Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

IMM-urile din Transilvania merg pe calea digitalizării cu bani de la Bruxelles

Am pornit acest eveniment exploratoriu de digitalizare, unul în care lansăm public acest proiect.
Organizațiile și universitățile clujene și-au prezentat oferta de tehnologie la Cluj Innovation Park | Foto: TB

Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH) a organizat, la Cluj, primul său eveniment public, “Exploratorium de digitalizare – hackathon de validare inovativă”: consorțiul își propune să transforme digital 87 de firme din regiune.

“Am pornit acest eveniment exploratoriu de digitalizare, unul în care lansăm public acest proiect. Este finanțat de UE, cu o valoare de 5,4 milioane de euro, 50% prin programul Europa Digitală, direct de la Bruxelles, iar 50% de la Guvernul României, prin fonduri structurale – Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF).

Am început implementarea sa de la 1 octombrie, iar TDIH îl coordonează, prin Transilvania IT Cluster (TITC). Acest proiect are o perioadă de derulare de trei ani, cu posibilitatea de prelungire pe alți patru ani. Ne propunem să oferim întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Regiunea de Nord-Vest servicii de transformare digitală, însă avem un pachet de servicii și pentru autoritățile publice locale din regiune.

Vom aborda procesul de transformare digitală pas cu pas: aceste concepte pot să fie foarte abstracte pentru întreprinderile non-IT. Deci ne ocupăm, prin echipe dedicate ca în următorii trei ani, prin diverse evenimente, dar și prin activitatea noastră zilnică, să accelerăm procesul.

Există foarte multe surse pentru digitalizarea IMM-urilor în perioada viitoare, inclusiv la nivel european – direct de la Bruxelles. Prin intermediul serviciilor noastre ne propunem să le aducem mai aproape și să le facem mai eficiente atunci când vor fi accesate și folosite de către IMM-uri”, a spus Bianca Muntean, managerul TDIH.

Vor să scoată produse inovative

“Noi lucrăm cu IMM-urile de mulți ani, avem 37 de proiecte cu IMM-urile în zona de transfer tehnologic. Până acum, UTCN derula activități de cercetare, dezvoltare, inovare, iar produsul era de fapt realizat în aceste companii. În interiorul universității avem peste 80 de colective și echipe de cercetare care prin acest proiect se vor putea expune cu ceea ce fac, cu zona în care sunt foarte bune.

În proiectul TDIH vom oferi companiilor training, consultanță, laboratoare pentru proiecte de cercetare, în care vom lucra împreună cu acestea pe zona de digitalizare și pe dezvoltare de produse inovative în primul rând. Acest proiect este important pentru noi în perspectiva de a ne putea deschide către mediul economic”, consideră Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

“La UTCN partea de inteligență artificială (AI) este de o importanță deosebită. Avem un parteneriat cu Autoritatea de Digitalizare a României și unul cu TITC, în cadrul TDIH. Sperăm ca strategia națională de digitalizare să prevadă finanțarea hub-urilor digitale din România, nu numai a celor care au câștigat finanțări europene.

În cadrul aceluiași proiect noi am lucrat la strategia națională care se pare că va avea în centru AI, desigur incluzând propunerile pe care companiile, universitățile, administrația locală le vor face. Mai multe universități din România vor constitui Hub-ul Român pentru Inteligență Artificială, care va deveni și un partener de dialog al Guvernului României.

În Cluj vom pune piatra de temelie, de anul viitor, a Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială, unde sperăm să creăm 400 de locuri de muncă în cercetare, dorința noastră fiind să păstrăm această forță de muncă dedicată, talentele din tehnologie, în zona Clujului”, spune prorectorul UTCN.

 

Trei runde de înscrieri

“Tot ceea ce s-a întâmplat până acum la TDIH a mers pe o zonă foarte aplicată, între mediul privat și IT, pentru ca să se simtă rezultate concrete. La Hygia vom merge, în acest proiect, pe consultanță pentru atragerea de finanțări și implementări de proiecte, noi lucrând preponderent cu structuri asociative, clustere. Vom fi legătura autorizată între industrie și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării; în proiectul TDIH ne vom ocupa de relația directă cu companiile.

Încercăm să valorificăm acele oportunități care vor avea 87 de beneficiari IMM-uri și cel puțin 7 instituții publice. Vom selecta public acești beneficiari, realizând și o competiție, deoarece resursele pe care le avem sunt, totuși, limitate. Vor fi trei apeluri deschise, primul până în 15 decembrie, următoarele, la câte șase luni.

Avem și partea de consolidare a contactului direct între cerere și ofertă, prin TDIH, pentru că sunt atât furnizori de tehnologie interesați, dar și companii care vor să implementeze soluții. Pentru partea de finanțare vom propune, în afara fondurilor UE, instituții financiar-bancare, fonduri de investiții, business angels”, Ciprian Morcan, managerul Hygia Consult.

Ce servicii va oferi TDIH

  • Intermediere a cererii cu oferta de inovare și digitalizare
  • Formare și specializare în inovare și digitalizare
  • Expertiză și experimentare, acces la laboratoare, infrastructură de testare și validare
  • Sprijin pentru finanțarea investițiilor
  • Mentorat și consultanță pentru obținerea de finanțare

 

De la audit, la finanțare

În prima fază a proiectului vor exista trei apeluri pentru selectarea celor 87 de IMM-uri. Cele selectate vor fi supuse unor audituri digitale, furnizării de expertiză de afaceri și tehnologie, având și acces la laboratoare pentru testarea produselor digitale și inovatoare. Angajații firmelor vor beneficia de training-uri și servicii de dezvoltare (alfabetizare digitală, managementul schimbării, abilități digitale avansate, transformare digitală, management).

La final, vor avea sprijin pentru găsirea de investiții prin transformarea digitală (mentorat în afaceri) , dezvoltare de business. Proiectul TDIH a fost selectat de către Comisia Europeană pentru cofinanțare în cadrul programului Europa Digitală.

TDIH reprezintă un consorțiu regional format din 14 organizații (6 parteneri și 8 asociați). Acesta are misiunea de a consolida inovarea, de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și a sectorului public. TDIH face parte din rețeaua Europeană de Centrelor de Inovare și Transformare Digitală. Partenerii din proiect sunt TITC, UTCN, Universitatea Babeș-Bolyai, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Izotopică și Moleculară, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, Hygia Consult.

TDIH oferă instrumente cheie care susțin tranziția verde și digitală a industriei și a sectorului public, prin servicii care sprijină procesul de digitalizare și inovare pentru afaceri și accelerarea adoptării tehnologiilor digitale (AI, Big Data, calcul de înaltă performanță), prin furnizarea de servicii și produse de către companii, susținând și creșterea competitivității IMM-urilor sau calitatea serviciilor publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fragedo este „Cea mai de încredere marcă de carne”, fiind în topul încrederii acordate de părinți

Articolul următor

S-a anunțat prima trupă de la Untold 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share