Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Națională a României își deschide porțile de Zilele Clujului

Banca Națională a României (BNR) își va deschide porțile pentru publicul larg, în 7 octombrie, intervalul 10:00-16:00, în cadrul evenimentelor organizate de municipalitate cu ocazia „Zilelor Clujului.

Sucursala regională a instituției naționale va avea un program special cu prilejul sărbătorii municipiului Cluj-Napoca.

Banca Națională a României (BNR) își va deschide porțile pentru publicul larg, în 7 octombrie, intervalul 10:00-16:00, în cadrul evenimentelor organizate de municipalitate cu ocazia Zilelor Clujului.

Cei interesați vor avea acces în sala “Ion Lapedatu” din cadrul Sucursalei Regionale Cluj, cu intrare din Piața Unirii nr. 7. Publicul larg va avea ocazia să admire vitraliile și tablourile din mozaic realizate de artistul Miksa Roth și expoziția temporară “BNR și Marea Unire”.

Ultima surprinde o parte din acțiunile Băncii Naționale din perioada primului război mondial. În cadrul acestei expoziții, pe lângă activitatea BNR de a îndeplini nevoile de finanțare ale statului și evacuarea sediului BNR la Iași, sunt prezentate o serie de monede și bancnote care au fost emise în aceea perioadă precum și unele din clișeele aferente.

Vizitatorii vor avea acces, în egală măsură, la informații referitoare la istoria, arhitectura şi identitatea BNR și vor primi un set de materiale promoționale cu imagini și informații succinte despre banca centrală și istoria monedei naționale.

Imobil restaurat timp de patru ani

Sediul Sucursalei Regionale Cluj se află de aproape șase decenii în același edificiu. Construit în 1913-1914, în stilul Secession vienez, după planurile arhitectului Dvorak Ede, acest edificiu a fost reședință pentru Cassa de Păstrare și Banca de Credit din Cluj, fiind inclus pe lista monumentelor istorice.

Între 2004 și 2008, clădirea a fost consolidată și restaurată sub coordonarea arhitectului Adrian Spirescu, depunându-se eforturi deosebite pentru conservarea elementelor arhitecturale originale. Spațiile de lucru au fost adaptate noilor cerințe ale unei bănci centrale, astfel încât s-au modernizat și reamenajat toate birourile și tezaurul.

Sala “Lapedatu”, spațiu de conferințe și concerte

O atenție deosebită a fost acordată celei mai reprezentative încăperi a sediului, fostul hol al operațiunilor cu publicul. Acesta era situat la parter și a fost transformat în sala de conferințe „Ion Lapedatu”. Spațiul impresionează atât prin basoreliefurile care îl decorează, cât și prin coloanele ce împart sala în două travee. Una dintre ele este acoperită cu un luminator închis cu vitralii montate în plumb de Miksa Roth.

Protejată de o boltă de sticlă, această zonă era, altădată, dedicată funcționarilor. Cealaltă este acoperită cu tavan și era destinată publicului care aștepta. Peretele vestic al sălii este decorat și cu două scene alegorice și moralizatoare privind activitățile și valorile bancare (economisirea, creditarea, prudența), realizate în mozaic după desenele lui Sigismund Vajda.

Vitraliile și mozaicurile au fost recondiționate de artistul plastic Andras Makkai. În eleganta sală „Ion Lapedatu” au loc acum conferințe, simpozioane, concerte de muzică clasică, piese de teatru sau evenimente în cadrul proiectelor educaționale desfășurate de banca centrală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Hotelul inițiat de Ștefan Fagarași va fi ridicat în centrul municipiului Zalău, lângă platoul de marmură, pe scheletul vechii clădiri a Poștei Române

Fondatorul grupului Cento ridică un hotel în mijlocul Zalăului

Articolul următor
Scopul este ca zona verde de lângă fabrica de cosmetice Farmec să corespundă cerințelor utilizatorilor de toate vârstele.

RO-Verde și Proiect Construct revitalizează Parcul Farmec

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share