Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sabin Sărmaș vrea să aducă tehnologia japoneză de telecomunicații în România

Președintele Comisiei de IT&C a Camerei Deputaților, clujeanul Sabin Sărmaș, a propus Japoniei dezvoltarea rețelelor OpenRAN în țara noastră.

Yutaka Kitagami, reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia, a dezbătut cu Sărmaș strategia României referitoare la rețelele mobile de acces radio cu arhitectură deschisă (OpenRAN). “Este a doua întrevedere pe care o am cu domnia sa, după vizita din Tokyo de acum o lună.

Aceasta demonstrează dorința de colaborare dintre cele două țări, atât la nivel guvernamental, cât și din perspectiva mediului privat. Ambele state își doresc să fie pregătite pentru noua economie digitală, o economie în care tehnologia 5G joacă cel mai important rol. Am încercat să identificăm modalități prin care companiile IT din România și Japonia pot colabora pentru dezvoltarea arhitecturilor OpenRAN

Acestea ar accelera considerabil procesul de adopție al tehnologiei 5G în țara noastră. Un ecosistem bazat pe OpenRAN ar reprezenta un mare avantaj pentru operatori și clienți sau cetățeni deopotrivă, pentru că ar stimula concurența și ar crește gradul de securitate al rețelelor de generație viitoare”, susține Sărmaș.

Președintele Comisiei de IT&C, clujeanul Sabin Sărmaș, a propus Japoniei dezvoltarea rețelelelor OpenRAN în zona rurală a țării noastre.
Sărmaș și Kitagami au dezbătut subiectele 5G și OpenRAN

Oportunitate imensă pentru Europa

Rețelele OpenRAN stimulează dezvoltarea mai rapidă a rețelelor 5G, securitatea lor și extinderea facilă în mediul rural, conform platformei Mobilissimo. Noua arhitectură OpenRAN se bazează pe interfețe standard, total deschise, pentru oricare componentă a rețelei radio.

Aceste rețele prezintă un potențial imens atât pentru operatori, cât și pentru clienți sau utilizatori. Fiind pus la dispoziție mai mult echipament radio, blocajele furnizorilor ar putea fi evitate. Criza coronavirusului a demonstrat necesitatea de a accelera implementarea unei conexiuni la internet de mare viteză, sigure și fiabile. Acest lucru ar fi posibil prin implementarea rețelelor de tip OpenRAN.

O mare problemă pe care o întâmpină România este finanțarea companiilor, startup-urilor, centrelor și laboratoarelor de cercetare și dezvoltare OpenRAN. În alte țări europene operatorii mobili sunt susținuți de guverne care au văzut oportunitățile viitoare.

Dezvoltarea unui ecosistem lider la nivel mondial în domeniul dezvoltatorilor și producătorilor OpenRAN în UE ar putea pune-o în fruntea pieței emergente globale. Aceasta ar reprezenta o producție economică de până la 8 miliarde de euro în următorii șase ani și ar susține până la 11.000 de locuri de muncă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania românească Fly Lili va obține subvenții de la Consiliul Județean (CJ) pentru a opera două rute externe de pe Aeroportul Internațional Maramureș (AIM).

Fly Lili va zbura din Maramureș

Articolul următor
Consorțiul a fost format din Metapolis, Studio de Peisaj Ana Horhat, Atelier Mass. În ședința Consiliului Local din 7 iulie studiul va fi supus analizei și aprobării.

Clujul își face un parc de aproape 100 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share