Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Județul Cluj emite certificate digitale de urbanism valide. Alin Tișe: “Revoluționăm relația cu cetățenii”

Consiliul Județean (CJ) Cluj susține că este singurul din țară care emite certificate de urbanism digitale, valide juridic, nu doar de informare.

Consiliul Județean (CJ) Cluj susține că este singurul din țară care emite certificate de urbanism digitale, valide juridic, nu doar de informare. Platforma dedicată emiterii în format digital a fost activată în 17 mai. Soluția este realizată în parteneriat cu Banca Transilvania.

„Este un proiect pilot, primul de acest fel la nivel național, prin care digitalizăm un domeniu extrem de important din administrația publică: cel de urbanism. Într-o primă etapă, prin interoperabilitatea bazelor de date ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), cetățenii pot aplica online pentru obținerea unui certificat digital, cu valabilitate juridică.

În a doua etapă, proiectul va fi extins pentru autorizațiile de construire. Solicitantul va obține întreaga documentație în cel mult 30 de zile, nu în trei luni, cât e în acest moment. Ne dorim să revoluționăm interacțiunea dintre administrația publică și cetățean. Clujenii să știe că pot să-și rezolve problema într-un singur loc, cu maximă rapiditate și eficiență”, susține Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Proiect derulat cu fonduri europene

Implementarea, în premieră națională, a acestei soluții digitale de ghișeu unic este parte a proiectului european „Smart Territory” derulat de Consiliul Județean. A fost încheiat un protocol de cooperare cu ANCPI. Printr-un clic, aplicația informatică va interoga, în timp real, baza de date a ANCPI, fără a fi nevoie de alte documente, e-mailuri, deplasări fizice la instituție. CJ își propune ca termenul de emitere să nu depășească 10 zile lucrătoare, față de cele 15 prevăzute acum de lege.

Spre deosebire de alte instituții care emit CU în format digital, prin metoda extragerii brute a datelor existente în planul urbanistic general, CJ Cluj va emite un document valid din punct de vedere juridic, nu doar unul de informare. Acest aspect este legitimat inclusiv prin asumare electronică, solicitanții având posibilitatea să își achiziționeze semnătură digitală direct din aplicație.

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Join - Built Environment Mixer by PropertyTalents, 25th of May

Articolul următor
Sergiu Cadar, cofondator al rețelei SomProduct, se va întâlni cu membrii Clubului Întreprinzătorilor Maramureș (CIM).

Fondatorul SomProduct, mentor al antreprenorilor din Maramureș

Citește și:
Citeste mai mult

Start-up Nation aproape de start

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 24 iunie 2022, procedura finală de implementare a programului pentru stimularea…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
2
Share