Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conacul baronului Urbán de Monyoró din Șimand, scos la vânzare cu 490.000 de euro

16 camere, trei băi, 950 mp construiți, 1,18 ha. Acestea sunt datele Conacului baronului Urbán de Monyoró din Șiman, scos la vânzare cu 490.000 de euro pe sothebysrealty.ro.

Conacul, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de către baronii Urbán de Monyoró, este situat pe drumul național 79, pe șoseaua Arad – Oradea, la o distanță de 28 kilometri de municipiul Arad, în localitatea Șimand. În 1994, conacul a fost complet renovat, fiind păstrate toate elementele originale ale arhitecturii.

Confort

Construcția oferă tot confortul modern, fiind racordat la rețeaua de apa, are canalizare proprie și trei centrale pe gaz pentru încălzirea clădirii. Conacul are ca și anexă un corp B, dotat cu toate utilitățile, iar pe terenul generos a fost construită o clădire nouă, în prezent în curs de finalizare, cu funcție rezidențială. În fața conacului a fost construită o piscina de 50 mp. Piscina poate fi amenajată în scopul valorificării resursei de apă termală aflată la o adâncime de 700 metri.

Istoric

Familia Urbán de Monyoró a fost una dintre familiile importante, înnobilate ale aristocrației maghiare. Vatra nobililor Urbán era localitatea Monyoród (astăzi Mânerău, Arad), iar primul membru al familiei menționat în documente oficiale a fost Joseph Urbán, în 1828. Conacul neoclasic ridicat în Șimand, la doar câțiva zeci de kilometri distanță de Monyoród, era ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind cel mai probabil opera ctitoricească a lui Gyula Urbán, tatăl celui mai important membru al familiei, și anume Peter Urbán (1870-1935). Șimandul reprezintă pentru istoria Transilvaniei un punct important arheologic și istoric. De la urmele așezărilor din eneolitic, până la prima atestare (anul 953), Șimandul se va afla în cercul de influență a diverse puteri zonale sau locale, devenind în Evul Mediu târziu un pol economic, prin organizarea de târguri, cunoscând și o puternică comunitatea evreiască (în 1828 erau 400 de persoane de rit ebraic). Înalți dregători, politicieni și prefecți în județul Arad, membrii familiei Urbán aveau să dețină domeniul din Șimand aproximativ 100 de ani, perioadă în care conacul era ridicat.

Sursa: sothebysrealty.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara va avea tren de legătură între Aeroportul Internațional și oraș. Guvernul a aprobat indicatorii investiției

Articolul următor
După ani de așteptări, drumul de acces la Păstrăvăria Tusa a fost reabilitat, potrivit Magazin Sălăjean. Aflată în proprietatea Regiei Naționale a Pădurilor, Păstrăvăria de la Tusa a intrat deja într-un program investițional derulat de către Direcția Silvică Sălaj.

Romsilva a modernizat drumul spre Păstrăvăria Tusa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share