Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii români vor compensări pentru pierderile cauzate de importurile ucrainene

CFRAP a salutat inițiativa ministrului Petre Daea de a ridica problema importurilor de produse agricole ucrainene care afectează piața UE și, în special pe cea din România, în cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii. 

Clubul Fermierilor Români Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRAP) susține poziția ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles.

CFRAP a salutat inițiativa ministrului Petre Daea de a ridica problema importurilor de produse agricole ucrainene care afectează piața UE și, în special pe cea din România, în cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii. Șase țări est-europene au susținut demersul (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) și au solicitat Comisiei Europene (CE) soluții  pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite și a putea astfel demara campania agricolă de primăvară.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, își asumă să revină în fața CE și a Consiliului cu propuneri concrete pentru activarea mecanismului de compensare din Fondul de Criză pentru Agricultură al UE. “Importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață.

Cu importuri de porumb, grâu, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina care au totalizat, în 2022, 3 milioane tone și la prețuri mai mici cu 40-100 euro/tonă, fermierii români nu au mai putut să își comercializeze produsele, care sunt stocate și determină costuri suplimentare.

În lipsa vânzării produselor, înregistrează dificultăți mari în finanțarea continuării activității agricole. E esențial să se ia măsuri urgente pentru a proteja agricultorii români și pentru a asigura o piață corectă și echitabilă pentru produsele lor”, potrivit CFRAP.

“România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerțul cu cereale și a permis ca volume importante de mărfuri să intre în țară fără controale fitosanitare.

În 2022, față de 2021, s-au înregistrat următoarele importuri de cereale și plante tehnice din Ucraina: 1.020.000 tone porumb, 640.000 tone grâu, 650.000 tone floarea soarelui și 370.000 tone rapiță.  România s-a transformat astfel din exportator în importator de produse agroalimentare. Exporturile românești au fost extrem de reduse, grâul fiind la nivelul de 2,1 milioane tone, porumbul la 0,38 mil. tone, rapița și semințele de floarea-soarelui, la 0,1 mil. tone fiecare.

Clubul Fermierilor Români a susținut poziția Ministerului Agriculturii în luarea de măsuri pentru a proteja fermierii români. “Este important să se ia în considerare interesele agricultorilor și să se garanteze o piață echitabilă pentru produsele lor”.

„Este necesară o mai bună protecție a producătorilor interni, prin reintroducerea controlului fitosanitar aleator la frontieră, care să evite introducerea de boli și dăunători noi în România  și menținerea unui mediu de afaceri stabil și previzibil pentru fermierii români.

Am lucrat împreună cu Ministerul Agriculturii la elaborarea unor propuneri de măsuri de urgență pe care CE să le pună în aplicare. Fermierii au nevoie de sprijin pentru a-și putea continua activitatea”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al CFRAP.

Organizația va milita activ ca autoritățile să ia în continuare în considerare acest subiect important și să adopte măsuri adecvate pentru a proteja fermierii români și industria agroalimentară locală. CFRAP este o asociație nonprofit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Total
6
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centru de știință de 45 milioane €, caut finanțare! Dezbatere pe Science Campus

Articolul următor
Autoritățile locale au parafat o tranșă de contracte de finanțare de 15,5 milioane de euro, care se va concretiza prin cinci proiecte: patru prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar altul, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (PNIAS).

Zalăul primește 47 milioane euro prin PNRR. Vin 20 de autobuze electrice

Citește și:
Citeste mai mult

Clujul găzduiește Aviation-Event 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
6
Share