Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Poarta Vieneză s-a ieftinit. Costă 3,4 milioane de euro

Clădirea monument istoric Wiener Tor, de pe Dealul Cetățuii, din Cluj-Napoca, are acum un preț de vânzare scăzut cu 600.000 de euro.

Clădirea monument istoric Wiener Tor, de pe Dealul Cetățuii, din Cluj-Napoca, are acum un preț de vânzare scăzut cu 600.000 de euro.

Imobilul a fost reabilitat acum trei ani, apoi scos la vânzare, dar cumpărătorii nu au acceptat prețul propus inițial, conform Media 9. Agenția imobiliară care intermediază vânzarea a diminuat prețul, care a pornit de la 4 milioane de euro. Clădirea Wiener Tor a fost construită în 1734. În 2019, a fost reabilitată în urma unor investiții de 1 milion de euro. Potrivit agenției Sotheby’s Realty, imobilul are 10 camere, 4 băi, suprafață construită de 600 mp, teren de 720 mp.

„Inițial avea mai mult teren, 3.200 mp. Este vorba de terenul unde funcționează Electric Garden. Acum se vinde clădirea și 720 mp de teren, din față și din spate. Am avut discuții privind vânzarea clădirii cu un investitor privat acum doi ani. Atunci am făcut și demersurile privind preempțiunea, dar autoritățile și-au declinat dreptul de a cumpăra.

Proprietarul dorește să vândă, iar prețul s-a diminuat în special din cauza faptului că suprafața de teren care este de vânzare s-a redus Au mai fost și sunt discuții cu potențiali cumpărători, dar situația politică de acum nu ne ajută.

Sunt unii investitori de afară mai temători sau își fac temele mult mai bine și stau cu ochii pe Ucraina. La începutul războiului, am simțit o reticență din partea investitorilor, dar în ultima săptămână s-a văzut un reviriment la proprietățile de peste 2 milioane euro”, a explicat agentul Daniel Lengyel.

Fortificație în sistem Vauban

Vechea poartă de acces în fortificaţia habsburgică de pe Dealul Cetăţuii are o istorie de 300 de ani. Ea face parte din ansamblul de clădiri al fortificației de pe Dealul Cetăţuii şi este pe lista monumentelor istorice. Proiectată de celebrul arhitect militar Giovanni Visconti, Cetățuia avea ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane.

Cetățuia urmărea, la vremea edificării, cele mai noi principii ale arhitecturii militare europene, fortificațiile în sistem Vauban, concepute de către renumitul arhitect al lui Ludovic al XIV-lea, Sebastien Le Prestre de Vauban. Din cele patru porți de acces de la Cluj se mai păstrează cele din nord (Wiener Tor – Poarta Vieneză) şi sud-est (Wasser Tor – Poarta Apei).

Fortificația de pe Dealul Cetăţuii a fost ridicată de habsburgi pentru a asigura controlul asupra Clujului, după ce oraşul a trecut, odată cu întreaga Transilvanie, sub stăpânire austriacă. În timpul Revoluţiei de la 1848, Cetăţuia a fost utilizată şi ca închisoare.

Poarta Apei este amplasată în partea estică, iar Poarta Vieneză era accesul principal al cetăţii. Între bastioanele de nord şi de nord-est se afla un coridor îngust de acces în cetate. Clădirea cu un singur nivel aflată în zona delimitată de bastionul nord-estic găzduia magazia de pulbere.

Din vechea cetăţuie au mai rămas o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor. Întregul ansamblu a fost afectat de alunecările de teren din zonă. Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere, în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălţată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comunişti în anii ‘50.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ei elaborează și prezintă idei şi creaţii proprii, noi și originale, în domeniile tehnico-ştiinţific și artistic.

Tenaris, Hanna și Simex au finanțat Festivalul Ideilor Creative

Articolul următor
A fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Marmația – strategii și standarde”.

Sighetul se vrea oraș inteligent prin strategia “Marmația”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share