Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fabrici, hub-uri, hypermarket: Investiții noi în județul Sibiu

investitii sibiu - fabrica ifm 2

În ultimele 2 luni în județul Sibiu au fost anunțate mai multe investiții private. Printre acestea, una dintre ele a fost inaugurată la Copșa Mică, alta a fost anunțată pentru zona Șura Mică, iar a treia vizează decizia unui retail de renume pentru deschiderea unui hypermarket la Sibiu. Continuă de asemenea investițiile verzi, precum și parteneriatele pentru dezvoltarea Sibiului ca hub regional.

Fabrică nouă la Copșa Mică

Pe 11 aprilie, grupul de firme SN Deco a inaugurat o nouă fabrică în orașul Copșa Mică – o linie de producție a componentelor pentru decorațiuni interioare din metal și mase plastice. Localitatea a devenit astfel un nou punct pe harta grupului de firme SN Deco, pe lângă Șeica Mică, Agârbiciu, Mediaș, Sibiu și Nufringen.

investitii sibiu - fabrica copsa

Noua fabrică va funcționa în fosta cantină Sometra, care a fost reabilitată și modernizată și a însemnat un an de muncă, o linie de producție complet automatizată care a fost mutată din Germania la Copșa Mică, dar și 6 luni de training în Germania pentru angajații care lucrează aici. Administratorul companiei, Uwe Draser, a spus la inaugurarea locației că valoarea ivnestiției se ridică la 2,8 milioane de euro, fiind create 35 de noi locuri de muncă. „În Europa se știe deja că produsele care altă dată proveneau din Germania vin acuma din România, de la Copșa Mică, de la Șeica Mică, de la Mediaș, adică din inima Transilvaniei”, a apreciat Draser.

„Sunt 30 de ani de când am deschis primul business. Am pornit atunci pe un drum unde nu existau reguli generale. Am avut curajul să-mi eliberez ideile, dar și să-mi asum riscurile. Am transformat obstacolele în oportunități. A crea o afacere este un risc. Însă atunci când vedem în jurul nostru afaceri de succes, companii, acestea există datorită faptului că cineva cândva s-a aventurat să deschidă o afacere și să creadă în ea. Nu întâmplător suntem azi aici.
Suntem mândri nu doar de investiția în sine, ci și de faptul că am creat 35 de noi locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea comunității locale. Prin lucrările majore de modernizare și extindere a celor trei hale existente s-a creat un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților specifice. Din acest motiv considerăm că este o mare realizare pentru noi și consider că e o realizare importantă pentru comunitatea locală a Copșa Mică, dar și pentru zona de nord a județului Sibiu”, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare Uwe Draser.

investitii sibiu - uwe draser
(Sursa foto: Monitorul de Mediaș)

Prezent la deschiderea noii fabrici din localitatea pe care o conduce, primarul de Copșa Mare, Daniel Tudor Mihalache, a ținut să sublinieze importanța investițiilor pentru comunitățile locale, respectiv a investițiilor pentru localitățile din România. „Pe noi, ca și comunitate locală, energia luată de la voi, cei care investiți, este vitală pentru comunitate: ca exemplu de curaj, de implicare, ca exemplu de a fi responsabil social și ca impozit pe care îl plătiți în special pe salarii. Pentru că baza comunităților noastre înseamnă banii – nu sună frumos, dar este adevărul pur. Pentru că fără bani nu poți să faci mai nimic”.

Directorul tehnic, Paul Drăghiciu, a precizat că în secțiile noi ale companiei vor fi produse profile deschise și închise (țevi, profile U, C), care vor fi folosite în producția de rulouri, jaluzele, iar cu ajutorul tehnologiei transferate din Germania se vor produce componente pentru decorațiuni interioare. „Producția din această fabrică în proporție de 90% merge la export. Partea de profile merge în general în țările nordice – Danemarca, Finlanda, Suedia, iar celelalte produse – în toată Europa”.

Fabrică verde în Sibiu

În Zona Industrială Vest a Sibiului, pe un teren cu o suprafață de peste 55.000 de mp, compania ifm a pus piatra de temelii pentru o nouă fabrică. Este vorba despre o investiție de 23 de milioane de euro, care va genera cel puțin 500 de noi locuri de muncă. Compania își propune ca noua fabrică să fie finalizată în luna decembrie a acestui an, iar producția în noua unitate să înceapă în primul trimestru al anului viitor. „Construim o fabrică verde în Sibiu”, au anunțat pe 7 aprilie reprezentanții companiei.

investitii sibiu - fabrica ifm

Aceștia au făcut referire la faptul că prin noul punct de lucru, ifm își propune să obțină certificarea DGNB cu medalia de aur. Este vorba despre certificarea proiectelor sustenabile dezvoltat în Germania de către Consiliul German pentru sustenabilitatea clădirilor începând cu iunie 2007. DGNB evaluează proiectul pe baza a șase principii de sustenabilitate cu pondere diferita în rezultatul final.
În cadrul noii unități de producție se va pune accent și pe inovație și cercetare în domeniul senzorilor, regulatoarelor, software-ului și sistemelor pentru automatizarea industrială, în care ifm este printre liderii globali.

„Suntem de 7 ani în Sibiu, am crescut an de an, astăzi ajungând la un număr de peste 650 de angajați. Sibiul este un partener foarte bun, am găsit aici oameni calificați și parteneri de încredere. Ne dorim să aducem în continuare valoare adăugată economiei Sibiului prin crearea de locuri de muncă diversificate”, a menționat Alex Măgdoiu, directorul companiei.

Hub logistic

Liderul pieței de curierat din România, FAN Courier, a cumpărat 8 hectare de teren în zona Șura Mică. Compania intenționează să-și construiască cel de-al patrulea hub logistic de pe piața locală. Valoarea tranzacției se ridică la circa 2 milioane de euro, potrivit profit.ro.

„Încă nu știm ce suprafață va avea hub-ul. Trebuie să vedem întâi care sunt regulile de construcție, să facem PUZ-ul, PUD-ul. Mai durează ceva. Anul acesta e posibil să deschidem licitațiile pentru construcție”, a declarat Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier, pentru sursa citată. Compania mai deține hub-uri logistice în Cluj-Napoca și Ștefănești, județul Ilfov, aflate în diferite stadii de dezvoltare, dar și în Brașov, care a fost extins anul trecut cu încă 2.500 de metri pătrați.

Pentru 2022, bugetul de investiții este estimat la 30 milioane de euro, direcțiile principale de dezvoltare incluzând, pe lângă finalizarea HUB-urilor de la Cluj și Brașov, demararea lucrărilor pentru construcția noului centru logistic de la Ștefăneștii de Jos, pentru activități de fulfillment, spații de birouri și extinderea rețelei de lockere la nivel național. De asemenea, compania își propune să continue digitalizarea și tehnologizarea, principalele două direcții de dezvoltare ale companiei și în 2021.

Hypermarket

Retailerul de jucării și decorațiuni Jumbo a anunțat în primul comunicat de presă remis de la debutul războiului din Ucraina, că a înregistrat în 2021 „un an excepțional din punct de vedere al rezultatelor, în ciuda turbulențelor care continuă”. „2022 este încă un an provocator din cauza implicațiilor directe și indirecte ale pandemiei, dar din și punct de vedere al nesiguranței create de situația geopolitică din Europa”, arată managementul Jumbo.
Jumbo a achiziționat anul trecut un teren la ieșirea din Sibiu spre Mediaș, unde și-a propus să construiască un hypermarket cu o suprafață de aproximativ 14.000 metri pătrați.
Pe 13 aprilie retailerul grec a anunțat că investiția din Sibiu va fi finalizată până la sfârșitul anului 2022. „În pofida rezultatelor remarcabile din 2021 și a ratei de creștere a cifrei de afaceri în primul trimestru din 2022, provocările și incertitudinile pentru noul an rămân. Nu există niciun indiciu clar de îmbunătățire în ceea ce privește lanțul de aprovizionare, în timp ce costul transportului de marfă rămâne la niveluri prohibitive. În plus, nu există o tendință clară la nivelul cererii, deoarece aceasta continuă să fie afectată de focare de epidemii, în principal în lunile de iarnă, și de presiunile inflaționiste”, a transmis compania.
Vânzările Jumbo au crescut cu 7% în 2021, de la 170,1 milioane de euro la 182,07 milioane de euro.

Parteneriat între germani: Hub regional

Compania germană Rehau, care are ca obiect de activitate producția de soluții pentru ferestre, instalații, mobilă și automotive, a anunțat pe 11 aprilie demararea unei noi investiții în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Compania a început construcția în Cisnădie pe 52.900 metri pătrați a unui hub regional pentru a acoperi facilitățile de depozitare pentru toate cele trei divizii ale REHAU Industries prezente în România – Window Solutions, Building Solutions și Furniture Solutions. În plus, hub-ul va îngloba și o linie de producție pentru înfoliere dedicată diviziei de ferestre și uși.
Hub-ul regional Rehau este construit de germanii de la Geiger, companie cu afaceri de peste 200 de milioane de lei în România.

investitii sibiu - hub rehau 1 investitii sibiu - hub rehau 2

„Suntem încântați să începem lucrările de construcție la hub-ul cu ajutorul căruia vom reuși să răspundem mai rapid și mai ușor cerințelor clienților noștri din regiune. Business-ul nostru s-a concentrat întotdeauna pe deservirea clienților la cele mai înalte standarde, astfel că investițiile Rehau în această direcție sunt un pas firesc. România va deveni un punct de referință pentru afacerile Rehau din regiune, iar acest lucru ne oferă un motiv în plus să facem pași tot mai mari în drumul spre performanță”, a declarat Alexandru Oprea, Country Manager REHAU România.

Divizia Window Solutions va fi principalul beneficiar al hub-ului de la Sibiu, datorită liniei de înfoliere care va funcționa în noua facilitate. Componenta de înfoliere va acoperi o parte importantă din necesarul actual al diviziei. Din noua locație, Divizia Window Solutions va deservi piețele din România, Bulgaria și Grecia.
Inaugurarea hub-ului regional este programată pentru prima jumătate a anului 2023.

Gala The Voices of Business Awards by Transilvania Business, la Sibiu

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

IAR Brașov: profituri mai mici din cauza creșterii cheltuielilor

Articolul următor

„Trei Brutari” investește 6,7 mil Euro în Parcul Industrial Eurobusiness I din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share