Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Europa va investi 290 de milioane de euro în Valea Jiului

Finanțarea totală dedicată Văii Jiului, prin intermediul a șase programe operaționale, este de 290 milioane de euro.
Comisarul european a văzut realitățile dure din zona minieră | Foto: MIPE

Comisarul european Elisa Ferreira și ministrul Marcel Ioan Boloș au discutat cu autoritățile locale și cu reprezentanții asociațiilor din Petrila și Petroșani despre fondurile europene alocate regiunii în următoarea perioadă de programare.

Finanțarea totală dedicată Văii Jiului, prin intermediul a șase programe operaționale, este de 290 milioane de euro. Ferreira și Boloș s-au aflat în localitatea Petrila pentru a discuta cu autoritățile locale și cu membri ai comunității despre proiectele finanțate cu fonduri UE care se derulează în zonă.

Printre obiectivele vizitate se numără mina Petrila, zona Preparației, Muzeul Salvatorului Minier, zona viitorului hub de robotică, școala din Petrila, modernizată cu finanțare europeană. Vizita a continuat la Petroșani, unde aceștia au avut o întâlnire de lucru cu Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, la care au participat autorități locale, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic.

Ferreira: “Nu finanțăm poluatorii”

Cei doi oficiali au prezentat oportunitățile de finanțare cu fonduri europene pentru regiunea Văii Jiului, una dintre cele patru microregiuni pentru care este prevăzută utilizarea mecanismului Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI), conform acordului de parteneriat 2021-2027 semnat recent la Alba Iulia.

„Încercăm să creăm condiții astfel încât un investitor, dar nu unul care poluează, ci unul care e orientat spre mediu, să se gândească să vină aici pentru că e mai bine decât în altă parte. Creând aceste condiții, cu finanțare, cu suport tehnic, aducem o gură de oxigen pentru economie și contribuim la crearea de locuri de muncă bune, astfel încât tinerii să își dorească să rămână aici”, a fost mesajul comisarului către comunitatea locală.

Unde merg banii europeni

ITI reprezintă un instrument financiar introdus de către Comisia Europeană în perioada de programare 2014-2020 pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată. În acordul de parteneriat 2021-2027 este prevăzută utilizarea ITI pentru microregiunile Delta Dunării, Valea Jiului, Moții – Țara de Piatră și Țara Făgărașului.

„Fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă. Ei bine, Valea Jiului primește în 2021-2027 o finanțare de aproape 290 de milioane de euro, pe care îi putem investi în dezvoltarea acestei zone, în crearea de locuri de muncă, reconversie profesională, turism și cultură.

În zona Văii Jiului există un parteneriat activ între autoritățile locale și comunitate, care se concretizează în proiecte finanțate din bani europeni, cum este cel de regenerare urbană și reconversie a ansamblului istoric al Exploatării Miniere Petrila. Odată cu noua perioadă de programare, în care Valea Jiului este ITI, avem șase programe operaționale prin care putem investi pentru a revela potențialul acestei zone”, a declarat Boloș.

1. Fondurile pentru Valea Jiului

Ministrul a rezumat cele două acțiuni din această săptămână. “Comisarul european Elisa Fereirra, ne-a oferit onoarea unei vizite în România într-un context istoric: semnarea acordului de parteneriat, pilon central pentru ceea ce înseamnă  România viitorului. Am fost încântat să văd deschiderea pe care a arătat-o față de problemele oamenilor de aici și profit de ocazie să îi mulțumesc încă o dată pentru căldura cu care s-a aplecat către nevoile lor.

Împreună cu doamna comisar, cu sprijinul Consiliul Județean Hunedoara, am vizitat câteva obiective din Valea Jiului. Cetățenii de aici știu ca sunt susțintătorul lor declarat, le-am reamintit acest aspect.

Acum își au soarta în propriile mâini și oportunități incredibile de finanțare: bugetul total dedicat pentru investiții, prin șase programe operaționale, este de 290 de milioane de euro. Într-un tot unitar, autorităţile judeţene şi locale, reprezentanţii mediului academic şi de afaceri, dar şi cu cei ai organizațiilor nonguvernamentale, au datoria să schimbe viața semenilor lor.

Eu le-am transmis că trebuie, alături de Guvernul României, să ne implicăm împreună pentru atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă, pentru a facilita apoi accesul la bugetele acestea generoase”.

2. Acordul de parteneriat

“Acesta marchează pentru România câteva elemente de cotitură în dezvoltarea sa, odată cu cei 43 de miliarde de euro de care dispunem. În primul rând, descentralizarea dezvoltării regionale așteptată de primari, autorități locale și județene, dar și de milioane de oameni care vor ca viața lor să fie mai bună, deschide perspectiva clară a unei bune administrări a fondurilor ce sunt încredințate regiunilor.

Un alt element de cotitură este obținerea autonomiei financiare a marilor servicii publice, începând cu programul operațional pilot pentru sănătate, elaborat ca un program multifond. Guvernul României are de acum șansa să-și securizeze finanțarea marilor servicii publice, deoarece concentrăm la un loc fondurile destinate infrastructurii, resurselor umane din domeniul medical, cercetării, digitalizării pentru ca fondurile europene în final să se regăsească în calitatea serviciilor publice.

Ne vom concentra pe direcționarea fondurilor europene pentru sprijinul celor aflați în sărăcie. Multiplele crize ne-au demonstrat că trebuie să găsim soluții pentru a sprijini pe cei aflați în nevoi. România are de acum un program operațional dedicat în exclusivitate combaterii sărăciei și sprijinul celor vulnerabili”, a spus Boloș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Motivarea angajaților în perioada actuală - cum și de ce trebuie acționat

Articolul următor
După patru ani și jumătate de la lansarea ideii proiectului Via Transilvanica, în cetatea de la Alba Iulia, ne reîntoarcem să sărbătorim deschiderea oficială a traseului de lungă distanță, care leagă Putna de Drobeta Turnu-Severin.

Se inaugurează Via Transilvanica

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share