Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BET-NG a înregistrat în aprilie o creștere de 5%

Piețele de capital internaționale traversează o perioadă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piața de capital din România s-a aliniat acestui trend. Ratele în creștere ale dobânzilor, tensiunile geopolitice și inflația persistentă sunt câțiva dintre factorii care generează aceste fluctuații. Accentuarea volatilității s-a tradus prin creșteri semnificative în ceea ce privește lichiditatea pe Bursă de Valori București (BVB). Valoarea de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro). Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creștere cu peste 70% față de primele patru luni ale anului trecut.

În ton cu mișcările din piețele internaționale, majoritatea indicelor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima ședință de tranzacționare din aprilie, indicele BET – care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate la BVB – a afișat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a încheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021.

O evoluție pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piață reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creștere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creștere comparativ cu toți ceilalți indici BVB.

„Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ în economie. România are o poziție privilegiată în acest domeniu și tocmai de aceea este esențial să fructifice potențialul de a dezvolta în mod susținut acest sector pentru a-și consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro. România a devenit tot mai vizibilă pe plan internațional și este prezența, începând cu dată de 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor și Sphera Franchise Group.

Primele patru luni s-au remarcat la BVB prin 17 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Pe segmentul de acțiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Șerban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligațiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finanțelor Publice (cu 4 emisiuni) și Primăria Municipiului București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Serviciile de e-guvernare furnizate de Registrul Comerțului vor fi modernizate de Vodafone

Articolul următor

Conducerea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Privată, sancționată de ASF

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share