Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vin banii pentru restaurarea Castelului Beldy. Proiect european de 7 milioane euro

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a participat la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la semnarea contractului de finanțare privind restaurarea Castelului Beldy.
Monumentul istoric de lângă Jibou va fi supus unor lucrări ample de restaurare | Foto: CJ Sălaj, MIPE

Monumentul istoric din orașul Jibou primește finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alături de alte obiective de acest gen din Transilvania.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a participat la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la semnarea contractului de finanțare privind restaurarea Castelului Beldy. Evenimentul a marcat demararea investițiilor în realizarea rutelor turistice și culturale incluse în programul “România atractivă” și finanțate prin PNRR.

“Odată cu semnarea acestui contract de finanțare, reușim să atragem în Sălaj o sumă importantă care ne va permite să reabilităm o clădire istorică valoroasă și să o transformăm într-una dintre cele mai populare atracții turistice din zonă.

Am convingerea că prin punerea în valoare a Castelului Beldy, includerea sa în ruta celor mai reprezentative castele din România și derularea altor proiecte de promovare a turismului local, vom reuși să creștem vizibilitatea și atractivitatea Țării Silvaniei ca destinație turistică”, a afirmat șeful CJ Sălaj.

A servit ca spital sau azil de bătrâni

Proiectul de restaurare a Castelului Beldy are o valoare de 34,6 milioane de lei, din care ceea maximă eligibilă este de 21,9 milioane. Cu o istorie de 120 de ani, Beldy este unul dintre puținele castele baroce din Transilvania, având o compartimentare ce amintește de conacele nobiliare din epoca modernă.

Proiectul prevede lucrări de consolidare a fundației, asigurarea hidroizolației. Acesta vizează restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități. Castelul din Jibou a servit ca spital, azil de bătrâni și centru pentru persoane adulte cu dizabilități neuropsihice.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a participat la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la semnarea contractului de finanțare privind restaurarea Castelului Beldy.

Cercetare și evenimente în obiectivele restaurate

MIPE a semnat contractele de finanțare pentru trei rute turistice și culturale incluse în Componenta 11 – turism și cultură a PNRR: ruta castrelor, ruta castelelor și ruta cetăților. Aceste rute sunt incluse în programul „România atractivă”, prin care se vor face investiții de 100 de milioane de euro în 225 de obiective incluse ce sunt cuprinse în 12 rute culturale.

La eveniment au participat ministrul Marcel Boloș, secretarul de stat Csilla Hegedus și reprezentanții autorităților locale din unitățile administrativ-teritoriale în care sunt situate obiectivele turistice finanțate.

„Dacă ne gândim că astăzi semnăm primele contracte din programul „România atractivă”, prin care finanțăm cu fonduri europene obiective românești ce fac parte inclusiv din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, putem spune că este într-adevăr un moment istoric. Este un moment de referință pentru cultura națională.

Facem ca obiective importante să contribuie la dezvoltarea economică în plan local și național, cu beneficii sociale și de mediu, pentru un turism cultural durabil. Investițiile pe care le semnăm, cu o alocare de 45 de milioane de euro, vor adăuga facilități pentru activități de cercetare și vor da posibilitatea organizării de expoziții și activități culturale în locațiile modernizate”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Copiii, duși la “frumusețile istoriei”

Obiectivul acestei investiții este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice / culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.

„Una dintre cele mai mare dorințe ale mele s-a împlinit odată cu semnarea acestor contracte. Niciodată nu a fost semnat un număr atât de mare de contracte pentru ruta castelelor, cetăților și castrelor romane, care cuprinde monumente ce pot să consolideze poziția României pe harta turistică mondială și, în plus, să creeze noi locuri de muncă în zonele rurale defavorizate ale țării.

Acum, trebuie să ne asigurăm că până la final de an avem documentația finalizată și într-un timp cât mai scurt să aducem copiii mai aproape de frumusețile istoriei”, a transmis secretarul de stat Csilla Hegedus.

Ce obiective se finanțează

  • Ruta castrelor romane – 12,7 milioane euro

Prin înființarea acestei rute, România se alătură familiei europene ce pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean și cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex și cea mai lungă porțiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanțate două situri de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, castrele romane de la Bologa (județul Cluj) și Arutela (Vâlcea).

  • Ruta castelelor – 22,2 milioane euro

Prin această investiție se urmărește înființarea unei rute a castelelor cele mai reprezentative din România și recrearea atmosferei istorice prin utilizarea tehnologiei de realitate virtuală precum și restaurarea a cinci obiective: Castelul Teleki, Castelul Urmanczy, Castelul Corvinilor, Castelul Beldy, Castelul Kalnoky.

  • Ruta cetăților – 10,4 milioane euro

Prin ruta turistică dedicată se dorește restaurarea a cinci cetăți din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighișoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetății, Cetatea Dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Brașovului, Cetatea Nobiliară Colțești.

Cele două apeluri de proiecte dedicate Investiției 1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, derulate pe parcursul ultimului an, au o valoare totală a contractării din PNRR de 94,1 milioane de euro, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Care sunt cele 12 rute

  • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate
  • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate
  • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate
  • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate
  • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate
  • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate
  • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate
  • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate
  • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate
  • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate
  • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării)
  • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională

Sursa: MIPE

Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare totală de 449 de milioane de euro. Tot pentru această componentă, zilele trecute au fost semnate, la sediul MIPE, șase contracte de finanțare pentru înființarea, restaurarea și modernizarea de muzee și case memoriale, cu o valoare de 35 de milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Anca Rarău, fost director de marketing al Băncii Transilvania și Băncii Comerciale Române, actual managing partner al Brandlogic Advisory, este noul consul onorific al Lituaniei la Cluj-Napoca.

Noul consul al Lituaniei la Cluj: “Demarăm misiunile economice”

Articolul următor
Mihai Filip susține că sectorul bancar din România a devenit, în ultimele nouă luni, unul dintre cele mai efervescente domenii care se digitalizează.

Mihai Filip, OVES: “Băncile cresc investițiile în digitalizare cu până la 30%”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share