Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nou bulevard în Cluj, cu patru benzi: de la Gară la podul IRA

Culoarul de mobilitate nord, un nou bulevard pe axa Est-Vest, de-a lungul căii ferate, a fost prezentat la o dezbatere publică a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).
Noua arteră a Clujului va avea o conexiune prin sens giratoriu cu platforma Sanex | Foto: Mossfern

Culoarul de mobilitate nord, un nou bulevard pe axa Est-Vest, de-a lungul căii ferate, a fost prezentat la o dezbatere publică a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Noul bulevard se va întinde de la viitor pod Oașului – Răsăritului, pe traseul Răsăritului – Câmpul Pâinii – podul IRA (4 km). „Cetățenii să își imagineze că pe acest culoar de nord, pornind de la noul pod Răsăritului, care va fi gata anul viitor, până la podul IRA, vom avea un nou bulevard, cu patru benzi, care va decongestiona tot ceea ce avem astăzi pe această axă Est-Vest. Acest proiect reprezintă un canal alternativ de mobilitate și va contribui la dezvoltarea și modernizarea Clujului”, a spus primarul Emil Boc.

„Chiar dacă discutăm doar de 4 km, este un proiect complex pentru că avem foarte multe tipuri de situații: zeci de intersecții, treceri la nivel de cale ferată, sensuri giratorii. Nu este vorba doar o simplă stradă, ci de un culoar de mobilitate care are nevoie de multe studii pentru a vedea exact cum vor fi influențate zonele adiacente”, a subliniat viceprimarul Dan Tarcea.

Culoarul va străbate jumătate din oraș

„Este un proiect fanion pentru mobilitatea urbană, care străbate jumătate din oraș, la nord, prevăzut în Planul Urbanistic General, în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Culoarul de nord se va conecta cu toate proiectele majore de mobilitate propuse de municipalitate”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

Proiectul presupune modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban; modernizare iluminat public și semaforizare; sistem de management al traficului. Se vor amenaja suprafețe în vederea delimitării locurilor de parcare.

Zonele verzi propuse ocupă 56.000 mp, iar cele pietonale se vor întinde pe 45.000 mp. Pistele de biciclete vor reprezenta 7,5% din suprafața proiectului. În proiect va fi integrată rețeaua de transport public urban. Se va realiza conectarea la circulația feroviară metropolitană. Conceptul de amenajare arhitecturală și urbanistică este propus de specialiștii de la Mossfern și NV Construct.

Giratoriu către mall-ul de la Sanex

Arhitectul Arnold Macalik a arătat, la dezbaterea CIIC, că a prevăzut în proiect o conexiune a noului bulevard cu platforma Sanex, în condițiile în care se va renunța la funcția sa industrială. “Aici, la Sanex, se aude că suprafața respectivă va intra în reconversie și regenerare urbană. În zona respectivă avem o cale ferată de serviciu către zona industrială care de fapt condiționează amplasarea suprafețelor de drumuri și de căi rutiere, care desigur va fi legată și semaforizată. Acum acolo se fac cam două treceri pe zi, am înțeles că încă rămâne în folosință. Am propus un sens giratoriu care să conecteze platforma aflată în reconversie și am amplasat o legătură cu str. Plevnei”.

Dezvoltatorul MAS Real Estate (Africa de Sud) a anunțat că a securizat 17 ha de teren pe care funcționează acum fabrica de plăci ceramice Sanex – Cesarom (companie din grupul Lasselsberger – Austria). Compania de dezvoltare imobiliară a propus, pe actuala platformă industrială, un complex mixt, cu 1.460 de apartamente, birouri pe 49.200 mp și mall pe 73.300 mp.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Zeci de produse inovative și gustoase sunt prezentate la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din Universitatea de Științe Agricole (USAMV).

Festivalul Alimentului de la Cluj: bere cu fistic, ravioli molecular, biotrufe, înghețată cu probiotice

Articolul următor

Parc fotovoltaic de 70 ha peste halda de zgură de la Electrocentrale Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share