevoii până la contract s-a scurtat de la 3-6 luni la 1 lună, datorită urgenței de livrare a proiectelor. Ne ducem acolo unde este cerere, iar următorul pas este Berlinul, capitala europeană a startup-urilor”.

80% din afacerile Oves sunt generate de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. Planurile au vizat intrarea în parteneriat cu OutThink (Anglia), dezvoltatorul primei platforme din lume de management al riscului uman în securitarea cibernetică, achiziționarea a 4-5 firme mici cu competențe în securitate cibernetică, AI, învățarea automată. Strategia urmărește dublarea cifrei de afaceri în acest an, la 30 de milioane de lei. În 2022 Oves se va extinde cu birouri în SUA, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Spania.

Dotlumen, startup local ajuns deja celebru, este controlat de tânărul inginer Cornel Amariei (48% din capitalul social), creatorul ochelarilor inteligenți pentru nevăzători. Nu s-a limitat doar la proiectul inițial și, la început de an, a devenit “business angel”. “România are un potențial enorm de a deveni o țară în care se inovează.

Dacă mai mulți avem același crez, vom putea schimba paradigma de “moderate innovator” în care ne aflăm. Alături de Ascendis și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare am creat IncubatorX SME, menit să ajute IMM-urile din regiune să creeze produse și servicii inovatoare”.

Inițial, a lucrat ca manager de cercetare la Continental Automotive, renunțând pentru proiectul său de suflet. Anul trecut, DotLumen a obținut “Nobelul” în design industrial, Red Dot Luminary Award, câștigat în premieră de România. Startupul clujean construiește prima soluție ce reproduce principalele capabilități ale unui câine ghid. Lumen colaborează la proiect cu Desiro Vision, studio specializat în cercetare, proiectare și dezvoltare de produse.

Finanțare de la Google

Platforma The Recursive a monitorizat 100 de startupuri de tehnologie cuprinse în Techcelerator (cu sedii în București și Cluj), unul dintre cele mai active acceleratoare de startup-uri de tehnologie din țară, sprijinit de Google for Startups. Majoritatea startup-urilor din program se axează pe soluții de tehnologie pentru întreprinderi, finanțe și asigurări, sănătate, comerț, securitate cibernetică, mobilitate și logistică, marketing și publicitate, resurse umane, agricultură și industrie alimentară, educație. divertisment, ecologie.

Acceleratorul a demarat, în 2022, programul Next Fintech2, alături de GapMinder VC, Stripe, Seedblink, TechAngels, RoFintech, Romania Tech Startups Association. Vor fi selectate până la 10 startup-uri aflate în creștere, gata de lansare sau în faza de testare. Ele trebuie să prezinte produse digitale fezabile, cu o nevoie validată pe piață și potențial de extindere rapidă pe piețele internaționale.

Programul include module de mentorat intensiv, susținute mentori regionali și global, inclusiv reprezentanți ai “unicornilor” FinTech din Europa (companii de tehnologie evaluate la peste 1 miliard de dolari). Startup-urile cu tracțiune comercială vor fi expuse partenerilor investiționali ai programului pentru atragerea rundelor de investiții.

Un studiu realizat de Google arăta că IMM-urile care adoptă AI ar putea adăuga 40 de miliarde de euro pe an la produsul intern brut al României, a precizat Cristian Dascălu, cofondator al Techcelerator. Acesta atrage coinvestitori pentru dezvoltarea companiilor high-tech în faza de accelerare și postaccelerare. Sunt vizate și companii tinere inovatoare, cu potențial de dezvoltare și extindere internațională, din industrii în creștere.

(Articol apărut în Transilvania Business nr. 108)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Tronsonul Nădășelu – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania (A3) este singurul pe care se lucrează acum din cele finanțabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Autostrada Transilvania: cele mai multe șanse la finanțarea prin PNRR

Articolul următor
Deputatul Radu Moisin a prezentat stadiul în care se află secțiunea Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Oradea a Autostrăzii Transilvania (A3).

Unde se lucrează și unde nu pe A3. Stadiul șoselei de mare viteză, pe tronsoane

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share