Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Guvernul a vizitat marile fabrici din Cluj: Terapia, Farmec, Bosch. FOTO + VIDEO

O delegație guvernamentală a efectuat vizite în trei unități de producție din județ. Fabricile vizate au fost Terapia și Farmec – Cluj-Napoca, Bosch – Jucu.
Premierul a testat produsele cosmetice care se fabrică la Farmec | Foto: Gov.ro

O delegație guvernamentală a efectuat vizite în trei unități de producție din județ. Fabricile vizate au fost Terapia și Farmec – Cluj-Napoca, Bosch – Jucu.

În prima parte a zilei, la Cluj-Napoca, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu zeci de primari din județ. “Acesta a vizitat câteva dintre “motoarele economice ale Clujului”: Farmec, Terapia și fabrica Bosch de la Jucu. Mulțumim premierului și echipei guvernamentale pentru deschiderea pe care au arătat-o față de problemele Clujului și pentru susținerea oferită în identificarea de soluții pentru rezolvarea acestora”, a transmis primarul Emil Boc.

Gazde au fost managerii Dragoș Damian (Terapia), Mircea Turdean (Farmec) și Mihai Boldijar (Bosch). Dezbaterile au vizat modalități concrete de sprijinire a investitorilor autohtoni în vederea menținerii si creării de noi locuri de muncă bine plătite și atractive.

Bosch a investit 465 de milioane de euro la Jucu

Prim-ministrul a vizitat una dintre cele două unități de producție ale Bosch din Jucu. El a apreciat investițiile în creșterea capacității de producție și logistică, în noi tehnologii și echipamente de ultimă oră, extinderea portofoliul de produse. Fabrica are trei hale, cu o suprafață de producție de 50.000 mp și una construită de 140.000 mp. Investiția de la deschidere se ridică la 465 milioane de euro. Din 2013, compania a beneficiat de ajutor de stat de 60 de milioane de euro.

“Fabrica de la Jucu este, de mulți ani, într-o continuă și rapidă extindere a producției și activităților de cercetare-inovare. Pentru această regiune este un pol de dezvoltare, cu beneficii semnificative în domeniul cercetării, al atragerii de noi investiţii generatoare de locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite. Datorită investitorilor precum Bosch, a promovării unei politici orientate spre investiții, România înregistrează în primul trimestru al acestui an cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană”, a spus premierul Ciucă.

El spune că Guvernul va continua să aibă o abordare deschisă față de mediul de afaceri, prin susținerea investițiilor, aplicarea unor măsuri de protejare a economiei. ”Predictibilitatea, stabilitatea și încrederea tuturor celor care contribuie la dezvoltarea economică a țării sunt foarte importante. Vom menține anul acesta cadrul fiscal, sistemul de impozitare și nu vom introduce taxe noi”.

Fabrica produce sisteme de propulsie eBike

Premierul a apreciat produsele de înaltă calitate și soluțiile inovatoare oferite de Bosch Cluj marilor producători auto, respectiv unitățile de control electronice pentru asistența de conducere auto, pentru siguranța și confortul în trafic și pentru îmbunătățirea experienței condusului, dar și unitățile de control electronice pentru sisteme de propulsie eBike.

Reprezentanții companiei au arătat că este nevoie de investiții substanțiale pentru a menține performanța tehnologică la cote înalte și pentru a promova tehnologii prietenoase cu mediul, în condițiile în care Bosch a atins, în 2020, neutralitatea privind emisiile de CO2 la nivel global.

În 2021, compania a inaugurat a treia hală în cadrul fabricii de componente electronice auto. Unitatea permite fabricarea de unități electronice de control de înaltă calitate pentru vehicule electrice, asigurând tehnologii de producție de ultimă generație, mai eficiente, mai flexibile și mai personalizate.

Compania folosește soluții de inteligență artificială pentru a detecta și remedia posibile deviații în procesul de producție de la un stadiu incipient. Bosch alocă o parte considerabilă din investiții soluțiilor de digitalizare și Industrie 4.0, cu obiectivul de a menține utilizarea tehnologiilor de ultimă oră în cadrul fabricii.

Conducerea Bosch: școala trebuie corelată cu realitatea din industrie

Șeful Executivului a subliniat contribuția semnificativă a companiei la formarea elevilor din cadrul sistemului de învățământ dual, dar și la dezvoltarea personală și profesională a angajaților Bosch, prin programe care susțin relația dintre educație și mediul de afaceri.

”Apreciez preocuparea activă a companiei pentru a ajuta tinerii aflați la început de drum. Avem nevoie de conectarea sistemului educațional la realitatea din industrie și la nevoile concrete. Fără practica și pregătirea la nivel înalt a profesorilor, absolvenții nu vor putea valorifica potențialul de care sunt capabili. Avem nevoie de politici publice. Guvernul va avea în vedere această prioritate”.

Reprezentanții Bosch au menționat necesitatea actualizării curriculei educaționale, ca o condiție prealabilă pentru forța calificată de muncă. În cadrul fabricii funcționează un centru de training, cu săli de instruire moderne și ateliere de ultimă generație. Din 2014, fabrica derulează programul Școala Duală Bosch, o metodă alternativă a învățământului profesional clasic. Aici lucrează 3.100 de angajați, de 15 naționalități. 50% din personal sunt femei, procentul femeilor manager fiind 24%. Media de vârstă a personalului este de 37 de ani.

În cadrul discuțiilor premierului cu reprezentanții companiei, a reieșit nevoia unor modificări legislative pentru a facilita procesului de angajare a cetățenilor străini (non-UE) în România, având în vedere lipsa forței de muncă. Alte teme abordate au vizat facilitarea procesului logistic spre și către UE, prin aderarea României la Spațiul Schengen, precum și dezvoltarea infrastructurii locale pentru a oferi un acces mai facil de la și spre fabrică.

Ciucă: “Farmec este un exemplu de adaptabilitate la criză”

Discuțiile premierului cu conducerea Farmec, cel mai mare producător de produse cosmetice cu capital românesc,  s-au referit la strategia de dezvoltare pe termen lung. Aceasta e axată pe investiții și dezvoltarea de noi produse, menite să o păstreze în poziții de top pe o piață concurențială  puternică. Pe lângă brandurile cu istorie aflate în portofoliu (Farmec, Gerovital, Aslavital), societatea dezvoltă noi produse cu ingrediente inovatoare. Farmec are relaţii de colaborare cu instituţii, universităţi, laboratoare pentru cercetări şi pentru obţinerea de acreditări.

„Farmec s-a dezvoltat continuu și a mizat pe cercetare, iar rezultatele au fost pe măsură. Brandurile produse aici sunt extrem de cunoscute de toți românii, dar sunt foarte căutate și în străinătate”, a spus primul-ministru. El a apreciat faptul că Farmec a fost printre primele companii din România care au produs încă de la începutul pandemiei produse igienizante şi dezinfectante. “Este un exemplu de adaptabilitate, de afacere condusă cu atenție la cerințele pieței și ale consumatorilor”, a declarat Ciucă.

Farmec susține formarea profesională a elevilor în programul de învățământ dual la Colegiul Tehnic Ana Aslan prin acordarea de burse și locuri de practică, exemplu de bună practică pentru o afacere care privește  spre viitor. Ciucă a amintit că Guvernul și-a asumat susținerea mediului de afaceri prin programul „Sprijin pentru România”, recent adoptat. Există și alte programe guvernamentale, unele focusate pe susținerea exportului, cum este Programul de Promovare a Exportului, derulat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Terapia: “Continuăm investițiile, deși provocările s-au acutizat”

La Terapia, cea mai mare companie de medicamente generice din România, Ciucă a discutat cu managementul despre rezultatele obținute prin eforturile specialiștilor și lucrătorilor, concretizate în produse accesibile pentru piața internă și medicamente noi care au intrat pe piață. Terapia are 850 de angajați.

„Îmi face mare plăcere să vizitez una din companiile de elită ale României, cunoscută și apreciată de toți românii. Este un bun exemplu că cercetarea de top își găsește loc și are viitor în societatea românească, că investițiile serioase și pe termen lung aduc beneficii oamenilor, comunității locale și societății în ansamblu”, a declarat șeful Executivului.

Conducerea Terapia a prezentat planurile de investiții, care vor continua, deși provocările cu care se confruntă sunt acutizate de crizele apărute postpandemie, de lipsa forței de muncă bine calificate, creșterea prețurilor la materii prime și la utilități.

Zeci de primari clujeni, convocați la Grand Italia

„Vreau să știți că aveți în guvern un partener. Pandemia a arătat cât este de important accesul tuturor cetățenilor la tratament. Avem tot interesul să asigurăm condițiile pentru a continua să vă dezvoltați, să garantați locuri de muncă specialiștilor, să continuați cercetările și să produceți medicamente de calitate și accesibile pentru români”, a spus Ciucă.

La întâlnirea premierului cu primarii, de la Hotelul Grand Italia, printre aspectele dezbătute s-a numărat sprijinul guvernamental pentru marile proiecte de infrastructură, modernizare și dezvoltare ale Clujului. O altă temă de discuții a vizat-o programul de modernizare Anghel Saligny, cu accent pe proiectele specifice Clujului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor instituționali față de emisiunea de obligațiuni din aprilie, Banca Transilvania (BT) Cluj a suplimentat-o, crescând astfel vizibilitatea grupului pe plan internațional.

Impozitele pe tranzacțiile de pe bursă vor fi reținute la sursă

Articolul următor
Compania de Apă Someș (CAS) a predat constructorului amplasamentul pe care se vor realiza lucrările de modernizare a stației de epurare a apelor uzate (SEAU) din orașul Huedin.

Compania de Apă Someș modernizează șapte stații de epurare în Cluj și Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share