Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BERD are birou în Transilvania. “Să fim aproape de firme, nu la Londra sau la București”

Președintele Băncii Transilvania, alături de reprezentanții BERD la inaugurarea noului birou

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și-a înființat un birou regional în clădirea Hexagon de pe Calea Turzii. Acesta are menirea să dezvolte proiecte în orașe precum Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov sau Timișoara.

“Ca să ajuți întreprinderile mici și mijlocii (IMM) de aici trebuie să fii aproape de ele; or, nu puteam face acest lucru din Londra sau din București. Am vrut să venim la Cluj mult mai repede, însă am fost împiedicați de apariția pandemiei. Sprijinirea IMM-urilor este o prioritate strategică a BERD, iar zona Transilvaniei este foarte importantă pentru noi.

Apreciem spiritul inovativ de la Cluj, vom sprijini crearea de incubatoare de afaceri pentru IMM-urile cu potențial, am demarat și programul Women in Business.Vom face training-uri locale, vom organiza evenimente aici”, a rezumat Nadia Petkova, Director, Regional Network, IMM Finance & Development al BERD.

Sfătuitor de criză și de expansiune al BT

“Sunt foarte onorată că BERD a ales Clujul pentru înființarea acestui birou regional, iar ușa municipalității va fi mereu deschisă. Dorim să lucrăm împreună cu BERD la noi proiecte”, a promis Emilia Botezan, șef birou relații externe și investitori al Primăriei Cluj-Napoca.

“Felicit BERD că a făcut acest pas; cred că va fi o poveste de succes. Înseamnă că a văzut că există oportunități în regiune, sper că antreprenorii de aici vor coopera cu BERD. Pentru noi, prezența BERD în acționariatul Băncii Transilvania a însemnat o asistență tehnică prețioasă pe care ne-a acordat-o în momentele de criză, dar și atunci când am vrut să facem achiziții precum Viktoriabank, în Republica Moldova, un proiect dificil.

Când am propus intrarea BERD în acționariatul BT, noi eram o mică bancă regională. După 20 de ani, am ajuns lider de piață în România, suntem un grup financiar cu 500 de sedii și 10.000 de angajați la nivel de grup”, a rezumat Horia Ciorcilă, președintele BT. BERD este cel mai mare investitor instituțional din acționariatul BT, cu o pondere de 8,6%.

Sosirea BERD la Cluj, o decizie strategică

“Amplasat în centrul Transilvaniei, Cluj-Napoca este o poartă de intrare spre trei regiuni strategice din România: Nord-Vest, Centru şi Vest. Oraşul are o capacitate demonstrată de a promova sectoare de business high-tech. Este renumit pentru industria IT şi excelentul sector academic”, conform reprezentanților BERD.

Biroul de la Cluj va sprijini în principal IMM-urile din regiune cu consiliere, training şi acces la finanţare. Prin intermediul programului Advice for Small Businesses (ASB), finanţat în România de UE şi BERD, instituţia financiară a oferit deja sprijin pentru 900 de IMM-uri româneşti, inclusiv lideri regionali de business precum AROBS, Ciserom şi Unilact.

BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, a început să îşi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

În România, unde este un investitor major, BERD se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii, consolidării sectorului financiar. Până acum, BERD a investit 9,7 miliarde euro în economia românească, prin intermediul a 488 de proiecte.

Hub de consultanță pentru Transilvania

„Deschiderea noului birou de la Cluj confirmă angajamentul nostru faţă de România. Am sprijinit sute de companii din România prin investiţii directe şi indirecte şi prin proiecte de consiliere. Vrem să creştem sprijinul pentru afacerile din Transilvania. Acest birou va fi un hub de consultanță al BERD pentru Transilvania.

Noi am lucrat cu mai multe companii din regiune, printre care BT sau TeraPlast, dar avem în vizor și IMM-urile. Clujul este unul dintre orașele importante de pe harta tehnologiei din Europa, de aceea am decis să venim”, a declarat Charlotte Ruhe, managing director al BERD pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

“La Cluj vor veni mai mulți bancheri de la BERD, prin rotație. Ne interesează și alte orașe precum Sibiu, Brașov sau Timișoara. Lucrăm cu companiile locale pentru a le dezvolta și a le face sustenabile”, a spus Mark Davis, director regional pentru România și Bulgaria al BERD.

“Eu sunt ardeleancă la origine, din Zalău, am lucrat pentru BERD în București, iar când am auzit că se va face un birou aici, am fost foarte încântată. De-abia aștept să ne începem activitatea, suntem entuziaști și avem multe idei. Ne vom axa pe finanțările nerambursabile, pe sprijinirea IMM-urilor”, ne-a mărturisit Alina Marchiș, coordonator al Biroului BERD Cluj.

Investiții de 10 miliarde de euro în România

BERD este o instituție financiară internaţională care susţine dezvoltarea sectorului privat şi iniţiativa antreprenorială în 38 de economii de pe trei continente. Banca este deținută de 71 de țări, de Banca Europeană de Investiții și de UE.

Investițiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile sale în economii competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, rezistente și integrate. BERD este unul dintre principalii investitori în România, unde a investit 9,5 miliarde de euro prin 485 de proiecte.

1.000 de IMM-uri românești și-au dezvoltat afacerile cu ajutorul proiectelor de consultanţă susținute de BERD. Biroul din Cluj este a doua locație BERD din România, după București. BERD vrea astfel să își extindă activitatea prin dezvoltarea proiectelor în regiunea Transilvaniei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișul intră într-un proiect european inovativ care va ajuta la planificarea energetică imediată

Articolul următor

Oradea Transport Local SA își face autobază nouă acoperită cu fotovoltaice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share