Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Florin Pop, EnergoBit: “România poate produce turbine eoliene și panouri solare”

Țara noastră are bune perspective a dezvolta lanțul de producție industrială pentru industria energetică, apreciază Florin Pop, director general al EnergoBit.

Țara noastră are bune perspective de a dezvolta lanțul de producție industrială pentru industria energetică, apreciază Florin Pop, director general al EnergoBit.

Grupul clujean face parte din noul val al regenerabilelor în România, a confirmat oficialul EnergoBit, la Energynomics Talks. Volumul proiectelor pe care compania le are în lucru este de 10.000 MW. 2.500 MW au depășit deja etapa obținerii autorizației tehnice de racordare, a precizat Pop.

Societățile din grup vor juca un rol semnificativ în următorii ani de dezvoltare a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, după cel avut în primul val. “În 2009-2014, au fost instalați în România 3.000 MW în capacități eoliene și 1.400 MW în fotovoltaice. EnergoBit a fost implicată în realizarea de proiecte de energie regenerabilă de 2.000 MW, cu precădere eoliene, dar și fotovoltaice.

Atuurile României: producția de cabluri, dezvoltarea de software

România are bune perspective a dezvolta lanțul de producție industrială pentru industria energetică. “Inteligență există, personal calificat putem găsi”. Țara noastră suferă efectele unor decizii luate în anii ’90 și la începutul anilor 2000.

Atunci mari actori din zona energiei au dezvoltat capacități de producție în țări ca Polonia, Ungaria sau Cehia, pentru că aceste țări au beneficiat mai repede de aderarea la UE. “Astăzi, aceste capacități de producție acoperă piețele interne, unele componente ajung în România”, a subliniat managerul EnergoBit.

Ne putem gândi să producem în România turbine eoliene și panouri fotovoltaice, precum și toate celelalte elemente de care e nevoie, susține Pop. “La un proiect fotovoltaic, costul panourilor reprezintă 50% din valoarea investiției. Dacă includem valoarea pământului și costurile cu dezvoltarea, panourile reprezintă chiar mai puțin de 50%.

Sunt multe componente, cabluri pe care le producem în România. Putem să ne gândim la dezvoltarea de electronică de putere, dar să nu ignorăm inteligența de care este nevoie în etapele premergătoare, de pregătirea a proiectelor (proiectare, studii). România are resurse foarte bine dezvoltate în zona de software, care într-un proiect fotovoltaic este responsabilă de controlul automatizat și operarea de la distanță”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Marmația – strategii și standarde”.

Sighetul se vrea oraș inteligent prin strategia “Marmația”

Articolul următor
Lucrările de construire a Centrului Recreativ Legacy (CRL), din cadrul Băilor Figa, vor fi terminate în luna septembrie.

Centrul Legacy, de la Băile Figa, va fi gata în septembrie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share