Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast devine procesatorul de polimeri nr. 1 în Europa Centrală și de Est

Grupul industrial bistrițean a finalizat, anul trecut, implementarea celui mai ambițios plan de investiții din istoria sa.

TeraPlast a reușit să își consolideze cota de piață și poziția de lider, ajungând cel mai mare procesator de polimeri din această zonă a Europei. Investițiile finalizate în perioada 2021-2022, de 219 milioane lei, se adaugă celor realizate în ultimii ani. Ele au scopul de a diversifica activitatea, amprenta geografică a grupului, de a crește independența energetică și substituirea materiilor prime virgine cu material reciclat.

“Este firesc ca în primii ani de operaționalizare a investițiilor, a unor noi capacități de producție de ultimă generație, rezultatele financiare să nu strălucească, pe fondul provocărilor enorme determinate de contextul economic mondial și regional fără precedent. Cu toate acestea, grupul privește permanent un orizont lung de timp, de peste cinci ani, în scopul maximizării valorii adăugate pentru acționari.

Reprezentanții grupului rămân încrezători în potențialul pe termen lung al proiectelor investiționale demarate în ultimii ani. Scăderea față de buget, dar și față de revizuirea de la nouă luni, a fost cauzată de schimbarea radicală a dinamicii piețelor materiilor prime ca efect colateral al războiului din Ucraina.

Un alt impact l-au avut pornirea mai lentă a segmentului de ambalaje flexibile și o performanță sub așteptări a segmentului ferestre & uși, generată de întârzieri în transferarea costurilor de producție în piață. Provocările imediate, deși au erodat marjele din 2022, nu ne-au afectat dezvoltarea pe termen mediu și lung, o dezvoltare cu o componentă de sustenabilitate în creștere”, conform raportului anual al TeraPlast.

Pentru anul în curs, grupul țintește creșteri semnificative ale performanței financiare, estimând o accelerare a lucrărilor de infrastructură așteptată cel târziu la începutul trimestrului III. Cifra de afaceri a grupului TeraPlast a crescut în 2022 cu 16% comparativ cu 2021, ajungând la 711 milioane lei.

Profitul net a fost de 15,4 milioane de lei, în scădere cu 64% față de rezultatul excepțional din anul precedent. Evoluția a fost determinată de costurile cu amortizarea, pe fondul creșterii bazei de active a grupului în urma investițiilor mari realizate și de creșterea ratelor dobânzilor la lei, o cheltuială suplimentară de 8,3 milioane lei față de 2021.

“Un an dificil, plin de provocări”

„Tragem linie după un an dificil, plin de provocări care ne-au pus la încercare abilitățile de gestionare a situațiilor complexe. Deși unele segmente au performat la nivel record, rezultatul consolidat poartă amprenta perioadei pe care am parcurs-o. Am mers în continuare pe calea dezvoltării, în pofida contextului dificil, pentru a continua să livrăm creștere acționarilor noștri.

Chiar dacă profitabilitatea a fost sub așteptări, avem baza pentru a livra rezultate odată cu începerea normalizării situației generale. Ce a fost mai greu a trecut, iar anul curent va aduce o revigorare, o reașezare, un context mai bun din perspectiva volatilității prețurilor, lucruri care pregătesc următoarea perioadă de creștere. Ne propunem creșteri pe toate segmentele.

Știm că efortul va fi susținut din partea echipei grupului, așadar în condițiile actuale de predictibilitate suntem încrezători în atingerea bugetului. Am învățat din lecțiile anului 2022 cu privire la prognozarea în condiții de impredictibilitate economică, având permanent obiectivul de a excela în rezultate prin comparație cu 2021 care a reprezentat recordul absolut la nivel de grup.

Bugetul anului 2023 rămâne provocator și țintim ușoara depășire a recordului EBITDA înregistrat de grup în 2021, bazându-ne și pe normalizarea segmentelor de business menite să diversifice afacerile noastre. Ne așteptăm la o îmbunătățire a domeniului nostru de activitate în a doua parte a anului” a concluzionat Ioana Birta, directorul financiar al grupului.

Mizează pe proiectele pe fonduri europene

Rezultatele consolidate în 2023 vor fi în ameliorare pe fondul reducerii volatilității prețurilor, potrivit TeraPlast. “Cifra de afaceri va crește din majorarea volumelor. Segmentul instalații și reciclare va beneficia, începând cu a doua jumătate a anului, de un efect pozitiv al intrării în faza de execuție a proiectelor din Programul Anghel Saligny și a celor rămase în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Demararea lucrărilor de infrastructură va duce la depășirea volumelor record din 2021. Pentru segmentul granule și reciclare este prognozată o normalizare a condițiilor de piață din perspectiva stabilității prețurilor și implicit a cererii pentru produse fabricate în UE.

TeraGlass, prin segmentul ferestre și uși, are în vedere un impact pozitiv în urma demarării proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență privind eficiența energetică a clădirilor, cu un potențial la nivelul întregii piețe de 2 miliarde de lei. Pe acest segment grupul anticipează o scădere a prețului mediu și o creștere a volumelor.

Scumpirile și salariile în urcare afectează profitul

“Profitabilitatea se va îmbunătăți pe fondul dispariției presiunilor de creștere a prețurilor materiilor prime. Va exista un impact nefavorabil din cauza creșterii salariului minim în construcții. Segmentul de ambalaje flexibile va înregistra o creștere a volumelor ca urmare a depășirii fazei de ramp-up, a lărgirii bazei de clienți și a creșterii cererii.

În 2023, EBITDA la nivel de segment va intra în teritoriul pozitiv. Grupul TeraPlast continuă investițiile în 2023. Este vorba despre 102 milioane de lei, din care cele mai importante proiecte vizează o nouă fabrică pentru producția de folii stretch și o nouă centrală fotovoltaică”, relevă raportul.

Grupul își va continua diversificarea domeniilor de activitate și a regiunilor geografice în care dezvoltă afaceri, în paralel cu investiții verzi menite să îmbunătățească durabil independența sa energetică, având la bază și programele guvernamentale de sprijin economic.

Bugetul prezentat pentru 2023 nu include efectele determinate de eventuale fuziuni/achiziții. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Touristica 2023. Care sunt cele mai căutate vacanțe din acest an

Articolul următor

Viață lungă, vie Via Transilvanica

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share