Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Corina Mareș, Agraria: “Copiii să vină la expoziții ca să vadă că văcuțele nu sunt mov”

Organizatoarea Târgului Internațional Agraria susține că expozițiile agricole trebuie să se axeze pe calitate, nu pe numărul de participanți.
Organizatoarea Expo Agraria, Corina Mareș, este optimistă în privința viitorului agriculturii românești

Organizatoarea Târgului Agraria, de la Cluj, susține că expozițiile agricole trebuie să se axeze pe calitate și nu pe numărul de participanți. Componenta educativă devine foarte importantă în contextul în care tehnologia acaparează copiii și îi desprinde de realitatea înconjurătoare.

Pe câți participanți ați mizat la această ediție?

În 2019 erau 30.000, acum nu aș vrea să estimez. Pentru noi, ca organizatori, nu contează atât cantitatea, cât calitatea. E bine dacă sunt fermierii prezenți ca să facă achiziții – cu alte cuvinte, clientul potrivit la locul potrivit. Degeaba avem 100.000 de participanți; este important să vină și familii, oameni care nu sunt neapărat implicați în acest domeniu. Să vină să vadă animale, să vadă ce înseamnă agricultura. Să vină copiii să vadă că văcuța nu este mov. Au venit 250 de firme participante, din 23 de țări – expozanți și coexpozanți, pentru că unele reprezintă mai multe branduri. Ediția din acest an a stat sub semnul digitalizării în zootehnie, o mare parte a expoziției fiind dedicată acestui sector.

Cum v-ați descurcat în perioada de lockdown, de restricții?

În această perioadă de pandemie, firmele nu au putut să intre în contact direct cu fermierii, ci doar online. Ne-am mobilizat să facem în așa fel încât să adunăm foarte multe informații. Compania-mamă, din Germania, este o asociație la nivel mondial, cu 30.000 de membri în agribusiness. Noi funcționăm, de fapt, ca o asociație multibranding. Avem foarte multe sectoare, iar într-o asemenea perioadă ele se pot susține unele pe altele. Au picat expozițiile, dar s-au făcut în continuare testări de produse alimentare, training-uri, au fost tinerii fermieri care au avut tot felul de proiecte. Noi am fost la curent cu tot ce a apărut nou, am avut multe materiale traduse în limba română.

În ce fel va afecta situația din Ucraina agricultura românească?

Dacă vom fi suficient de inteligenți ca să ne gândim că aceasta este o oportunitate extraordinară, atunci va fi super. Este momentul să arătăm că putem să producem plusvaloare în România. Dacă vom fi în continuare exportatori doar de materie primă, atunci nu am făcut nimic. Este clar că acest război ne va afecta: foarte mulți producători au dispărut, însă alții apar. Eu zic că este momentul nostru.

 

Revin expozițiile în format fizic

Târgul Internațional de Agricultură, Industrie Alimentară și Zootehnie Agraria, eveniment organizat de DLG InterMarketing, s-a derulat lângă parcul industrial Tetarom III, din comuna Jucu. Accesul a fost gratuit, pe baza înscrierii online. Două expoziţii emblematice, Agraria şi AgriPlanta – RomAgroTec, sunt incluse, în 2022, în format fizic, pe agenda evenimentelor agricole din România. AgriPlanta este organizată în parteneriat cu Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România.

Filme agro, vizionate în târg

Principalele teme dezbătute la conferințele Agraria au fost cooperativele în România, practici agricole sustenabile, Țurcana – legendă și tradiție, dezvoltare durabilă în zonele periferice rurale, educație în sprijinul agriculturii viitorului, digitalizarea fermei zootehnice, mamitele în fermele de lapte, creșterea bubalinelor. Au avut loc prezentări de animale în ring, demonstrații de conducere a tractoarelor, vizionări de filme cu profil agricol. Printre evenimente s-au numărat Ziua fermierului montan, lansarea brandului Lactate Someșene.

Ministrul agriculturii a vizitat standul USAMV

Universitatea de Științe Agricole Cluj a avut o participare complexă. Specialiștii săi au participat la lucrările forumului Agraria. Studenții voluntari au activat pe diverse segmente și la standul instituției, vizitat și de ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. Printre produsele expuse de USAMV s-au numărat brânzeturi bio, ulei de floarea soarelui presat la rece, mușcate, căpșuni la ghiveci, roșii cherry, plante aromatice, vinuri, meniuri la minut din produse cu brandul Gourmeticus Academicum (mititei, virșli, cârnăciori la grătar). Pentru miniexpoziția de bovine a fermei sale de la Cojocna, USAMV a deplasat două vaci din rasa Montbelliarde și două din rasa Sură de stepă.

Bălțata Lavinia, miss Zootehnica

Vaca Lavinia a fost aleasă, la această ediție, ca exemplarul cu nr. 1 al secțiunii Zootehnica Show, din cadrul prezentării rasei Bălțată românească susținută de Cooperativa Agricolă Someș Arieș. Premiul a constat în 2 tone de furaj combinat pentru vaci în lactaţie, audit în fermă şi servicii de consultanţă pentru optimizarea raţiei furajere.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
2 milioane de euro este investiția în renovarea Cetății Colțești, din Munții Trascăului, anunță secretarul de stat Csilla Hegedus.

Cetatea Colțești va fi renovată prin PNRR

Articolul următor

S-a deschis Târgul de carte Gaudeamus Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share