Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La aniversarea de 20 de ani AHK România premiază performanța

Utilizarea tehnologiilor de propulsie electronică (e-mobility), cooperarea cu universitățile pentru formarea noilor generații, iluminatul școlilor prin sistem LED și producerea de biocombustibili nepoluanți din reziduurile agricole sunt cele patru inițiative câștigătoare ale Premiilor economiei româno-germane, AHK Awards. Premiile au fost acordate, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul Galei aniversare 20 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România).

Proiectele au fost inițiate și dezvoltate de companiile: DAR Dräxlmaier Automotive, cu „E-Mobility Transformation” (Transfomare în electro-mobilitate), premiat la categoria Business Excellence (Excelență în afaceri); Bosch Group Romania, cu „University Cooperation Program” (Program de cooperare universitară), câștigător la categoria Our employees – our success (Angajații noștri- succesul nostru); E.ON România, cu „Energy in Schools” (Energie în școli), în categoria Responsability for the future și Clariant Products Ro, cu „Producing advanced biofuels from agricultural residues” (Producerea de biocombustibili avansați din reziduuri agricole), la categoria Innovation and new technologies.

La competiție s-au înscris 68 de aplicații, iar juriul a avut dificila misiune de a selecta câștigătorii dintr-un număr mare de proiecte de foarte bună calitate. Este primul an în care AHK România acordă premii  prin care sunt recunoscute și promovate eforturile și rezultatele obținute de companii sau proiectele acestora.

Cei 20 de ani de activitate de succes au fost sărbătoriți de membrii AHK România împreună cu invitați la nivel înalt de pe scena economică și politică din România și Germania.

Într-un mesaj transmis AHK România cu această ocazie, Ministrul Federal al Economiei și Protecției Climatice, Robert Habeck, a remarcat faptul că în ultimii 20 de ani relațiile economice bilaterale, dar și investițiile germane în România s-au dezvoltat foarte mult, economiile celor două țări fiind extrem de strâns legate. „Peste 7.500 de companii cu capital german sunt active în România. Acestea contribuie la dezvoltarea economică a țării și sunt foarte apreciate ca angajatori. Iar pentru companiile germane, România este un amplasament investițional bun pentru inovație și tehnologii ale viitorului. Acest lucru îl arată proiectele recompensate astăzi, la prima ediția a premiilor economiei româno-germane”, a spus Habeck. El a menționat și importanța colaborării bilaterale pentru dezvoltarea și implementarea strategiei energetice a UE. „În acest sens susținerea cooperării paneuropene în tehnologii inovatoare este un element central pentru suveranitatea tehnologică pe continentul nostru. Și acest lucru devine, în vremuri ca acestea, pe zi ce trece tot mai important”, a adăugat oficialul german.

Robert Habeck s-a referit, de asemenea, la impactul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, și anume deschiderea de noi și interesante perspective economice. Acest lucru a fost facilitat și de AHK România, prin înființarea Centrului de competențe pentru Republica Moldova, cu rol în dezvoltarea relațiilor trilaterale între companii din Republica Moldova, România și Germania.

La rândul său, Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în mesajul său că modelele de succes ale companiilor germane sunt un bun exemplu care trebuie urmat și promovat. „Creșterea investițiilor străine directe cu peste 20% pe primul semestru al anului curent este un semn încurajator. Avem nevoie de politici publice axate pe performanță, care să fie sprijinite de comunitatea de afaceri, pentru a susține dezvoltarea României pe linia avantajelor competitive de care dispunem” a explicat șeful statului în mesajul său prezentat de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. Având în vedere situația internațională, marcată de valori record ale inflației, prețuri mari la energie, sincope de aprovizionare și volatilitatea piețelor, Președintele României s-a referit și la lucrurile punctuale care se pot face în acest context, cum ar fi utilizarea sustenabilă a resurselor precum și adaptarea strategiilor de investiții. În încheiere Președintele Iohannis a afirmat: „Camera de Comerț Româno-Germană a fost un partener activ, iar propunerile dumneavoastră [ale mediului de afaceri româno-german] au contribuit la bunul mers al economiei și la dezvoltarea unui mediu de afaceri robust și eficient. Am convingerea că această cooperare va continua și vă doresc să rămâneți și pe viitor același partener de încredere, dinamic și implicat”.

Prezent la eveniment, Prim-Ministrul României, Nicolae Ciucă, a apreciat faptul că aniversarea AHK de anul acesta stă sub semnul sustenabilității, o temă extrem de actuală în contextul economic și geopolitic. „Dezvoltarea sustenabilă înseamnă investiții nu doar în economie, înseamnă investiții în educație, în cercetare, în proiecte verzi, domenii pentru care există interes și implicare efectivă la nivelul guvernului”, a spus el, adăugând că cea mai mare parte a investițiilor prin PNRR merge către astfel de proiecte. Primul Ministru a subliniat și faptul că Germania este unul dintre cei mai mari investitori pe piața românească având  o pondere de peste 19% din totalul exporturilor țării.

„Pentru Guvernul României, AHK România reprezintă un partener de nădejde […], nu este doar un ambasador al companiilor germane care activează în România, este și un real ambasador al României, care ajută investitorii germani să vină și să dezvolte afaceri solide în țara noastră și pentru asta vă mulțumesc”, a declarat Nicolae Ciucă. Premierul și-a arătat încrederea că numărul companiilor germane va crește, iar cooperarea bilaterală se va extinde, România având potențial de a deveni hub regional pentru producția, transportul și stocarea hidrogenului sau putând fi parte în viitoarele proiecte europene din domeniul microprocesoarelor. Un sprijin pentru mediul de afaceri, inclusiv pentru investitorii germani, este aderarea României la Spațiul Schengen: „Mesajul recent de susținere a Cancelarului Olaf Scholz confirmă că suntem pregătiți să ne asumăm acest nou pas important de integrare în proiectul european, care le oferă cetățenilor noștri beneficiile unei piețe unice dezvoltate, în care libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor reprezintă un motor a dezvoltării,” a afirmat Ciucă.

Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, dr. Peer Gebauer, a remarcat rolul important jucat de AHK România în povestea de succes a relațiilor economice dintre cele două state: „Felicitări pentru cei 20 de ani de activitate extraordinară aici în România, atât în beneficiul germanilor, cât și al economiei românești”, a spus ambasadorul în deschiderea discursului său. Pe lângă investițiile germane deja existente în România, care au creat peste un sfert de milion de locuri de muncă, alte mari investiții urmează să fie realizate de către companiile germane. Acest obiectiv este susținut și de implicarea companiilor în activități de formarea profesională. „Se poate spune pe bună dreptate că economia germană este în România un partener model”, a spus dr. Peer Gebauer. Pe de altă parte, și sprijinul acordat Ucrainei de către România în contextul războiului de la granițele sale a dovedit faptul că România este un partener de încredere.

„Iar această seriozitate nu este apreciată doar în mod abstract în Berlin sau în alte capitale europene. Recenta declarație de susținere a aderării României la spațiul Schengen venită din partea cancelarului Scholz este o dovadă clară în acest sens și totodată este expresia convingerii că în vreme de criză nu ar trebui să ne lăsăm divizați, ci dimpotrivă, să strângem rândurile”, a afirmat ambasadorul Germaniei la București.

Jubileul de 20 de ani al AHK România a fost pentru Volker Treier, șeful Departamentului de Comerț Exterior al Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK), un bun prilej de a rememora atmosfera anilor 2000 din Europa, când domina sentimentul general că este mai bine împreună decât separat: „Pentru extinderea Uniunii Europene economia a fost întotdeauna un motor esențial și un element de legătură. Înființarea reprezentanțelor, delegațiilor și camerelor de comerț germane din străinătate (AHK-uri) în regiunea Europei Centrale și de Sud este strâns legată de campania neobosită de eliminare a barierelor comerciale și de intensificarea integrării economice”. El a făcut totodată o retrospectivă a reușitelor AHK România: de la schimburi comerciale în valoare de 4,5 mld. EUR în 2002, anul înființării, la 17,9 mld. EUR, după primii 10 ani de activitate, ceea ce înseamnă o creștere de patru ori. Iar în anul 2021 volumul schimburilor comerciale crescuse de aproape opt ori comparativ cu 2002.

Între reușitele celor 20 de ani de activitate a AHK România se numără și faptul că Germania este acum principalul partener economic al României, cu schimburi comerciale în valoare de 35 mld. EUR și investiții de 11 mld. EUR, după cum a menționat președintele AHK România, Andreas Lier. El a enumerat principalele domenii pe care se concentrează activitatea AHK: formare profesională; sustenabilitate, adică eficiență energetică, energii regenerabile, managementul deșeurilor, dezvoltarea orașelor; Curtea de Arbitraj, ca alternativă la procedura judiciară obișnuită; inovația. În contextul economic global complicat, Andreas Lier privește cu optimism către viitor, luând ca atuuri oamenii, companiile performante, dar și vectorul energie (atât verde, cât și fosilă): „Haideți să jucăm împreună cărțile, pentru o Românie puternică într-o Europă puternică și progresistă”, a îndemnat el.

„Suntem o comunitate mare și puternică, cu valori și principii comune în viața și în profesia noastră, dovadă faptul că astăzi sărbătorim 20 de ani de prezență în România”, a spus și directorul general AHK România, Sebastian Metz, în deschiderea festivității. El a adăugat că în cei 20 de ani AHK România a construit „cu și pentru comunitatea de business” un spațiu în care relațiile economice bilaterale s-au dezvoltat extraordinar de dinamic.  Elementul central în jurul căruia s-au concentrat și se concentrează în continuare activitățile AHK este sustenabilitatea. „Doar așa relațiile de afaceri pot crește sănătos și pe termen lung. De aceea am ales sustenabilitatea ca temă pentru anul aniversar 2022 și organizăm numeroase evenimente pe acest subiect în cursul acestui an”, a menționat Metz.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Montegra s-a instalat în Parcul Tetarom I

Articolul următor

Primăria Timișoara a semnat pentru prima finanțare obținută din PNRR. Se va ridica o nouă creșă de 14 milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share