Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Au dat hotelurile din Germania pe legumele din Fărcașa

Tudor Bura locuiește în Buzești, în zona cartierului de case nou-înființat în fosta livadă a satului.
Tudor Bura a renunțat la confortul din Occident pentru a munci la câmp, în Maramureș

O familie plecată în Vestul Europei de șapte ani, care a lucrat în hoteluri și restaurante, a decis să rămână în comună, mizând pe legumicultură. Mai multe afaceri agro de familie au apărut aici, fiind promovate de administrația locală.

Tudor Bura locuiește în Buzești, în zona cartierului de case nou-înființat în fosta livadă a satului. A ridicat două solarii deosebite, construite în primăvară. După șapte ani petrecuți în Germania, familia Bura a hotărât că este timpul să pună capăt traiului printre străini și să se întoarcă acasă, în Maramureș. Tudor Bura este de loc din Baia Mare, iar soția sa, Flavia, din Buzești.

“În urmă cu mai mulți ani am plecat în Germania cu gândul de a strânge niște bani, cu care să ne construim o casă în România, eventual să deschidem o mică afacere. În Germania am lucrat, eu și soția, în industria hoteluri și restaurante, iar pe parcursul anilor am început și construirea căsuței mult-visate.

Am ales să o construim în Buzești, nu în Baia Mare, pentru că la fiecare revenire în țară am observat lucruri noi în Fărcașa. O comună în care se vede cum lucrurile se mișcă, o comună vie. Am apreciat că administrația locală se preocupă în permanență de confortul locuitorilor prin crearea unei infrastructuri precum cea de la oraș.

Strada Luceafărului, situată în fosta livadă, deși este nou-înființată, beneficiază de gaz, curent, apă, canalizare, e cuprinsă într-un proiect de asfaltare. Crescând și fetițele, ne-am hotărât să ne întoarcem în România, iar în urmă cu un an am reușit să finalizăm lucrările la casă și să ne mutăm”, spune fermierul.

Solul, îngrășat doar cu gunoi de grajd

Investiția este integral din fonduri proprii. Solariile, răsadurile, semințele, furtunurile pentru instalația de udare, bazinele au costat 10.000 de euro. “Suprafața utilă este de 10 ari (5 ari fiecare solar). Am mers pe ideea de a produce local, bio și cu desfacere, pe cât posibil, locală. Am văzut, pe pagina de Facebook a comunei, că primăria a amenajat un spațiu destinat unei piețe agro-alimentare în care producătorii locali să poată să-și vândă roadele muncii lor. E un lucru extraordinar, de-abia aștept să fie dată în funcțiune.

Deocamdată, fiind la începutul activității, cultivăm doar castraveți și roșii. Cultura de castraveți produce deja, recoltăm 30 kg/zi. Cultura de roșii va produce peste patru săptămâni. Am săpat o fântână, de unde umplu cu apă bazinele, iar prin intermediul instalației de udare plantele primesc apa de care au nevoie. În afară de tratamente pentru mană nu folosim alte chimicale, iar solul este îngrășat numai cu gunoi de grajd.

Lucrez eu și soția, uneori primim câte-o mână de ajutor de la soacră-mea ori de la câte un vecin. Ceea ce recoltăm vindem local sau prin intermediul prietenilor în Baia Mare. Castraveții sunt din soiul cornișon și sunt recoltați când ajung la dimensiuni de 5-8 cm. Sunt foarte buni atât pentru salată, cât și pentru conservare”, spune Bura.

Avantajul de a fi lângă Someș

O altă afacere agricolă s-a dezvoltat în satul Tămaia, unde locuiește legumicultorul Radu Șerban. „Am început în urmă cu câțiva ani, prin construirea unui solar în care am cultivat diferite legume. Din recolta obținută am vândut o parte. Încurajat de familie, am început să mă extind. Astăzi avem nouă solarii, însumând 35 de ari de teren, în care cultiv în special roșii, castraveți, ardei și vinete.

Pentru fertilizarea terenului am folosit numai gunoi de grajd și foarte puține îngrășăminte foliare. Este foarte mult de lucru la solarii, de la pregătirea terenului, plantare, îngrijire, recoltare până la vânzarea producției. Un lucru esențial în agricultură îl reprezintă apa. Fără o permanentă udare și instalații prin picurare nu ai cum face legumicultură.

Am marele noroc că am solariile amplasate la doar câțiva metri de râul Someș, așa că apa nu reprezintă o problemă. Deja într-un solar am plantat a doua cultură de castraveți cu care voi ieși pe piață peste o lună. Toată munca o fac eu, împreună cu soția, care este și angajată la Eaton, și cei cinci copii. Producția de legume o vindem în Fărcașa și la piața din Baia Mare”, explică fermierul.

Dezvoltare bazată pe programul “Tomata”

 

La extinderea afacerii mele a contribuit și faptul că Șerban a accesat un proiect prin programul „Tomata” prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine în sprijinul agricultorilor români care cultivă legume în spații protejate.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis pe beneficiar acordat prin programele “Tomata” și “Legume 2022” poate fi de 4.000 de euro și se acordă în două etape. Până acum, Șerban a beneficiat, în trei ani, de 3.000 euro/an, bani care a ajutat-o foarte mult să își dezvolt afacerea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TeraGlass și-a expus produsele la Nurnberg

Articolul următor

Compania ZF merge mai departe cu soluții de sisteme de nivelul următor pentru autoturisme și autovehicule comerciale.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share