Prima ediție organizată în județul Sălaj a galei The Voices Business Awards (VBA) a stabilit un adevărat record de confirmări din partea companiilor premiate. Businessmenii locali au umplut sala de conferințe a Hotelului Brilliant Meseș, confirmând renumita ospitalitate sălăjeană.
Seria de evenimente VBA pleacă de la proiectul “Elite în business. Banat și Transilvania”. În 2021 revista Transilvania Business a publicat a doua ediție a Top 20 companii cu capital 100% românesc, Top 20 companii cu capital 100% străin și Top 10 companii cu capital mixt din cele 16 județe. Criteriile de la prima ediție au fost păstrate, considerându-se că indicatorii relevanți rămân activele imobilizate și capitalurile proprii, care surprind în cifre bogăția companiei și arată evoluția lor în timp.
La întocmirea clasamentelor au mai fost luați în considerare indicatorii cifră de afaceri, profit net, număr de angajați. Trofeele decernate au fost realizate cu o bază de lemn de stejar furnizată de Decorex Prod, sârmă galvanizată și vopsea acrilică, având o înălțime de 27 cm. Acestea sunt o creație a Art Bending. Companiile românești și străine clasate pe primele trei locuri, dar și primele două companii cu capital mixt au avut parte de o surpriză din organizatorilor: câte o integramă pregătită de redactorul șef al cotidianului mureșean Zi de Zi, Alex Toth.
Amfitrioană a evenimentului a fost scriitoarea și jurnalista Alice Valeria Micu. “The Voices of Business Awards by Transilvania Business Magazine este un eveniment unic de promovare a liderilor din business din cele două regiuni. Premiem în această seară performerii economiei Sălaj, primele 50 de firme din județ: 20 cu capital românesc, 20 cu capital străin și 10 cu capital mixt. De asemenea, premiem cinci antreprenori din Sălaj, care au dezvoltat afaceri noi, de perspectivă sau s-au remarcat în domeniul lor de activitate”.
Afacerile din Transilvania, cu ecou la București și Bruxelles
“Inițiativa revistei Transilvania Business este o etapă integratoare a proiectului special “Elite în business – Banat și Transilvania”. Seria de evenimente reprezintă o invitație concretă în spiritul devizei noastre: ”Venim și scriem împreună despre afacerea ta”. Prin aceasta vă oferim oportunitatea de a fi vocea puternică a economiei reale din Transilvania și Banat transmisă la nivel național și la instituțiile europene”, a continuat fondatorul revistei, Aurelian Grama.
“Prima ediție a revistei a ieșit din tipar în 2010; astăzi este cea mai amplă publicație dedicată promovării afacerilor regionale, antreprenorilor, companiilor și evenimentelor de business. O revistă care integrează conținut național și are distribuție națională. Ne putem mândri că reușim să surprindem în cele minimum 90 pagini / ediție teme de interes și actuale din domenii ca eco business, energie, real estate, IT&C, digitalizare, infrastructură, agricultură, aniversări ale companiilor, sănătate, investitori străini, profesii liberale, travel.
Am dezvoltat, de-a lungul anilor, proiecte speciale în ediții dedicate: industria auto; Elite în Business; zilele țărilor; fashion & luxury; proiecte anuale: anuare dedicate exclusiv domeniului real estate în perioada 2012-2020; catalogul dedicat sectorului energetic, editat în limba engleză: “The 2016: Energy Mirror of Romania” sau o ediție dedicată președinției României la Consiliul Uniunii Europene – “Enjoy Transylvania, The Jewel at the Heart of Europe”. Din 2020 publicăm suplimente digitale tematice, sub denumirea Market Pulse Reports, pe portalul nostru, cu rubrici atent gândite.
Fiind o publicație auditată BRAT, nu ne jucăm cu cifrele. Tirajul nostru e de 6.000 exemplare/ediție, distribuite prin rețelele de difuzare clasice în întreaga țară și targetat liderilor din business din România, cu predilecție top și middle managementului, dar și oamenilor care conduc destinele administrației centrale și locale din țara noastră”, a explicat fondatorul Transilvania Business.
Ce pregătesc diriguitorii Sălajului pentru companii
“Am trecut printr-un an 2021 destul de dificil, complicat, atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru administrațiile publice locale și centrale. Mediul economic a încercat să găsească soluții, modalități prin care să depășească aceste evenimente cauzate de Covid-19.
Nu s-a rezolvat încă problemele, le știți și voi, le simțiți. Mă refer la războiul de lângă țara noastră, la creșterea prețurilor, la energie, toate cele care influențează produsele finale pe care le fabricați. Primăria Zalău a fost un partener loial, corect față de mediul de afaceri din municipiu”, a spus administratorul public al Zalăului, Călin Forț.
“Nu demult am fost la o întreprindere mare din oraș, la o întâlnire cu conducerea companiei pentru a stabili modalitatea de lucru pe anul în curs și pentru a ne prezenta capacitatea sa de lucru și ceea ce conducerea vrea să facă pe mai departe. M-am bucurat că nu se sperie, că merg înainte, că au găsit variante în ceea ce înseamnă materie primă și desfacere. Noi i-am asigurat de toată colaborarea noastră și ne vom ține promisiunea.
Tot așa am avut o întâlnire cu cei care în prezent efectuează lucrări la nivelul municipiului. Am făcut-o cu două scopuri: pentru a verifica stadiul lucrărilor și a ști ce se face în continuare în tot acest an, dar și a-i asigura pe toți cei care muncesc aici că Primăria Zalău va asigura partea financiară în ceea ce înseamnă contribuția sa în proiectele în derulare.
A fost o întâlnire benefică, am stabilit să ne întâlnim periodic. Astfel, printr-o bună comunicare, vom reuși ca noi, administrația publică, și antreprenorii să avem o legătură și corectă. Scopul este comun: dezvoltarea societății și un nivel mai bun al vieții în oraș”, a continuat oficialul primăriei.
“Iată că în Zalău se întâmplă pentru prima dată un asemenea eveniment. Încet-încet ne vom obișnui și cu astfel de manifestări care pun în valoare rezultatele mediului de afaceri. Pentru Consiliul Județean (CJ) acest eveniment înseamnă foarte mult, fiind benefic pentru ambele părți.
Ne-am propus, de-a lungul timpului, și am reușit să ținem legătura cu mediul de afaceri tocmai pentru a ne informa reciproc despre propunerile de a ne îmbunătăți activitățile, de a ne împărtăși planurile unii altora. Avem investiții care propun dezvoltarea infrastructurii rutiere, de turism, de sănătate, sociale și educative care să vină în folosul tuturor sălăjenilor și în continuarea eforturilor dvs de a dezvolta acest județ”, a spus Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.
Șeful județului promite un parc industrial nou-nouț
El și-a exprimat aprecierea față de munca investitorilor. “Un mediu de afaceri bun nu poate exista fără o administrație publică locală bună. Toate lucrările publice vin în sprijinul dvs. Dacă drumurile județene sunt bine administrate, dvs veți avea o conectivitate mare la infrastructura rutieră mare, națională și internațională. Atunci costurile vor fi mai reduse, iar posibilitățile dvs de dezvoltare, mai mari. Nu suntem cu nimic mai prejos decât alte județe; aș zice că suntem complementare în Regiunea Nord-Vest.
Statistica ne spune că noi avem un produs intern brut pe cap de locuitor comparabil cu Bihorul, poate cu ceva procente mai mare. La acest capitol suntem al doilea județ din regiune, după Cluj. Printr-o dezvoltare integrată, cu afaceri, sănătate, turism putem să dăm posibilitatea oamenilor din alte județe să vină aici, să ne cunoască, să vadă că e atractiv, chiar să rămână.
Ne gândim la crearea unui parc industrial în proximitatea Zalăului ca să putem dezvolta alte locuri de muncă și să vă oferim infrastructura pentru a dezvolta afaceri. Această platformă vă va oferi toate utilitățile necesare unor afaceri de succes. Este o investiție binevenită și va fi utilă tuturor. Toate demersurile acestei investiții se află în grafic și o vom concretiza”, a menționat Iancu-Sălăjanu.
TOP 20 SĂLAJ – CAPITAL ROMÂNESC
- Boglar Champ
- Tur Cento Trans
- Sentosa Impex
- West Co Impex
- Iazul V&V
- Euro Activ
- Welthaus
- Fibrex Co
- Grovinvest
- Titan Comerț
- Universal Euro Build
- Miral Com
- Tinichigeria
- Universal CO
- Simex SA
- Citadin
- Drum Construct
- Șteț Agregate
- Electro Grup
- Group Metal Trading
“Sunt 20 de ani de muncă în spatele acestui premiu. Compania noastră se ocupă cu producția de ciuperci Champignon. Firma este în dezvoltare. Anul acesta ne vom dubla capacitatea de producție și încercăm să ne dublăm și forța de muncă. În același timp firma se dezvoltă și în altă direcție – producția de materie primă”, a mărturisit Boglarka Nemeti, reprezentant al Boglar Champ.
TOP 20 COMPANII CU CAPITAL STRĂIN – SĂLAJ
- Silcotub
- Hanna Instruments
- Hanes Global Supply Chain Romania
- Fraven
- Silvania Worsted Spinning
- Rombel
- Rehi
- Samtex
- Bellinea
- TR Construction
- Pedrollo
- Valen Est Industries
- FVL International
- ATL Electronic
- Tenaris Solutions East
- Exiros
- YNA Crediu Trans
- Sessio.eu
- Smart Battery Distribution
- Composite Industries
“Prezența Tenaris România are o istorie vastă, de 18 ani. Începând cu 2004 am investit peste 500 de milioane de dolari în facilitățile noastre de producție. Acest proces nu se va opri. Inima Tenaris în România este la Zalău, pe lângă locațiile noastre din Călărași, Câmpina, Ploiești, Popești Leordeni. Suntem într-un moment dificil acum, din cauza contextului prețului la energie. Consumăm, doar la Zalău, 2 milioane mc de gaz pe lună și 15 MW în fiecare oră. Vă imaginați, la prețurile actuale, ce impact există. Adițional avem un impact din Ucraina, pentru că prețul fierului vechi s-a dublat în ultimele două luni”, a declarat Alin Moga, manager security & safety Tenaris România.
Totuși, dorim să ne menținem optimismul. Tenaris este parte a procesului de decarbonizare; avem cea mai curată tehnologie de producere a oțelului, cea cu arc electric, cu emisii de dioxid de carbon de o treime din cele standard. Contribuim activ la economia circulară, întrucât oțelul se reciclează la infinit. Compania noastră și-a asumat reducerea emisiei de CO2 cu 30% până în 2030. Avem produse care contribuie la tranziția energetică, de exemplu conductele de transport al hidrogenului sau diverse soluții de stocare.
Acum câte ceva despre prezența noastră în Sălaj. Investim în comunitățile în care suntem prezenți, avem un buget de 1 milion de dolari pe an din care 70% merge pe educație. Avem programe de la grădiniță până la studii doctorale; suntem mândri că acordăm burse studenților din domeniul tehnic. Dotăm laboratoare, facem cursuri pentru profesori și elevi. Acum, după pandemie, primim elevii în practică în fabricile noastre pentru a apropie școala de sistemul industrial. Deci Tenaris rămâne aici!”, a confirmat oficialul companiei.
TOP 10 COMPANII CU CAPITAL MIXT – SĂLAJ
- Grovinvest
- Nova Funghi
- Clinica Dentară
- Rom Dinarom
- Transilvania Mecanica
- Hydroproof
- Romprod Ambal
- Italtronic
- Hanna Technical Office
- Maintanance Unit
PREMII SPECIALE. INIȚIATIVE ANTREPRENORIALE DEOSEBITE – SĂLAJ
- Manager SRL. Pentru înființarea celui mai mare și mai modern complex de wellness și spa din Zalău. Aquarel este o investiție de 5,2 milioane de euro.
- Tera Moiad. Pentru crearea primului brand de lactate și uleiuri ecologice din județul Sălaj, Silvania.Bio – Bioforia.
- Cramele Ulm. Pentru inițiativa producătorilor din Țara Silvaniei de a forma o asociere care să promoveze pe plan internațional vinurile produse local.
- Salvosan Ciobanca. Pentru proiectul de transformare a fostului sediu al BancPost, aflat în proces avansat de degradare, într-o clinică medicală modernă.
- Multicom. Pentru împlinirea a 30 de ani pe piața produselor de construcții și donațiile anuale generoase persoanelor aflate în situații dificile.
Partenerii galei au dat idei de afaceri antreprenorilor locali
Parteneri ai galei au fost Welthee, Valor Smartwash-Ehrle România, Fort Silvan, Decorex Prod, Art Bending. Unii dintre aceștia au ales să prezinte idei de business antreprenorilor prezenți. “Sectorul spălătoriilor auto self service este un domeniu în dezvoltare în România în ultimii ani. Am adus pe piața din țara noastră producătorul nr. 1 din Europa. Ehrle este un producător aflat la a treia generație, o afacere de familie.
Cu curățarea la presiune înaltă a început să se ocupe în anii ’50, pentru ca în anii ’70 să se axeze pe linia de self service. Ehrle are mai multe subsidiare și dealeri independenți în 60 de țări din toată lumea. O spălătorie auto poate să fie o sursă de venit pasiv pe o perioadă lungă și o investiție care să protejeze economiile și capitalul de investit împotriva inflației care se pare că ne va afecta din ce în ce mai mult în perioada viitoare”, consideră Orsolya Vass, administrator al Valor Smartwash – Ehrle România.
“Welthee se poziționează ca un fond de investiții descentralizat; finanțăm companii care au la bază sisteme de Blockchain. Pe lângă aceasta avem un token utilitar cu 13 utilități. Una dintre aceste utilități este că am patentat un brevet prin care aducem împreună oamenii care au apetit ridicat pentru risc și oamenii cei care doresc risc zero. Am creat și un portofel cripto Welthee descentralizat, unde se pot ține banii și tokenii în siguranță”, a menționat Cristian Lucaci, operations manager al Welthee.
Seara s-a încheiat cu sesiune de networking, al cărei partener a fost Crama Fort Silvan. “Aceasta reprezintă “fortăreața” care apără limita nordică a viticulturii românești. Viile noastre sunt cultivate într-un climat răcoros, la limita nordică a viticulturii, dincolo de Paralela 47, unde strugurii ajung la maturitate și acumulează arome mult mai lent. Vinurile rezultate sunt complexe și echilibrate, cu o aciditate ridicată și un pronunțat caracter mineral. Acest lucru le face să fie ideale pentru a fi servite alături de cele mai diverse preparate culinare cărora le accentuează savoarea”, au explicat vinificatorii sălăjeni.