Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul înființează o Unitate de Achiziții Publice Centralizată

Municipalitatea clujeană va contribui voluntar la înființarea unei Unități de Achiziții Publice Centralizate (UCA).

Primarul Emil Boc va participa luni, în sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca (PCN), alături de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) la demersul de înființare de Unități de Achiziții Publice Centralizate (UCA) la nivel local. UCA sunt utilizate frecvent în administrațiile naționale și locale din UE de 15 ani. S-au dovedit relevante atât pentru reducerea cheltuielilor, riscurilor legale și corupției, cât și pentru creșterea eficacității și eficienței, nivelului de profesionalism și utilizării achizițiilor electronice.

În contextul reformei sistemului achizițiilor publice din România, ANAP implementează măsuri incluse în Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții. PCN participă voluntar la inițiativa de înființare a unei UCA la nivel local. Este una dintre organizațiile partenere selectate de ANAP în vederea sprijinirii pentru elaborarea unei foi de parcurs pentru înființarea UCA.

UCA reprezintă organizații permanente care acționează ca autorități contractante și îndeplinesc pe lanțul de aprovizionare al autorităților contractante beneficiare fie rolul de angrosist (cumpără, depozitează și revând către alte autorități contractante), fie rolul de intermediar (lansează sisteme dinamice de achiziții sau încheie acorduri-cadru în numele autorităților contractante).

Principalele avantaje și beneficii ale UCA

  • Impact pozitiv asupra prețului de achiziție, costului achizițiilor și costurilor la nivelul autorităților contractante din comunitate
  • Impact pozitiv asupra nivelului de specializare a profesioniștilor în achiziții
  • Scăderea probabilității de apariție a contestațiilor / litigiilor, reducerea efortului alocat solicitării acestora
  • Posibilitatea de implementare a strategiilor de achiziții sustenabile, în contextul documentelor programatice la nivelul UE, datorită achiziționării la scară largă de articole durabile
  • Îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor, prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora

Sursa: ANAP

Vin autoritățile contractante din Transilvania

Temele dezbătute la conferință sunt categoriile de achiziții publice care se pretează la centralizare pe plan local; modul de funcționare și operare ale unei unități de achiziții centralizate la nivel local; procedura de aderare la UCA; parcursul realizat de PCN privind elaborarea unei foi de parcurs pentru înființarea unei UCA la nivel local.

Conferința se adresează autorităților contractante din județul Cluj și din județele limitrofe: consilii județene, primării de municipii, orașe și comune; structuri de specialitate ale administrației publice locale, ministerelor și altor organe de specialitate din unitățile administrativ-teritoriale ale administrației centrale; societăți și asociații de utilitate publică; alte organisme de drept public.

Trei unități de acest fel înființate

„Scopul acestor UCA, în afară de cheltuirea eficientă a banului public, este de a forma specialiști, achizitori profesioniști pe domenii separate. Prin organizarea și promovarea acestor conferințe încercăm să atragem și alți parteneri, pentru a extinde acest model de bună practică la nivel național”, a declarat președintele ANAP, Iuliana Feclistov.
Prima sesiune de instruire dedicată personalului UCA a avut la București, în perioada 22-26 august. A participat și personalul celor trei UCA locale înființate până acum, în județele Sibiu, Harghita și Timiș.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
“Din cauza prognozei meteorologice care anunță ploi abundente și temperaturi scăzute, Asociația Producătorilor și Artiștilor La Vultureni (APAV) a hotărât amânarea festivalului.

Festivalul Silvoiței, amânat. Vremea a stricat planurile

Articolul următor
Câștigătorul competiției România eAwards 2022 este Manuscrito.

NTT DATA România a premiat startup-ul Manuscrito

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share