Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroporturile din România se pregătesc să intre în Schengen

La lucrările AAR participă reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române, Romatsa, Ministerului Transporturilor, parteneri ai Aeroportului Iași – Strabag și Lagardere Travel Retail.

Directorii de aeroporturi din țară se află la Iași, la ședința de lucru a Asociației Aeroporturilor din România (AAR).

La lucrările AAR participă reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române, Romatsa, Ministerului Transporturilor, parteneri ai Aeroportului Iași – Strabag și Lagardere Travel Retail.

Sunt dezbătute, la întrunirea AAR, teme de actualitate în domeniul aviației: situația traficului aerian din România, măsuri necesare în eventualitatea intrării în Spațiul Schengen, criza energetică actuală, avantajele digitalizării aeroporturilor, securitatea cibernetică, siguranța și securitatea pe aeroporturi, atragerea de finanțări europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

În goana spre recuperarea traficului

“Discutăm la Iași despre noile provocări cu care se confruntă în această perioadă transportul aerian și implicit aeroporturile. Pe lângă aspectele de securitate, operaționale și cele de siguranță, trebuie să găsim soluții și la criza din energie care are un impact negativ major în bugetul aeroporturilor.

Încercăm să ne concentrăm pe atragerea fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură aeroportuară, astfel încât să reușim să gestionăm traficul de pasageri care își revine după perioada pandemiei. Pe baza celor mai recente date, în 2022 vom recupera 85% din traficul de pasageri înregistrat în 2019, înainte de pandemie”, a spus David Ciceo, președintele AAR.

Cer plafonarea prețurilor la energie

“Împreună cu specialiștii noștri, am abordat o problemă extrem de sensibilă în acest moment, criza energetică, ce poate afecta grav aeroporturile. Sunt necesare demersuri urgente la nivel guvernamental, astfel încât să putem beneficia de o plafonare. În această perioadă se aprobă, prin lege, ordonanța de urgență 119, care reglementează plafonarea.

Vin vremuri complicate, dar cu implicarea tuturor aeroporturilor și cu susținerea autorităților centrale, vom găsi cele mai bune soluții pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a mai plăti facturile la energie. Măsurile trebuie gândite atât pe termen scurt, cât și mediu”, a spus directorul Aeroportului Iași, Romeo Vatră.

“După doi ani de pandemie și de restricții de circulație, asistăm la o revigorare spectaculoasă a transporturilor aeriene. Este și rolul nostru, al autorităților locale, să fim alături de aeroporturi în toate provocările pe care trebuie să le depășească pentru a face față nevoilor pasagerilor”, a menționat primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Ce este Spațiul Schengen

Zonă de circulație liberă în Europa este conformă cu Acordul de la Schengen (Luxemburg). Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea țări fără prezentare de acte de identitate și opriri pentru control. 30 de state au aderat la acord, dintre care 27 l-au implementat. România, Bulgaria, Cipru, Croația nu au început încă să aplice prevederile acordului, dar urmează să o facă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Scopul este ca zona verde de lângă fabrica de cosmetice Farmec să corespundă cerințelor utilizatorilor de toate vârstele.

RO-Verde și Proiect Construct revitalizează Parcul Farmec

Articolul următor

Laborator al viitorului, lansat de Tenaris în Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share