Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fiscul se împrumută cu 300 milioane € de la români. BT, lider de intermediere

Asocierea dintre societățile clujene Banca Transilvania și BT Capital Partners a fost desemnată să intermedieze emisiunea de titluri de stat listate la bursă.  
Ministrul finanțelor are încredere în finalizarea cu succes a subscrierilor la Fidelis

Banca Transilvania și BT Capital Invest Cluj au fost desemnați ca intermediari ai ofertei de titluri de stat Fidelis, alături de BCR, BRD și Alpha Bank.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să atragă 1,4 miliarde lei de la populație printr-o ofertă Fidelis derulată la Bursa de Valori București (BVB). Instituția a listat, în 27 iunie, patru noi emisiuni Fidelis, de 1,4 miliarde de lei. Debutul titlurilor de stat vine după încheierea cu succes a ofertei publice derulată în perioada 6-21 iunie. În ultimii doi ani, MFP a atras de la populație 2,5 miliarde de euro.

„Succesul unei noi emisiuni Fidelis, în contextul incert al piețelor de capital, al situației geopolitice și al economiei, ne demonstrează că instrumentul este folosit atât pentru investiții sau economisire, cât și pentru protejarea capitalului în față presiunilor inflaționiste. Apreciem încrederea investitorilor în acest produs, suntem încrezători că a contribuit la stabilirea unei baze solide pe care activitatea clienților de retail se poate dezvolta în continuare ”, a spus Daniela Secară , director general al BTCP.

Investiție în o perioadă cu inflație în creștere

„Fidelis se menține în preferințele investitorilor persoane fizice care au în continuare încredere în instrumentele de economisire oferite prin programele de titluri de stat ale MFP lansate prin intermediul partenerilor noștri. Apetitul persoanelor fizice, mai ales în contextul general macroeconomic dar și geopolitic asigură atât constanța calendarului de emisiuni, dar și atragerea de resurse importante de pe piață internă pentru finanțarea statului român”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

„Statul român este un partener strategic al pieței de capital și folosirea mecanismelor bursiere pentru asigurarea necesarului de finanțare este o consecință firească a acestui parteneriat. BVB a demonstrat repetat că este un canal eficient de finanțare, că are capacitatea să contribuie la dezvoltarea economică a României și susține statul român în utilizarea mecanismelor bursiere pentru a accesa pe deplin oportunitățile oferite de piața de capital.

Pentru investitorii români, emisiunile periodice Fidelis au consacrat deja aceste titluri drept un reper în ceea ce privește diversificarea, fiind un instrument de economisire atât pentru disponibilitățile în lei, cât și pentru cele în euro. Pentru mulți români, investiția în titlurile de stat Fidelis poate reprezenta un prim pas în lumea investițiilor, mai ales într-o perioadă cu inflație în creștere”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

90 de investitori, prezenți la BVB

“MFP oferă românilor acces la un instrument de economisire pentru că titlurile de stat au un grad scăzut de risc și un randament atractiv, ceea ce le face potrivite în special într-o perioadă de volatilitate, așa cum se întâmplă în prezent pe piețele de capital. Scopul bursei este să ofere cât mai multe oportunități de investiții pentru cât mai multe tipuri de investitori. 90.000 de investitori sunt deja prezenți pe BVB, românii sunt interesați de piața de capital și de oportunitățile oferite”, a declarat Adrian Tănase, director general al BVB

Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de un an (dobândă anuală 7,2%), respectiv trei ani (7,8%) și două emisiuni în euro, cu scadență în 2023 (1,4%) și 2024 (2,3%). Sindicatul de intermediere a ofertei a fost format din BTCP (lead manager), BT (grup de distribuție), BCR, BRD, Alpha Bank. Veniturile obținute în urma investiției în Fidelis, din dobânzi și câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Băile Boghiș SRL, societate care administra stațiunea balneoclimaterică din județul Sălaj, va intra în dizolvare, conform unei decizii judecătorești.

Societatea Băi Boghiș va fi dizolvată

Articolul următor

Pentru mașini hibrid, Dräxlmaier investește 200 de milioane de euro în producția de sisteme de baterii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share