Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Anual, Universitatea de Vest Timișoara alocă 20 milioane lei cercetării

“În întreaga lume occidentală funcționează la un nivel avansat modelul universității antreprenoriale, care produce cunoaștere și plus-valoare și se dezvoltă prin cercetare și proiecte de cooperare cu parteneri din economia reală și din comunitate. Aceasta este marea transformare pentru care și UVT se pregătește și se adaptează”, susține Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, în interviul acordat.

Mediul universitar este un motor al dezvoltării unei țări, a unei regiuni. Cât de mult influențează UVT dezvoltarea Timișoarei, a Banatului și, în final, a României?

Ca în multe regiuni și orașe cu creștere accelerată din Europa, Timișoara are în centrul dezvoltării sale, ca oraș magnet, exact universitățile.

Universitatea de Vest din Timișoara face parte din Alianţa Europeană UNITA împreună cu: Università degli studi di Torino (Italia), Université de Pau et des Pays de l’Adour (Franţa), Université Savoie Mont Blanc (Franţa), Universidad de Zaragoza (Spania) şi Universidade Beira Interior (Portugalia). Consorţiul reuneşte universităţi ale căror comunităţi însumează peste 160.000 de studenţi, din cinci state europene vorbitoare de limbi romanice, şi care funcţionează în ecosisteme geografice, culturale şi socio-economice de graniţă.

Am format în 2020, împreună cu celelalte universități timișorene, prima alianță universitară metropolitană din România, ATU (Alianța Timișoara Universitară). ATU participă deja în mai multe grupuri de gândire strategică, alături de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș.

Este important să ne cunoaștem adevărata valoare, ca centru universitar. Spre exemplu, universitarii clujeni au beneficiat de-a lungul timpului de bugete consolidate din partea Ministerului Educației mult mai mari decât bugetele alocate centrelor universitare din Iași sau Timișoara. O echipă de la UVT a calculat care este diferența totală dintre bugetul public care a venit spre centrul universitar timișorean, în ultimii zece ani, și bugetul acordat de ME centrului universitar clujean. A rezultat un avantaj pentru Cluj de 200 milioane de euro, diferență de bugetare pentru toate universitățile clujene față de cele din Timișoara, în ultimii 10 ani. Această discrepanță enormă se reflectă în ritmul de dezvoltare specific comunității Clujului, care în ultimii ani a depășit economic Timișoara.

Astfel, UVT și-a propus ca în următorii ani să contribuie la realizarea unui salt semnificativ în calitatea vieții din Timișoara, ca și din regiunea de vest, într-o strategie corelată cu a celorlalte universități timișorene.

Cât de mult este implicată UVT în domeniul cercetării? Care sunt principalele direcții în care s-a dezvoltat procesul de cercetare în cadrul universității?

UVT a înțeles că într-o competiție globalizată, cercetarea reprezintă o componentă esențială pentru orice universitate care dorește să fie vizibilă în topul internațional academic. Cercetarea, înseamnă accesul la resursa umană cu cel mai înalt nivel de calificare. De aceea, în UVT cercetarea este cel puțin la fel de importantă precum dimensiunea de predare-învățare-evaluare. UVT-ul excelează în domeniile fundamentale de știință precum fizica, matematica, chimia, știința mediului.

Este implicată UVT în transferul tehnologic? Ce parteneriate există în acest domeniu?

UVT a creat instrumentele necesare pentru Transfer tehnologic și Inovare prin acreditarea UVT Living Lab și demararea demersurilor de acreditare ca Centru de Transfer Tehnologic de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Există o serie de parteneriate cu stakeholderi reprezentativi în domeniul transferului tehnologic, cel mai recent parteneriat fiind pentru implementarea proiectului „Statistici computaționale avansate pentru planificarea și urmărirea mediilor de producție – SCAMP-ML” cu un buget total de 10.320.070 lei.

Cât investește universitatea în cercetare?

Bugetul anual alocat activităților de cercetare este peste 20 milioane lei. Aproximativ 75% din acest buget înseamnă granturi de cercetare câștigate prin competiții naționale sau internaționale de către colegi din UVT. Diferența provine dintr-un fond național de cercetare și din veniturile proprii ale UVT.

Care sunt noile provocări care afectează mediul universitar actual?

În întreaga lume occidentală funcționează la un nivel avansat modelul universității antreprenoriale, care produce cunoaștere și plus-valoare și se dezvoltă prin cercetare și proiecte de cooperare cu parteneri din economia reală și din comunitate. Aceasta este marea transformare pentru care și UVT se pregătește și se adaptează. În strategia de cercetare a UVT au fost definite trei direcții aplicative strategice cu impact în zona transferului tehnologic: soluții IT / digitale; mediu și tranziție către energie verde; sănătate și calitatea vieții.

Deși suntem la început de drum cu componenta de transfer tehnologic, vom valorifica parteneriatele noastre strategice cu mediul de afaceri și vom căuta să răspundem nevoilor pieței pe zona de inovare-dezvoltare. Momentan atragem venituri din contracte de cercetare și prestări servicii către terți de aproape 2 milioane de lei, dar avem planuri antreprenoriale ambițioase, pe termen mediu și lung.

(Publicat în ediția print TB 108, martie/aprilie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Dezvoltatorul clujean de software RebelDot a lansat propriul mecanism de investiții în startup-uri tech.

RebelDot va susține startup-urile tech locale

Articolul următor
Casa de brokeraj BRK Financial Group a contractat o finanțare de 22 milioane lei de la CEC Bank, pentru dezvoltarea strategică a companiei, inclusiv la nivel regional, într-o tranzacție realizată de PCF Investment Banking.

BRK Financial se extinde la Bursa din Viena cu un credit primit de la CEC Bank

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share