Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grădinile botanice ale Universității Babeș-Bolyai vor forma un circuit turistic în Transilvania

Castelul Arcalia, din Stațiunea Științifică a UBB din localitatea Șieu-Măgheruș (Bistrița-Năsăud) a fost inclus în Ruta Castelelor
Universitatea clujeană va extinde spațiul modernizat de la Arcalia cu 840 mp, printr-un proiect european | Foto: Florentina Matei

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va crea un circuit turistic în Transilvania prin grădinile sale botanice din Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

Castelul Arcalia, din Stațiunea Științifică a UBB aflată în localitatea Șieu-Măgheruș (Bistrița-Năsăud), a fost inclus în “Ruta castelelor”, asumată pentru promovare de către Guvernul României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Prezența UBB într-o localitate dinamizează economia locală și îmbunătățește viața oamenilor, aducând cunoaștere avansată internațională în beneficiul local. UBB asigură astfel o dezvoltare bazată pe cunoaștere, în paradigma cultură – știință – inovație.

Castelul Arcalia face parte dintr-un plan mai general, care va lega, în inima Transilvaniei, unitățile UBB Grădina Botanică (Centrul de Cercetări Biologice) din Jibou, Grădina Botanică Alexandru Borza (GBAB) Cluj-Napoca și Parcul Dendrologic (Stațiunea Științifică) Arcalia într-un ecosistem academic și turistic unic.

Includerea Arcalia în cadrul “Rutei castelelor din România” promovate de Guvern este o componentă a acestui plan mai general. Mă bucur să văd că autoritățile vin în întâmpinarea eforturilor și planurilor noastre”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

Castelul de la Arcalia, finanțat cu 2,5 milioane euro

UBB implementează la Arcalia un proiect gândit pentru trei ani (2020-2023), de 12,3 milioane de lei, majoritatea prin Programul Operațional Regional, care vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene.

Proiectul depus și finanțat în cadrul axei prioritare pentru creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu 840 mp. Va fi amenajat un spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților didactice universitare preponderent practice, cu o capacitate de 313 locuri.

Și alte unități unde UBB e implicată sunt incluse în programul rutelor turistice sau culturale ale țării. Clădirea cu spații muzeale și anexe, accesul la situl arheologic Colonia Ulpia Traina Augusta Dacica Sarmizegetusa (Hunedoara), coordonat științific de UBB, au fost incluse în „Traseul castrelor romane”. Și cetățile Costești – Blidaru și dacică de la Bănița (Hunedoara) sunt cuprinse în cadrul „Rutei cetăților”.

Record de vizitatori la Grădina Alexandru Borza

125.400 de vizitatori au trecut pragul GBAB în prima jumătate a anului. Numărul vizitatorilor din prima jumătate a acestui an a depășit valorile înregistrate în perioadele similare anterioare declanșării pandemiei.

„78.000 de vizitatori au fost, doar în lunile aprilie și mai, atrași în special de colecțiile remarcabile de bulboase de primăvară (lalele, zambile, brândușe, narcise). Noile colecții de plante (rododendroni și azalee, ceapă ornamentală, crini) și evenimentele organizate pentru promovarea patrimoniului vegetal sau cultural au atras constant atenția publicului.

Pe tot parcursul verii și în toamnă sunt prevăzute și alte evenimente (unele cu tradiție, altele inedite). Cei care doresc să se relaxeze și să învețe lucruri incitante din lumea plantelor o pot într-un mod cât mai agreabil în această oază de verdeață din centrul municipiului”, afirmă directorul GBAB, Mihai Pușcaș.

UBB are în administrare 81 ha de spații verzi, adică 10% din zona verde a municipiului Cluj-Napoca (814 ha). Situată în centrul orașului, GBAB este un “hotspot” al biodiversității. Între miile de specii de plante de pe toate meridianele globului, un adevărat tezaur este reprezentat de arbori, mulți dintre ei având vârste și dimensiuni spectaculoase.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania ING Hubs România și-a schimbat denumirea din ING Tech, iar după sediul central din București, a dat în funcțiune și un birou la Cluj.

Rețeaua ING Hubs are birou nou la Cluj

Articolul următor

S-a inaugurat Centura Satu Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share