Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șeful mare de la Inspecția Muncii, în control la benzinăriile din Ardeal

Inspectorul general al Inspecției Muncii de la București s-a implicat personal în raziile din județele Cluj, Bihor și Maramureș, însoțind echipe de inspectori de muncă locali.
Campania de verificare a benzinăriilor a avut loc în toată România | Foto: Libertatea

Inspectorul general al Inspecției Muncii de la București, Dantes Bratu, s-a implicat personal în controalele din Cluj, Bihor și Maramureș, coordonând echipele locale.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a controlat companiile care comercializează combustibil în județ, dând 6 amenzi. ITM Cluj a aplicat, în cadrul campaniei naționale, șase amenzi, de 19.500 lei, la 6 angajatori din cei 15 controlați în județ.

Amenzile au fost acordate de ITM pentru nerespectarea repausului săptămânal, lipsa evidenței orelor de muncă prestate de fiecare angajat. Alte nereguli constatate de ITM Cluj sunt lipsa echipamentului individual de protecție și a autorizării activității desfășurate din punctul de vedere al securității și sănătății în muncă, deficiențe în semnalizarea permanentă.

La nivelul întregii țări s-au semnalat 2.610 neconformități depistate de inspectorii de muncă în urma celor 1.824 de controale efectuate la benzinării. În perioada 15-22 iulie, s-a desfășurat campania națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor.

Au verificat toate contractele de muncă

Au mai fost urmărite modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto. Campania s-a desfășurat în toate județele și a vizat toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt), care efectuează activităţi de distribuţie a carburanţilor pentru autovehicule.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii au aplicat 1.171 de sancțiuni, din care 1.009 avertismente și 162 amenzi, de 702.300 de lei. Pentru remedierea neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă, au fost dispuse 786 de măsuri, iar în domeniul securității și sănătății în muncă, 1.038 de măsuri, cu termene de îndeplinire precise.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au termene concrete de remediere a neconformităților constatate. Aceștia vor monitoriza modul în care angajatorii îndeplinesc măsurile dispuse, la termenele scadente.

“M-am implicat personal în controale”

“Am coordonat această campanie și m-am implicat direct în acțiunile de control, însoțind echipe de inspectori de muncă din județele Cluj, Bihor și Maramureș, întrucât verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care sunt expuși riscurilor de explozie și incendiu reprezintă o preocupare permanentă a Inspecției Muncii.

Campania derulată la această categorie de angajatori face parte din programul cadru de acțiuni pentru 2022, iar acțiuni similare care au vizat prevenirea situațiilor ce pot conduce la producerea de evenimente la angajatorii unde există astfel de riscuri au mai fost desfășurate și în anii precedenți, cele mai recente având loc în 2020”, a spus Dantes Bratu, inspector general de stat.

Risc de explozie în benzinării

“Riscul de producere a unor evenimente este legat de faptul că, în activitățile de distribuție a carburanților auto, produsele petroliere comercializate în stațiile de distribuție pot forma, în combinație cu aerul, amestecuri explozive. În contact cu surse potențiale de aprindere, aceste amestecuri explozive pot genera explozii cu consecințe grave, atât pentru lucrători, cât și pentru clienții prezenți în stațiile de distribuție a carburanților.

Încălcarea, în domeniul relațiilor de muncă, a prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă, poate genera, pe fondul unei stări de oboseală, situații de risc atât pentru lucrători și consumatori. Așa cum un risc crescut îl generează și utilizarea muncii nedeclarate. Cea mai gravă abatere constatată este reprezentată de cele opt situații de muncă nedeclarată, dintre care 3 persoane nu aveau contracte individuale încheiate.

Pe lângă dezavantajele pe care munca nedeclarată le produce asupra lucrătorilor, insist asupra unui exemplu clar de inconștiență a angajatorilor față de situațiile foarte grave pe care le-ar putea produce un lucrător neinstruit și față de care angajatorul este în imposibilitatea de a-l responsabiliza pentru munca prestată și pentru eventualele pagube produse sau de a-l cerceta disciplinar”, a spus Bratu.

Rezultatele acţiunii vor constitui baza demersurilor viitoare ale instituţiei pentru protecţia lucrătorilor expuşi, contribuind la stabilirea măsurilor necesare pentru promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de distribuţie a carburanţilor și creșterea gradului de conformare la obligațiile legale din domeniul relațiilor de muncă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

VIDEO: Syngenta, tehnologie completă și complexă pentru cultura grâului

Articolul următor

VIDEO: Saaten Union, cu portofoliu complex în loturile demonstrative de la Seuca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share