Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul își face un parc de aproape 100 milioane euro

Consorțiul a fost format din Metapolis, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass. În ședința Consiliului Local din 7 iulie studiul va fi supus analizei și aprobării.
Viitorul parc va fi amenajat pe teritoriul de 50 ha al lacurilor din zona Gheorgheni

Studiul de fezabilitate întocmit de asocierea Metapolis pentru viitorul Parc Est, din Cluj-Napoca, investiție estimată la peste 96 de milioane de euro, a fost finalizat.

Consorțiul a fost format din Metapolis, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass. În ședința Consiliului Local din 7 iulie studiul va fi supus analizei și aprobării. “Proiectul face parte din programul de investiții “Clujul verde”, prin care ne propunem să amenajăm parcuri și spații verzi în fiecare cartier al orașului, în suprafață totală de peste 200 ha.

Proiectul a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții. Valoarea investiției pentru amenajarea viitorului Parc Est este de 96 milioane de euro. Pentru a finanța acest proiect ne propunem să identificăm surse de finanțare din fonduri europene nerambursabile”, a detaliat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca (PCN).

În viitorul parc vor fi plantați 5.295 de arbori noi. Proiectul coordonat de Metapolis prevede și amenajarea de facilități sportive: sală de sport, sală de evenimente, teren de fotbal cu gazon hibrid, șase terenuri de tenis de câmp pe zgură, trei terenuri de baschet, piste de alergare.

Obiectivele investiției

  • Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție – 188.127 mp
  • Amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni – 108.416 mp
  • Amenajarea Lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție – 86.815 mp
  • Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului – 157.092 mp

Sursa: PCN

Consorțiul a fost format din Metapolis, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass. În ședința Consiliului Local din 7 iulie studiul va fi supus analizei și aprobării.

Sunt prevăzute săli de sport și de evenimente

Potrivit aprecierilor jurului, proiectul „Shifting Natures” propune Parcul Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. “Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent.

Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare”.

Zona de 50 ha cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului. Conceptul de amenajare a fost prezentat public în cadrul unei dezbateri organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică .

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sabin Sărmaș vrea să aducă tehnologia japoneză de telecomunicații în România

Articolul următor
clubul rotary romania

Educația, prioritară pentru noua conducere a Clubului Rotary: buget de peste un milion de euro în următorii 4 ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share