Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Impozitele pe tranzacțiile de pe bursă vor fi reținute la sursă

Ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor instituționali față de emisiunea de obligațiuni din aprilie, Banca Transilvania (BT) Cluj a suplimentat-o, crescând astfel vizibilitatea grupului pe plan internațional.

Bursa devine tot mai accesibilă potențialilor investitori: din 2023 vom avea sistem de reținere la sursă a taxelor pentru câștigurile de capital.

Investitorii de la bursă vor beneficia de la începutul anului viitor de impozite mai mici pentru tranzacțiile cu profit și de o procedură simplificată de taxare. Noile prevederi legislative au fost promulgate de președintele României. Acestea presupun reținerea la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate.

Ele vor fi de 1% pentru deţinerile de peste un an şi de 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

Prevedere activă din 2023

„Bursa urmează să devină, de la începutul anului viitor, și mai accesibilă potențialilor investitori. Atât adoptarea impozitării diferențiate a câștigurilor de capital, cât și reținerea la sursă a impozitelor vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei românești.

Nu doar asupra pieței de capital, ci și asupra economiei, prin creșterea capacității de finanțare pentru antreprenorii români. Mecanismele bursiere au devenit în ultimii ani tot mai folosite, atât în mediul privat, cât și public, pentru finanțare. Acum, prin simplificarea impozitării sunt create premisele creșterii acestei capacități de finanțare”, a spus Radu Hanga, președintele BVB.

Se simplifică impozitarea investitorilor

„Promulgarea de către președintele României a legii de simplificare a impozitării investitorilor pe piața de capital, ultimul pas dintr-un demers inițiat în 2021, ne face tot mai încrezători în perspectivele de dezvoltare a pieței și a rolului pe care aceasta poate și trebuie să îl aibă în economia românească.

Nu am fi fost în acest punct fără susținerea din partea întregii comunități a pieței de capital, a tuturor celor care au pus umărul la creionarea și transpunerea unei idei într-o lege care să vină în sprijinul românilor și al economiei românești”, a menționat Adrian Tănase, director general al BVB.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Edilul Emil Boc, premierul Nicolae Ciucă și președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Apostolos Tzitzikostas, au făcut un schimb de opinii cu tinerii din Cluj-Napoca.

Primarul Clujului, la Europe Goes Local: “Ne aflăm aici într-un context privilegiat”

Articolul următor
O delegație guvernamentală a efectuat vizite în trei unități de producție din județ. Fabricile vizate au fost Terapia și Farmec – Cluj-Napoca, Bosch – Jucu.

Guvernul a vizitat marile fabrici din Cluj: Terapia, Farmec, Bosch. FOTO + VIDEO

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share