Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FOTO: Cu o carte de vizită impresionantă, ARL CLUJ celebrează 25 de ani de performanță

0.91.142

Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) SA Cluj, subsidiară a puternicului concern austriac STRABAG din 2007, celebrează anul acesta 25 de ani de activitate în domeniul construcțiilor, având o carte de vizită impresionantă prin proiectele finalizate. Drumul Apusenilor, Centura de Ocolire Săcuieni, DN15 și reabilitarea aeroportului din Baia Mare sunt doar câteva dintre acestea. Despre cum a fost acest drum, am discutat cu Dan Lucian Mihancea, directorul general al companiei.

Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj se poate lăuda după primul sfert de veac de activitate cu un portofoliu impresionant de proiecte care și-au pus amprenta asupra istoriei companiei, contribuind, în aceeași măsură, la dezvoltarea infrastructurii rutiere românești și impunând standarde de calitate occidentale în domeniu.

Istoria companiei începe în 1997 cu desprinderea ARL SA Cluj din Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj, în cadrul căreia exista încă din 1994 ca societate independentă fără personalitate juridică. Totodată, 10 ani mai târziu, ARL SA Cluj a intrat în clubul select european al jucătorilor din sectorul construcțiilor în urma procesului de privatizare încheiat prin transferul întregului pachet de acțiuni al companiei către STRABAG AG, principalul concurent în domeniul drumurilor și autostrăzilor din piață, pentru suma de 5,2 milioane de euro. STRABAG AG este una dintre cele mai mari companii de inginerie civilă și de autostrăzi din Europa, cu o vastă experiență și expertiză internațională în domeniul său și în alte domenii. În ultimii 10 ani, STRABAG AG a investit pe piețele emergente pentru a cumpăra acțiuni la diferite companii de inginerie din sectorul construcțiilor.

Pentru ARL, această perioadă de 25 de ani a însemnat o dezvoltare continuă, dar constantă, adaptabilitate și receptivitate față de cerințele pieței, în care compania își desfășoară activitatea, și performanță. Mai mult, îmbunătățirea continuă a tehnologiilor și echipamentelor de ultimă oră utilizate pe șantier și în afara sa, alături de recrutarea și pregătirea personalului calificat și specializat, au făcut din ARL un concurent consacrat în sectorul construcțiilor din România. Toate descoperirile pe care le-a experimentat ARL sunt, de asemenea, o consecință a proiectelor contractate și executate, deoarece fiecare dintre ele a adus noi idei, cunoștințe și moduri de lucru în companie, în conformitate cu solicitările și provocările pe care ARL le-a avut de înfruntat și gestionat”, consideră Dan Lucian Mihancea, directorul general al ARL SA Cluj.

În ciuda provocărilor continue și imprevizibile care apar într-un astfel de domeniu, ARL a dovedit că este receptivă la schimbare, reușind să se adapteze rapid la acestea și la noile cerințe, dar cel mai important la solicitările și rezultatele dorite de clienții săi.

Principalele noastre trăsături, care ne permit să depășim mereu provocările imprevizibile care apar în timpul desfășurării diferitelor proiecte sunt: vasta experiență a personalului calificat, utilaje și tehnologie de ultimă generație, un sistem bine integrat de management al calității, stabilitatea financiară, programe de lucru bine concepute pentru activitățile pe șantier și în afara șantierului și un flux de numerar bine gândit pentru a evita orice impedimente.

Pe scurt, suntem mândri să fim identificați după următoarele caracteristici: – acoperire geografică largă a Nord-Vestului României; Un bun renume și o imagine bună a companiei; Experiență în domeniul construcțiilor; Angajați fideli și motivați; Personal calificat și experimentat în domeniul nostru de activitate; Portofoliu vast de proiecte și o reputație pozitivă pe piața muncii; O gamă largă de servicii; Management centrat pe angajați; Stabilitate financiară cu impozite și plăți achitate întotdeauna la timp; Concentrare pe sustenabilitate și mediu”, subliniază Dan Lucian Mihancea.

 

Portofoliu de proiecte impresionant

După cum aminteam deja, în 25 de ani, ARL SA Cluj care activează în principal în domeniul lucrărilor de construcții a drumurilor și autostrăzilor a adunat un portofoliu de proiecte impresionant.

Generic, compania a executat lucrări de ranforsări sistem rutier, covoare asfaltice, tratamente bituminoase rutiere, ziduri de sprijin, podeţe, marcaje rutiere, refaceri după calamităţi (sistem rutier, ziduri de sprijin, terasamente, podeţe), înlocuire rosturi, hidroizolaţii şi refacere căi de comunicaţii, poduri, întreţinere drumuri, apărări de mal şi regularizări de cursuri, lucrări de deszăpezire, consolidări versanţi de sprijin, platforme industriale, pasaje căi ferate, reparaţii capitale şi modernizări drumuri judeţene şi comunale.

Dacă ne oprim doar asupra celor mai importante proiecte realizate în ultimii ani sunt de amintit Centura de Ocolire Săcuieni, DN15 și reabilitarea aeroportului din Baia Mare.

Cea mai recentă lucrare, de mare anvergură, este Drumul Apusenilor, un proiect care va face această parte a țării, din punct de vedere turistic, o a doua Vale a Prahovei.

“Drumul Apusenilor este într-adevăr o piesă de infrastructură spectaculoasă dată fiind amplasarea sa geografică și legătura sa cu mediul natural. Este unul dintre cele mai recente proiecte pe care le-am finalizat. Acest drum asigură accesul dinspre DN1 (unul dintre cele mai aglomerate drumuri naționale) către Munții Apuseni, ajungând la granița cu județul Bihor. Prin realizarea și livrarea acestui proiect de modernizare, compania noastră a adăugat un alt proiect unic în portofoliul său deja impresionant, iar personalul implicat a dobândit experiență și expertiză valoroase. În plus, sentimentele de mândrie și satisfacție nu pot fi negate deoarece sunt prezente în întreaga companie. Pe lângă modernizarea infrastructurii montane, acest proiect de reabilitare a adus dezvoltări financiare, turistice și sociale majore, deoarece acest peisaj impresionant are potențialul de a deveni un reper important al Munților Apuseni”, completează Dan Lucian Mihancea.

Toate aceste proiecte și-au pus amprenta în istoria ARL și au consolidat definitiv „cartea de vizită” și imaginea companiei în domeniul în care activăm”, mai adaugă directorul general al companiei.

 

Management modern

Realizarea profesionistă a tuturor acestor proiecte de referință pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere românești și nu numai nu ar fi fost posibilă fără un sistem de management bine pus la punct și modern, fără alocarea de fonduri importante pentru dotarea tehnică cu echipamente și utilaje de ultimă generație a companiei care să asigure eficiența pe șantiere și să asigure calitatea lucrărilor executate și a materialelor de construcții livrate, precum și fără investiția în resursa umană atât de importantă în acest sector.

În primul rând, ARL, o firmă de construcții cu o imensă experiență și sprijin din partea concernului din care face parte, beneficiază de un sistem de management bine definit, cu calificările și certificările necesare pentru a prospera și a face față tuturor provocărilor și cerințelor sectorului construcțiilor. Astfel, există un Sistem de Management Integrat Calitate-Mediu-Sănătate și Securitate aliniat cu standardele ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 și ISO 45001:2018.

Prin respectarea și implementarea acestui sistem, putem asigura aspectele legale ale proiectelor noastre, alături de livrarea și derularea eficientă a proiectelor de mare complexitate, respectând prevederile legate de sănătate, siguranță și mediu.

Mai mult, ARL deține și un Certificat de Autorizare ca Furnizor Feroviar și de Acorduri Tehnice Feroviare emis de AFER. ARL SA Cluj este membră APDP România, fiind recunoscută de CNAIR SA ca firmă de construcții de infrastructură rutieră, poduri și lucrări adiacente. De asemenea, ARL SA Cluj este calificată să execute și lucrări de îmbunătățiri funciare”, explică Dan Lucian Mihancea.

În al doilea rând, din punct de vedere tehnic, ca furnizor de materiale de construcții, ARL are 4 stații de asfalt, toate dotate cu instalații de secol 21, cu o capacitate mare de producție de asfalt și aliniate la standardele europene de calitate.

Toate fabricile de asfalt livrează mixturi asfaltice șantierelor și clienților noștri deopotrivă, deoarece procesele noastre sunt tehnologizate și automatizate, asigurându-se că toți parametrii care intervin în crearea amestecurilor și transportul asfaltului sunt urmăriți și controlați în orice moment.

Evoluția rapidă a tehnologiei și a proceselor sale tehnologice ne-a motivat constant să creștem performanța din toate punctele de vedere și în toate departamentele noastre. Ne străduim mereu să lucrăm cu cele mai moderne și de ultimă generație utilaje și echipamente în activitatea noastră pentru a asigura cele mai înalte standarde de calitate și eficiență”, adaugă directorul general al ARL SA Cluj.

Totodată, managementul companiei a alocat resurse importante și profesionalizării angajaților.

În plus, la nivel de personal, ne străduim să atingem perfecțiunea prin implementarea abilităților de secol 21 în cadrul echipelor noastre de angajați, cum ar fi lucrul în echipă, învățarea formală, informală și non-formală (din umbră), comunicarea transparentă și deschisă între toate părțile și gândirea critică, ca să numim câteva. Astfel de abilități sunt atinse prin instruire specializată constantă și procese interne automatizate și optimizate, care ajută angajații să fie receptivi față de inovația tehnologică. Evidențiem și împuternicim talentele noastre să preia conducerea proiectelor în derulare, în timp ce ne asigurăm că au tot ce este necesar la dispoziție, cum ar fi tehnologii inovatoare pentru a-și îndeplini sarcinile și pentru a le sprijini activitatea”, arată Dan Lucian Mihancea.


Cum arată viitorul în ARL

Cu experiența acumulată atât la nivelul managementului, cât și al angajaților, cu dedicarea față de clienți, ARL a reușit să gestioneze cu succes provocările apărute în ultimii ani, generate de pandemia de Covid-19, criza energetică, criza materiilor prime sau războiul din Ucraina.

Aceste evenimente imprevizibile au creat noi sisteme de lucru, cum ar fi munca la distanță sau hibridă, o nouă logistică adaptabilă și securizată pentru aprovizionarea cu materiale și o creștere a eficienței și optimizării legate de procesele de sănătate și siguranță. Având un sistem de management bine implementat, relații comerciale de lungă durată, rapid adaptabile cu clienții, autoritățile, partenerii și beneficiarii, ARL SA Cluj a gestionat cu succes această perioadă de greutăți și a continuat să livreze proiecte de calitate fără să-și fi perturbat activitatea normală.

Aceste situații sau crize cu risc ridicat pot fi depășite cu siguranță prin înțelegerea contextului actual, îmbunătățirea constantă a sistemelor de lucru și preluarea controlului de organizare și implementare a măsurilor care asigură o eficiență și o calitate superioară proiectelor noastre”, explică Dan Lucian Mihancea.

Pentru viitorul apropiat, managementul ARL SA Cluj urmărește să își păstreze și să își consolideze prezența pe toate piețele câștigate, să ofere aceeași calitate proiectelor și să extindă abilitățile și cunoștințele angajaților săi. Însă, în aceeași măsură, vizează noi oportunități de dezvoltare a activității, precum și extinderea portofoliului de lucrări cu proiecte provocatoare și complexe.

Mai mult, luăm în considerare și alte piețe din domeniul nostru de activitate și analizăm potențialul lor de dezvoltare, prin urmare, județele Suceava și Mureș, în care nu activăm în prezent, sunt sub observație atentă. În plus, utilizarea noilor tehnologii „verzi”, reducerea amprentei noastre de carbon, utilizarea materialelor mai durabile și mai ecologice și reciclarea și reutilizarea celor existente sunt aspecte pe care le luăm în considerare și le-am implementat deja”, susține directorul general al ARL SA Cluj.

Pe termen mediu și lung, managementul companiei intenționează să se extindă și în alte domenii de activitate, precum sistemele de canalizare și alimentare cu apă, construcții hidrotehnice sau lucrări de protecție a mediului.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, vom continua, cu siguranță, să oferim instruire, sprijin și dezvoltare continuă tuturor angajaților noștri, deoarece dorim să avem echipe puternice, să construim caractere puternice, loiale și dedicate companiei, culturii și valorilor pe care le reprezintă. Întrucât este aproape imposibil să ne imaginăm o lume fără construcții și infrastructură, vom face mereu tot posibilul să fim activi pe piață, să abordăm proiecte în mod profesionist și să intrăm cu succes în parteneriate cu autoritățile publice și private”, conchide Dan Lucian Mihancea.

 

Despre STRABAG

STRABAG este una din principalele companii de construcţii din Europa şi lider de piaţă în Europa Centrală şi de Est.

STRABAG activează pe piaţa românească începând cu anul 1991, stabilindu-şi sediul în Bucureşti în 1992. În timp, grupul a înființat filiale în toate regiunile relevante pentru piaţa din România, cu peste 1.500 de angajaţi calificaţi. Compania operează în toate sectoarele de construcţii, în special Infrastructura de TransportConstrucţii şi segmente de Inginerie Civilă, precum şi în proiecte de construcţii în domeniul mediului.

Ligia VORO & Dorel VIDICAN

Articol publicat în ediția cu nr. 114 a revistei Transilvania Business (29 decembrie 2022 – 27 ianuarie 2023)

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean (CJ) Suceava este lider al unui mare proiect de cicloturism, în asociere cu cele din Bistrița-Năsăud și Mureș.

Apare cel mai lung traseu de biciclete din România: Mureș – Bistrița – Suceava

Articolul următor
Casa clujeană de brokeraj BRK Financial Group a informat Bursa de Valori București (BVB) despre contractul încheiat cu TechVentures Bank.

BRK Financial se împrumută de la TechVentures Bank

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share