Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parc fotovoltaic de 70 ha peste halda de zgură de la Electrocentrale Oradea

După închiderea și ecologizarea haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic, Primăria Oradea intenționează construirea unui parc fotovoltaic care să asigure energie electrică pentru oraș.

Închiderea și ecologizarea depozitului de zgură și cenușă de la Santăul Mic aflată în proprietatea S.C Termoficare S.A a fost aprobată joi, 26 mai, de Consiliul Local.

Valoarea totală a acestor lucrări este de 51.955.179 lei (cu TVA), aprox 10,3 milioane de euro, iar durata de realizare a acestora este de 35 de luni.

„Avem cca 140 de ha la baza haldei, iar sus, în zona de depozitare a cenușii și zgurii mai sunt aprox 77 ha. Am avut discuții la Ministerul Mediului în sensul finanțării acestor lucrări. După finalizarea proiectului tehnic, aceste discuții vor continua și vom găsi o sursă de finanțare. Consider că acest proiect are două componente importante: cea de mediu prin care vom închide și ecologiza halda de zgură și cenușă, ceea ce va însemna foarte mult pentru locuitorii zonei și componenta unei noi investiții, prin care ne dorim să dezvoltăm un parc fotovoltaic pe cele 70 de ha, prin care să asigurăm un necesar de energie important pentru municipiul Oradea”, a declarat primarul Oradiei, Florin Birta.

Oradea pe gaz

De la aprobarea studiului de fezabilitate a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru 2009 – 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și a creșterii eficienței energetice”, în anul 2010, s-a decis ca CET Oradea Vest să nu mai funcționeze pe combustibil de cărbune, ci pe gaze naturale. Astfel, conform HCL nr. 443/2016 s-au concesionat către S.C Termoficare Oradea S.A bunurile S.C Electrocentrale Oradea S.A.

Conform O.U.G nr. 195/2005 și H.G nr 349/2005, toți deținătorii de depozite industriale, indiferent de categoria în care se încadrează acestea, au obligația ca după sistarea exploatării depozitului, să efectueze lucrări de închidere a acestora.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Culoarul de mobilitate nord, un nou bulevard pe axa Est-Vest, de-a lungul căii ferate, a fost prezentat la o dezbatere publică a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Nou bulevard în Cluj, cu patru benzi: de la Gară la podul IRA

Articolul următor
Fermierii grupați în Coperativa Agricolă Agrobob Ardeal (CAAA) mizează pe cei 8.000 de angajați ai Parcului Industrial Tetarom III din Cluj.

Agrobob Ardeal își deschide piață la intrarea în parcul industrial

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share