Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY: Portret de guvernator. Florin-Daniel Mărginean, între antreprenoriat și voluntariat  

De la 1 iulie, data de la care începe anul rotarian, colanul de guvernator al Districtului 2241 România și Republica Moldova este deținut de Florin-Daniel Mărginean. Membru al comunității Rotary din 2014, fost președinte al Clubului Rotary din Alba Iulia, orașul în care s-a născut, Florin-Daniel Mărginean și-a fixat pentru mandatul de un an să susțină educația și proiectele care sprijină accesul copiilor și tinerilor la un învățământ modern, adaptat vremurilor în care trăim și bazat pe empatie și încredere.

Florin-Daniel Mărginean este, totodată, un antreprenor de succes în domeniul peisagisticii.

Cine pe cine îl ajută, antreprenorul pe rotarian sau viceversa, l-am întrebat pe noul guvernator într-un interviu realizat la Alba Iulia. Florin-Daniel Mărginean ne-a mărturisit că: “Eu, antreprenorul, aveam calitățile necesare pentru a conduce un business. Însă, rotarianul îl ajută pe antreprenor pentru că în Rotary îți dezvolți și multe alte abilități, participând la conferințe, la seminarii și așa mai departe, întâlnindu-te cu foarte mulți oameni care reprezintă profesii diferite, oameni foarte valoroși. Făcând parte dintr-un grup de oameni care fac bine, ai acel sentiment de de mulțumire. Și atunci asta te ajută și în dezvoltarea personală și, implicit, în dezvoltarea comunicării cu angajații, cu clienții. Și bineînțeles că lucrurile evoluează”.

 

L-am vizitat pe noul guvernator al Districtului 2241 România și Republica Moldova, Florin-Daniel Mărginean la Toskana Garten, brandul pe care l-a dezvoltat la intrarea în Municipiul Alba Iulia. Un paradis al plantelor născut din pasiunea antreprenorului pentru peisagistică, descoperită acum mai bine de două decenii. Considerăm că este important să îl cunoaștem pe guvernator prin ceea ce face în viața de zi cu zi și care i-a fost drumul care l-a purtat spre comunitatea Rotary.

Florin-Daniel Mărginean este antreprenor în domeniul peisagisticii din 2002, când a înființat compania, anterior și în paralel formându-se profesional în Germania, unde a lucrat la o firmă de peisagistică și decorațiuni florale de lângă Stuttgart.

“Am început să importăm din Europa plante care erau potrivite pentru clima noastră pentru că în anul 2002-2003 nu erau foarte mulți producători în România. Orașul era în plină dezvoltare, am avut foarte mult de lucru. Ceea ce e important este că în fiecare dimineață vin cu drag la lucru și cred că de aceea am avut rezultate pentru că acordăm o atenție deosebită calității îngrijirii plantelor, calității lucrărilor”, consideră Florin-Daniel Mărginean.

Într-adevăr, renumele companiei i-a purtat pe angajații Toskana Garten pe tot cuprinsul țării, de la București la Timișoara, nemaivorbind de lucrările de amenajare executate în județele limitrofe. Recent, compania a obținut, fără să îl fi solicitat, un titlu onorant oferit de Majestatea Sa Custodele Coroanei – cel de Furnizor al Casei Regale a României, la doi ani de la prima colaborare cu Casa Regală.

„În primă fază am montat un sistem de irigare și am schimbat iarba de pe peluza domeniului de la Săvârșin. Suntem onorați să facem acest lucru pentru că suntem recunoscători pe veci Casei Regale, mai ales că noi provenim din orașul Unirii, pentru ceea ce a făcut Casa Regală pentru România. De fiecare dată când pășesc în curtea Castelului de la Săvârșin sau în Palatul Elisabeta îmi imaginez că Regele Mihai, Regina Maria și Regele Ferdinand Întregiuitorul sunt acolo, oameni care au iubit această țară și au făcut tot ceea ce este posibil ca să rămânem împreună. Este un lucru extraordinar când știi că faci pentru oameni care au iubit această țară și au pus mai presus de sine înșiși interesele țării”, spune Florin-Daniel Mărginean.

Am mai putea aminti ca lucrări de referință amenajările de la Clubul de golf Theodora, Star Assembly și Star Transsmision Sebeș și Cugir, Bosch Blaj. Totodată, pentru a diversifica portofoliul de activități, Florin Daniel-Mărginean a înființat în 2018, în comuna Ciugud, în zona industrială, o altă companie, alături de prietenul său, Hans Schuller. Pe 17 hectare de teren, Green Roll and Plants produce rulouri de gazon, plante și arbuști ornamentali-arbori.

 

Începuturile într-o mare familie

Descoperim în biroul de sticlă al guvernatorului un tablou despre care interlocutorul nostru ne spune că a fost pictat de o colegă de la un club din Aiud în care sunt transpuse pe pânză clopotul și ciocanul președintelui și colanul pe care acesta îl poartă la întâlnirile oficiale.

Facem astfel trecerea de la antreprenorul în domeniul peisagisticii spre guvernatorul Districtului 2241 România și Republica Moldova.

După ani de tatonări, când a fost aproape de comunitatea Rotary participând la proiectele, acțiunile și evenimentele organizației alba-iuliene, Florin-Daniel Mărginean a acceptat în 2014 invitația de a fi membru al Clubului Rotary din cealaltă Capitală.

“De atunci, ziua de întâlnire săptămânală cu colegii de club, ziua de joi, a devenit una dintre cele mai frumoase zile din săptămână pentru mine, pentru că este locul unde întâlnești oameni minunați și împreună facem lucruri utile pentru comunitatea din care facem parte. Iar atunci când implementăm un proiect, ceea ce simțim noi în sufletele noastre nu putem descrie în cuvinte, pentru că vedem câtă bucurie există pentru beneficiari, când vezi că viața unor copii, oameni în vârstă sau oameni nevoiași s-a schimbat în mai bine, pentru noi este un lucru extraordinar”, povestește guvernatorul.

Tot atunci, în 2014, a înțeles că face parte dintr-o familie extrem de numeroasă, care era acolo pentru a te sprijini. Se afla în prima sa vizită externă la un Club Rotary din Budva, Muntenegru, unde a participat la o întâlnire foarte interesantă despre mediul acvatic și despre vietățile din mediul acvatic.

“Când s-a terminat întâlnirea și am fost condus de președintele clubului din Budva, acesta mi-a spus că ori de câte ori mai revin în țară sau vizitez orașul Budva și am cea mai mică problemă, să îl sun. A fost momentul când am realizat că fac parte dintr-o familie cu 1,4 milioane de oameni. A fost un sentiment de siguranță și de bucurie cum nu-l poți descrie în cuvinte”, ne explică guvernatorul două dintre valorile Rotary, prietenia și apartenența la un grup.

“Este minunat să aparții unui grup de prieteni, oameni de încredere cu care unindu-ne forțele putem schimba lumea în bine. Să nu ne imaginăm ieri, sa ne imaginăm mâine.

Florin-Daniel Mărginean, Guvernatorul Districtului Rotary 2241 România și Moldova

 

Proiecte la club

În decembrie 2015, Florin-Daniel Mărginean a fost desemnat să fie președintele Clubului Rotary Alba Iulia în mandatul 2018-2019, un mandat care a început în anul Centenarului Marii Uniri.

“Am primit provocarea de a organiza un eveniment Rotary la Alba Iulia, de centenar. Și acesta este proiectul meu cel mai mare la nivel de club. A fost momentul când, pentru 3 zile, la Alba Iulia am avut peste 700 de oaspeți rotarieni din toată lumea, din Statele Unite, din Franța, din Germania, din Austria, pentru a aminti doar câteva state, oaspeți invitați care au venit la sărbătoarea noastră, plus foarte mulți colegi din district care au ales să își petreacă acele zile istorice la Alba Iulia. A fost un eveniment cu diferite activități și seminarii, cu o încărcătură emoțională extraordinară și așa, Rotary Club Alba Iulia a devenit și mai cunoscut în districtul nostru, dar și în străinătate”, își amintește acesta.

La nivel de club, alături de colegii săi a început din 2015 să lucreze la un proiect de suflet, primul proiect de tip Global Grant al Rotary Alba Iulia pentru Centrul Maria Beatrice din municipiu, un centru pentru copii cu probleme neuromotorii.

“Am implementat un Global Grant în valoare de 43 mii de dolari prin care am achiziționat echipamente medicale pentru tratamentul copiilor. A fost un proiect la care am ținut foarte mult, am făcut foarte multe vizite în străinătate, ca să caut parteneri, parteneri însemnând tot cluburi Rotary și districte Rotary”, își amintește acesta. A fost doar începutul, pentru că astăzi Centrul Maria Beatrice reușeste să sprijine tot mai mulți copii cu astfel de probleme, grație implicării rotarienilor din Alba Iulia.

Intrarea sa în Rotary s-a datorat și altui proiect: Casa Brian Moore de la Sebeș, o construcție pe care clubul din Alba Iulia, împreună cu clubul Birmingham Breakfast și Clubul Rotary Sebeș a ridicat-o de la zero și a predat-o apoi primăriei municipiului pentru a servi comunității locale.

Astăzi, acolo funcționează un centru de zi pentru copii cu dizabilități, o grădiniță pentru copii cu nevoi speciale și un cabinet stomatologic cu servicii gratuite pentru copiii din clasele 0 până în clasa a opta.

 

Proiect de Guvernator

În anul 2019, la propunerea colegilor săi a acceptat să candideze pentru funcția de Guvernator al Districtului 2241, România și Republica Moldova, pentru mandatul 2022 – 2023. În Rotary, mandatul de președinte al unui club sau cel de Guvernator este pentru o perioadă de un an, de la 1 iulie până la la 30 iunie. Guvernatorul este ales de membrii cluburilor și are rolul de a coordona activitățile curente ale Rotary în cele două țări, dar prin programul pe care îl propune la începutul mandatului, are rolul de a implementa strategia și viziunea propusă. Florin Mărginean a fost ales de majoritatea districtului, iar din 1 februarie 2020 a devenit guvernator nominalizat desemnat. Din același an, de la 1 iulie a devenit guvernatorul nominalizat al districtului, însemnând că urma să intre în mandat peste 2 ani. Anul trecut, de la 1 iulie până în 30 iunie a fost guvernatorul ales al districtului, iar acum este guvernatorul în funcție până în 30 iunie 2023.

La nivel internațional, Rotary stabilește o temă pentru fiecare mandat al președintelui, iar pentru anul 2022 – 2023 (primul an în care președinte al Rotary International este o femeie, Jennifer Jones) tema anunțată este Imagine Rotary.

Pornind de aici, Florin Mărginean și-a ales ca proiect de guvernator Educația, în contextul unei reveniri a activității în cluburi după doi ani de pandemie.

“Noi, în Rotary, derulăm proiecte în 7 arii de acțiune: educație, sănătate, mama și copilul, protecția mediului înconjurător, sanitatea apei și igiena, promovarea păcii și prevenirea conflictelor, dezvoltarea comunității locale și prevenirea dezastrelor. Mi-am propus că, dacă voi fi guvernator, să fac proiecte pe educație, pentru că este foarte important să educăm viitoarele generații. Avem profesori buni, avem școli bune, dar copiii au nevoie de mult mai mult suport din partea profesorilor și părinților. Am considerat că putem să dezvoltăm acest sistem, pentru că avem specialiști în cadrul districtului nostru care se pot implica și ne pot ajuta ca voluntari. Vreau ca tinerii să se educe și să rămână în țara noastră, să nu ia drumul pribegiei, să le creăm un mediu propice bazat pe încredere, să evolueze și să dezvoltăm această țară frumoasă, să avem grijă de această comoară, așa cum au avut și strămoșii noștri”, consideră interlocutorul nostru.

Este conștient că este un proiect potrivit activităților rotariene, pentru că aplicând testul celor 4 întrebări după care rotarienii se ghidează, toate răspunsurile sunt DA.

“Avem un test care a fost adoptat de rotarieni în 1943, a fost creat în 1932 de un rotarian, Herbert Taylor, care a fost mai târziu și președinte Rotary International. El l-a aplicat atunci când i s-a cerut să preia conducerea unei companii care se confrunta cu un faliment. E un test de 24 de cuvinte, format din 4 întrebări, care zice așa: Dintre lucrurile pe care le gândim, le spunem sau le facem, este adevărat? Este corect pentru toți cei implicați? Va construi bunăvoință și prietenie mai bună? Va fi în beneficiul tuturor celor implicați? Dacă aplicăm testul proiectului nostru de educație, vom vedea că răspunsurile vor fi da la toate întrebările”, ne explică guvernatorul.

 

Educație pentru noua generație

 

Proiectul este intitulat Educație pentru noua generație, un program prin care împreună cu echipa districtuală și colegii săi din cluburile din țară și-a propus să implementeze, ca o primă componentă, un nou sistem de învățământ în școlile de stat din România, bazat pe încredere.

“Proiectul se derulează deja de 2-3 ani, suntem într-o colaborare foarte strânsă și avem un agreement cu Scoala încrederii din Cluj-Napoca, un ONG la fel ca noi, format din majoritatea colegi rotarieni care sunt profesori și manageri. Prin acest proiect nu se schimbă programa școlară, se schimbă numai modul de a preda al profesorilor. De la directori până la tot corpul profesoral sunt pregătiți de echipa Școala încrederii, iar copiii primesc o altfel de educație și sunt martorii unui alt mod de a preda. Eliminăm teama unui test inopinat, eliminăm teama că sunt pedepsiți în fața clasei, în fața tuturor și așa mai departe. Dacă vreți, este un sistem bazat pe încredere. Și atunci copiii au mai mult drag de a merge la școală, fac lucrurile altfel și vor avea rezultate mai bune”, explică guvernatorul Districtului 2241.

În proiect sunt integrate deja 214 școli care pot fi vizualizate pe harta de pe site-ul www.scoalaincrederii.ro, iar alte 300 așteaptă să intre în acest sistem.

“Costul este de doar 14 euro per copil pe an. Orice părinte ar plăti această sumă, dar acolo unde nu se poate, noi încercăm să identificăm sponsori, încercăm să facem proiecte, astfel încât să obținem sume pentru a ajuta această echipă de Școală a Încrederii”, adaugă Florin-Daniel Mărginean.

O a doua componentă a proiectului se referă la orientarea în carieră a tinerilor.

“Am lansat 2 proiecte pilot, în județele Timiș și Alba, proiecte prin care facem orientare în carieră, în baza unor teste, și organizăm internshipuri, prin care îi îndrumăm pe tineri spre anumite meserii”, punctează acesta. Concret, sunt achiziționate teste care vor fi aplicate online, teste agreate de Ministerul Educației, de echipe formate din consilieri de orientare în carieră, psihologi școlari, echipa de la Școala Încrederii și voluntari de la Rotary.

A treia componentă a proiectului este de a dota școlile din zona rurală cu tehnică smart. “Am demarat deja aceste proiect pentru că am pus la dispoziție un fond de 250.000 de lei de la District și am făcut un concurs de proiecte pe educație. Am selectat 50 de proiecte, vom aloca 5.000 de lei pentru fiecare proiect, finanțare din partea districtului, iar clubul Rotary local, ca partener, dacă participă în acest proiect, trebuie să aloce cel puțin 5.000 de lei. Datorită cererilor din partea cluburilor, am crescut această sumă până aproape de 300.000 de lei, iar această “investiție”, dacă vreți, de 300.000 de lei va genera proiecte de 900.000 de lei și abia aștept să văd cifrele, câți beneficiari, câți tineri vor fi incluși. Credeți-mă că vor fi cifre fabuloase, plus aportul nostru pe care îl aducem în dezvoltarea sistemului educațional”, subliniază guvernatorul.

De tehnică smart e nevoie nu doar în mediul rural, ci și în învățământul urban, astfel că Districtul și cluburile încearcă să ajute cât mai multe comunități. “Bineînțeles că noi nu ne putem substitui statului român, însă vrem să ajutăm atât cât putem și dorim să transmitem un semnal și altor organizații să se implice”, spune Florin-Daniel Mărginean.

 

A servi comunitatea

Proiecte numeroase pe tema educației derulează și cluburile Rotary din țară însă. Unele, spre exemplu, vizează reducerea abandonului școlar, prin oferirea a unei mese de prânz, donații de rechizite și altele copiilor provenind din categorii sociale defavorizate, premierea excelenței și susținerea tinerilor cu situații materiale precare. Astfel de proiecte au avut ca rezultat scăderea nivelului de abandon școlar cu 60%, în unele zone.

#EndPolio la Timișoara

Districtul 2241 continuă să sprijine cel mai cunoscut proiect al Rotary International în domeniul sănătății, EndPolio, un program prin care s-a eradicat poliomelita la nivel global. Ziua de Luptă împotriva Poliomelitei a fost marcată în octombrie la Timișoara. EndPolio este poate cel mai complex program de prevenție pus în practică la nivel mondial de un ONG.

„Este un program prin intermediul căruia Rotary salvează vieți, la propriu. Iar din acest punct de vedere pot spune cu tărie că sunt mândru că fac parte din această minunată organizație. Voi fi în continuare un mare susținător al programului EndPolio, grație rezultatelor palpabile pe care le putem vedea cu toții. District 2241 a inițiat în octombrie 2022 o campanie de strângere de fonduri pentru EndPolio. Fiecare rotarian a fost încurajat să doneze cel puțin 10 dolari în contul clubului, iar sumele totale au fost donate de District către fondul EndPolio, gestionat de Fundația Rotary. Este un mod de a ne arăta din nou solidaritatea către comunitățile unde este nevoie în continuare de vaccin, de asistență medicală”, a punctat DG Florin Mărginean.

Lupta Rotary pentru EndPolio începe în 1985 prin imunizarea a 6 milioane de copii, în Filipine. 3 ani mai târziu, se lansează PolioPlus, primul și cel mai mare sprijin coordonat la nivel internațional din sectorul privat al unei inițiative de sănătate publică, cu un obiectiv inițial de strângere de fonduri de 120 milioane USD. Un sprijin important este reprezentat de Fundația Bill și Melinda Gates care dublează donațiile rotarienilor din toată lumea.

Din activitatea cluburilor rotariene nu lipsesc proiectele pentru sănătate.

“Doar în în perioada de pandemie, într-un an de zile Districtul nostru România și Moldova au implementat mi multe proiecte de tip Global Grant în valoare de 1,8 milioane de dolari. Am cumpărat sute de “plămâni artificiali”, cum se numesc aparatele de respirat, sute mii de litri de dezinfectanți, măști și alte echipamente medicale”, punctează acesta.

Am putea aminti un alt program de succes, derulat în București, dar ai cărui beneficiari sunt copii din toată țara. “Salvați inima unui copil” este implementat de Rotary la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”. Au fost pregătiți în ultimii ani medici și asistenți cu ajutorul rotarienilor din Israel, iar astăzi la secția de cardiologie copii, sunt salvate vieți și datorită Rotary. Un proiect mai recent este „Generația fără HPV”, un program de prevenție ce se derulează momentan în cluburi din vestul țării, dar care urmează să fie extins la nivelul Districtului.

Districtul a îmbrățișat și un proiect de protecție a mediului, inițiat de rotarieni din Olanda, numit sugestiv End-Plastic Soup.

“Este un proiect de curățare a cursurilor de râu și a barajelor de reziduurile din plastic, de resturi de lemne și așa mai departe. Proiectul l-am implementat anul acesta la barajul de la Voila și pe valea Sebeșului. Cu ajutorul utilajelor colegilor din Olanda și Germania am colectat 200.000 de kilograme de resturi care au fost sortate și reciclate. A fost un lucru deosebit să vedem barajele înainte și după. Vrem să continuăm acest proiect și încercăm și prin asta să educăm comunitățile”, spune Florin-Daniel Mărginean.

Bineînțeles, proiectele sunt mult mai numeroase, ținând cont că în fiecare județ ființează cel puțin un club Rotary (150 în total cu Republica Moldova), la care se adaugă numeroasele cluburi Rotaract (tineri între 18 – 30 de ani), respectiv Interact (adolescenți între 12 – 18 ani).

Trăgând însă o linie, în cei aproape 30 de ani de când mișcarea rotariană a reapărut în țara noastră, au fost implementate proiecte care au însumat în jur de 50 de milioane de dolari.

Însă mai mult decât atât exemplul Rotary se multiplică, iar binele aduce schimbare în comunitate.

În mijlocul prietenilor rotarieni din Alba Iulia

“Ca guvernator am avut posibilitatea să vizitez până acum 130 de cluburi din România și Moldova din totalul de 150. O vizită de club presupune discuții cu cluburile, prezentarea proiectelor, îndrumări, susținerea proiectelor și a membrilor cluburilor atunci când este nevoie, transmiterea temei și a direcțiilor de la Rotary International pentru acel an. Am văzut activitatea din interior a cluburilor și am rămas uimit, se întâmplă lucruri fantastice, oamenii își alocă timp și resurse financiare pentru a dezvolta comunitățile, pentru a implementa proiecte în spitale, școli și celelalte domenii pe care le-am amintit. Sunt fascinat de tânăra generație, acești tineri din Interact fac lucruri minunate. Se mobilizează, strâng donații pentru proiectele lor, doar în ultimul an Interact România și Republica Moldova – sunt 87 de cluburi Interact – au derulat, în medie, 7,8 proiecte pe club și au strâns 640.000 de lei pe care i-au folosit în interesul comunităților din care fac parte. Apoi avem generația de după 18 ani, Rotaract, la fel, tineri deosebiți, foarte mulți specialiști, deja avem medici, profesori, artiști, IT-isti foarte bine pregătiți care au crescut cu această educație și spirit al voluntariatului și al Rotary, au beneficiat de programe pentru tineri, de exemplu Youth Exchange. Avem o satisfacție a muncii, avem o satisfacție că munca noastră nu e în zadar”, conchide guvernatorul.

Împreună cu tineri rotarieni din străinătate care învață în România – Youth Exchange

Mișcarea rotariană există de 118 ani, iar pentru mandatul 2022-2023, Rotary International este, pentru prima dată în istorie, condusă de o femeie, de Jennifer Jones din Canada, care coordonează activitatea a 40.000 de cluburi și peste 1,5 milioane de membri.

“Ca în fiecare an, Rotary International își propune să crească numărul de membri, implicit numărul de femei. La nivel mondial, procentul de femei membri este astăzi de aproape de 26%, în timp ce în România și Republica Moldova am ajuns deja la 28,5%. Ne-am propus să creștem acest procent peste 30% și de aceea am creat Comitetul “Women in Rotary” format din 30 de de femei din cluburile noastre. Acțiunile lor au acest scop, de a identifica și a atrage femei în Rotary, dar și organizarea de evenimente cultural-artistice și de a promova femeia în organizația noastră”, a adăugat Florin Mărginean.

Alături de Vice Guvernatorul Mircea Solovăstru

Mandatul de Guvernator presupune o serie de responsabilități și de aceea e nevoie de o echipă foarte bine organizată. Practic, Rotary District 2241, România și Republica Moldova este astăzi un mare ONG, cu peste 3.600 de membri și cu proiecte și programe derulate pe termen lung. De aceea e nevoie de o structură organizatorică ce poate să asigure continuitate. Din echipa Guvernatorului fac parte Vice Guvernatorul Mircea Solovăstru (Guvernator 2016 – 17), secretar districtual Florin Secașiu – Rotary Club Alba Iulia, trezorier Gabriel Tamaș – Rotary Club Civitas Solis Alba Iulia, Dănuț Iviniș – District Conference Chair, Ruxandra Bandi și Ovidiu Maior acoperă zona de PR și comunicare și public image. Echipa lărgită este reprezentată de Comitetul Districtual. Fiecare domeniu important din activitatea noastră este coordonat de un chair, cu responsabilități clare pentru anul în curs. Comitetul Districtual se întâlnește de cel puțin două ori pe an, sau atunci când este nevoie pentru a lua decizii importante pentru organizație. Un alt for important este Consiliul Consultativ al Guvernatorilor, format din foști Guvernatori, cei care sunt în continuare alături de organizație și dintre cei care vor prelua în viitor mandatul.

O reușită recentă din mandatul de Guvernator este organizarea la Chișinău a unui Seminar de Membership, la începutul lunii decembrie. Evenimentul a avut ca scop pregătirea rotarienilor din cele două țări pentru retenția și atragerea de noi membri în Rotary. A fost primul seminar organizat în ultimii ani la Chișinău la acest nivel și s-a bucurat de prezența unui număr important de rotarieni. „În cadrul evenimentului, o delegație Rotary District 2241 s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților moldovene, la Parlamentul Republicii Moldova. Am schimbat opinii și am stabilit câteva direcții clare prin care putem fi parteneri ai cetățenilor din Republica Moldova. Războiul din Ucraina a creat mari dificultăți peste Prut, foarte mulți refugiați, în special copii, au nevoie de ajutor. Și pe lângă asta, există probleme și în societatea moldovenească pentru care Rotary, prin programele sale, poate fi o soluție”, spune Florin Daniel Mărginean.

De altfel Rotary District 2241 a reușit să ofere, de la începutul crizei din Ucraina un ajutor substanțial oamenilor și autorităților din zonele de conflict. Cluburile din nordul și estul țării noastre, Maramureș, Bucovina și Dobrogea au fost puntea de legătură între Rotary International și Ucraina. „Fie că a fost vorba de ajutoare care au venit din România, fie că am fost cei care au gestionat ajutoarele care au venit din Europa și de pe alte continente. Rotary a arătat că este o organizație care se mobilizează foarte repede și poate pune la dispoziție resurse pentru situații de criză. Iar ajutorul continuă să ajungă în Ucraina”, adaugă Florin Mărginean, mulțumindu-le tuturor rotarienilor care s-au implicat în aceste programe de ajutorare a celor aflați în nevoie.

 

Un hobby migălos

Într-o altă locație din oraș, am schimbat câteva vorbe cu Guvernatorul despre pasiunea sa pentru ceasuri. Recunoști ușor o pasiune, care, spune guvernatorul, îl relaxează și uită, paradoxal poate, de trecerea timpului, pășind într-o altă dimensiune temporală. Pasiunea aceasta l-a provocat să studieze istoria ceasurilor, care merge în timp până în jurul anului 1500 dar și înainte, și să învețe să le recondiționeze și să le repare, cu informații din cărți sau din familie.

“Am o colecție impresionantă de ceasuri, pe care, parțial, eu le-am recondiționat. Tatăl soției mele (n.a. Veronica Ioana), la 73 de ani, este printre singurii ceasornicari care au mai rămas în Alba Iulia de la care am învățat o parte din arta orologiei. Îmi plac aceste mecanisme, este foarte interesant să tragi cu cheia un ceas și să funcționeze cu exactitate chiar și după sute de ani. Pe lângă asta am descoperit o colecție de ceasuri de buzunar comandate de România în perioada interbelică, ceasuri pentru Casa Regală, Căile Ferate Române, pentru grăniceri, pentru aviație, multe modele de ceasuri realizate peste granițe, special pentru România. O parte dintre ele le am și eu în colecție, unul dintre ele are ca melodie imnul României de astăzi, Deșteaptă-te, române!”, ne povestește antreprenorul. “Este o colecție pe care o vor moșteni copiii noștri, Nicolas și Ștefana, pe care îi iubim foarte mult și încercăm să le oferim o educație bazată pe încredere.”

Cover story-ul ediției cu nr. 114 a revistei Transilvania Business (29 decembrie 2022-27 ianuarie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Silvania Bio, componentă a Fermelor Ecologice Silvania, a anunțat că are un post vacant de lucrător comercial “harnic și dedicat” la unitatea care va fi inaugurată în comuna Crișeni.

Cum va arăta primul magazin modern Silvania Bio

Articolul următor
În ultimii şase ani, Pehart Grup, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria hârtiei din Europa Centrală şi de Est, a realizat investiţii de 36 de milioane de euro, în fabrici şi linii de producţie moderne şi inovatoare.

Pehart a programat investiții de 15 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share