Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișul cere bani din PNRR pentru reabilitarea a opt case tradiționale din Charlottenburg, singurul sat circular din România

În urma unei inițiative a Consiliului Județean Timiș, comuna Bogda a depus un proiect prin care dorește să obțină finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai exact, banii ar fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale din Situl rural „Satul Charlottenburg” din județul Timiș. Suma maximă ce poate fi accesată se ridică la 480.000 de euro.

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din România, este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Conform cererii de finanțare, pe lângă reabilitarea celor opt case, un traseu turistic tematic, pedestru și velo ar deveni o atracție pentru elevi, studenți, dar și pentru pasionații de arhitectură rurală și natură. Planul de valorificare turistică include organizarea de tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Beneficiile pentru comunitate sunt numeroase și remarcabile: conștientizarea importanței patrimoniului construit, conservarea și valorizarea resurselor comunității, crearea de facilități pentru evenimentele culturale.

De asemenea, prin cererea de finanțare sunt explicate și avantajele economice. Astfel, se așteaptă ca antreprenorii să fructifice oportunitățile date de serviciile complementare, vor produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.

Proiectul se află în prezent în perioada de evaluare. Dacă toate documentele vor trece de filtrul organismului finanțator, contractul de finanțare ar putea fi semnat în luna octombrie. Contractarea va fi realizată de către comuna Bogda, iar în procesul de implementare, Primăria va primi sprijin și asistență de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara poate continua transformarea celei mai mari suprafețe verzi din oraș în pădure – parc.

Articolul următor

Business Mark - Real Estate & Construction Forum 2022

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share