Exploatația de viță-de-vie din localitatea sălăjeană Lompirt intră, din această vară, în circuitul vinicol, gastronomic și în curând, în cel turistic.
La evenimentul de lansare din Lompirt – Sărmășag au avut loc, cu acest prilej, demonstrații gastronomice, o expoziție de artă și un concert. Maestrul bucătar Mircea Groza a făcut sinteza festivalului din județul Sălaj.
“A fost prima ediție, vor urma altele, ani mulți de acum încolo. Am pregătit 700 de sarmale în foi de viță și tot atâția cârnăciori de casă înveliți în… frunză de viță și copți la cuptor. Multe platouri cu o selecție de brânzeturi, pâine de casă (Noblesse Pizza Express Zalău, Ioana Pop), minitarte cu struguri, prăjitură, „turtă”, cu brânză dulce și stafide (Patiseria Chic).
Și a mai fost ceva, tot din Sălaj, Bioforia cu produsele lor, bineînțeles bio, unt, smântână, brânzeturi și carne de vită, bălțată românească, gătită în fel și chip. Carnea din fermele Bioforia e românească, dar și de o calitate excepțională.
În afară de degustările produselor lactate Bioforia, cei peste 200 de invitați au apreciat minunatele preparate din carne de vită pregătite de Adrian Cotoi, Ionuț Coste, domnul Șimonca și colegii lor.
Cu echipa Bioforia a fost și „Nașul” Adrian Radu Cheța, care a adus tradițiile spaniole „de la Bodega”, hamon iberico, câteva sortimente de cașcaval maturat și o incredibilă tocană de cozi de vițel (Bioforia pregătită pe loc, la ceaun, cu vin roșu sec de la Podgoria Silvania” a rezumat gastronomul sălăjean.
Artă și muzică în podgorie
„Cu toții știm că Vin în Vie – via Silvania, a fost despre vin bun, arte frumoase, socializare și voie bună. Însă puțini știu că a fost mult mai mult decât atât. A fost despre familie, despre revederi cu prieteni vechi, pline de bucurie și de emoție. Despre clacă și cum reușim împreună să creăm ceva frumos pentru comunitate, familia noastră mai mare.
Despre cum eforturile conjugate și dezinteresate duc mereu la ceva bun. Despre cum putem să redevenim o comunitate închegată, cum am fost cândva”, a menționat Arabela Dregan, de la Podgoria Silvania. Festivalul a mai cuprins expoziții (Flavius Lucăcel) și ateliere, muzică (Sergiu Corbu Boldor, Matei Sax).
Ce vinuri s-au băut la Lompirt
- 1251 Blanc de Noir, un Pinot Noir vinificat în alb
- 1251 Rose – Pinot Noir Rose
- Măgura Silvaniei – Chardonnay (la baric)
- Măgura Silvaniei – Pinot Noir (roșu, la baric, învechit în butoi de stejar franțuzesc)
- Spumant Silvania Rose – brut (gama Dealurile Silvaniei)
- Cuvee brut natur (gama Dealurile Silvaniei)
- Dealurile Silvaniei Rose brut – medalia de aur la Concursul Mondial Bruxelles
Renasc galeriile de sub Brădet
Celebrele galerii-labirint de 4 km de sub dealurile Șimleului Silvaniei, unice în România, devin acum punctul terminus al unui proiect de renaștere a turismului silvan. Este reconstituit vechiul han evreiesc din incintă – cu pivniță, terasă și sală de degustare, fabrica e reamenajată “pe gustul vizitatorilor”, Rețeta este completată de podgoria din Lompirt, unde va apărea o pensiune cu jacuzzi, saună și piscină.
Familia Dregan a preluat fabrica de vin spumant din orașul Șimleu, fostul MAT, acum aproape 10 ani. Galeriile de sub deal adăposteau, în vremurile de glorie, 7 milioane de sticle. Crama a trecut prin 3-4 privatizări, iar în 2012 a intrat în faliment, fiind preluată de frații Dregan care vor să renască brandul.
Sub egida MAT s-a creat, până în 1985, cea mai mare cramă din România: o rețea de galerii de 4,5 km, la o adâncime de 60 m, un adevărat labirint, cu punctul cel mai îndepărtat aflat aproape sub Cabana Brădet. Metoda Champenoise este un procedeu de fabricare tradițional (nu prin maturare forțată), pe durata a 1-3 ani, fără a fi nevoie de adaos de dioxid de carbon. Vinul e depozitat în sticle și lăsat la fermentat. Metoda manuală implică o răsucire treptată a sticlelor realizată zilnic de angajați.
Pensiunea din Lompirt, parte din proiectul turistic
Vechea fabrică își va schimba total fața. Investițiile se ridică deja la câteva milioane de euro, din fonduri europene și proprii. Partea turistică se derulează în paralel cu cea de vinificare. Vechiul han evreiesc este reconstituit în haine noi, sub deal. Zidurile de la actuala intrare sunt puse la pământ, fiind reamenajată parcarea pentru autocare, microbuze. Turiștii vor putea intra în adâncuri, în galerii, sau pe un traseu în pădure, cu vedere deasupra fabricii. În părculețul cu brazi și iarbă din incintă apar băncuțe, fiind regândit și accesul la pârâul din vecinătate.
“Hanul am vrea să îl finalizăm cât mai repede. Totul va fi în funcție de cum merg lucrurile cu pandemia, cum găsim meseriașii – care sunt tot mai puțini în construcții. În paralel, investim în viitoarea pensiune din Lompirt. Va avea opt camere, spa, jacuzzi, piscină și va fi gata la începutul lui 2022. Deja avem solicitări de team-building.
Acolo se vor caza turiștii care vor fi preluați cu microbuze, duși în cramă, într-un circuit de vizitare. Seara se vor organiza degustări de vin și de specialități locale, de la pogăcele, brânzeturi, mezeluri de la Carmangeria Cordiș până la specialități gastronomice tradiționale, specifice”, ne mărturisea directorul Podgoriei Silvania.