Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Brașov, funcțional din iunie. “Traficul se va dubla în România”

Directorii generali ai aeroporturilor din România s-au întâlnit într-o ședință de lucru organizată la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG).
La eveniment au participat personalități din aviație, turism și administrație

Managerii aeroporturilor din România s-au reunit la cea mai nouă aerogară din țară și au stabilit coordonatele dezvoltării acestui sector.

Ei s-au întâlnit într-o ședință de lucru la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG). Au participat reprezentanți ai Ministerelor Transporturilor și Energiei, ai companiilor cu activitate în domeniul aviației civile. Au fost prezente instituțiile de stat cu atribuții în transportul aerian (ROMATSA, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Autoritatea de Investigații pentru Siguranța Aviației Civile).

Pe agenda întâlnirii s-au regăsit subiecte ca implementarea strategiilor de dezvoltare a aeroporturilor din România, absorbția de fonduri europene, modificarea ordinului de ministru privind tarifele aeroportuare, colaborarea cu companiile aeriene în vederea dezvoltării rețelelor de rute ale aeroporturilor.

Au fost abordate aspecte legate de problemele operaționale, de siguranță și de securitate din domeniul aviației. Cei prezenți la întâlnire au analizat traficul aerian înregistrat în 2022: 21 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile din România. Ei au prezentat estimări referitoare la traficul de pasageri, de marfă și mișcări aeronave ce se așteaptă a fi înregistrat în 2023.

Managerii aeroporturilor, între optimism și crize

“Ne așteptăm ca în 2023 pe aeroporturile din România să înregistrăm un număr de pasageri mai mare decât cel din 2019. În același timp suntem conștienți că aeroporturile se confruntă cu provocări multiple: efectele războiului dintre Rusia și Ucraina la creșterea prețului la energie, creșterea tarifelor biletelor de avion, competiția crescută între aeroporturi”, a spus David Ciceo, președintele AAR,

Participanții au efectuat o vizită la AIBG. Acesta va deveni operațional în 15 iunie, în măsura în care graficul lucrărilor asumat de instituțiile abilitate va fi respectat, potrivit conducerii AAR.

“Ne onorează faptul că, în acest an găzduim, chiar la sediul AIBG, prima zi a şedinţei directorilor generali ai aeroporturilor membre ale AAR. Cel mai nou şi mai modern aeroport din România – dacă luăm în calcul tehnologia de dirijare a traficului prin intermediul turnului remote în premieră naţională – îşi face oficial intrarea în rândul aeroporturilor din ţara noastră. Cu atât mai mult cu cât suntem în linie dreaptă în ceea ce priveşte funcţionalizarea obiectivului nostru”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

AAR a fost înființată în 1999 și reunește în 22 de membri, printre care 16 aeroporturi și firme din domeniul aeroportuar. Asociația are o contribuție importantă în dezvoltarea aviației civile din România prin colaborarea permanentă cu instituțiile internaționale și naționale din domeniu.

Oaspeții, în vizită prin noul terminal

Oficialul CJ Brașov a spus că 2023 va fi un an al investiţiilor record în infrastructura aeroportuară din România, culminând cu deschiderea AIBG. “A fost o onoare să-i avem la sediul celui mai nou şi mai modern aeroport din România pe directorii tuturor aeroporturilor din ţară, alături de reprezentanţi ai companiilor din domeniul aviației civile şi operatori economici din domeniile conexe aviaţiei, din ţară şi străinătate.

Împreună cu Alexandru Anghel, directorul general al AIBG, i-am condus pe distinşii oaspeţi prin interioarele de la subsolul, parterul şi etajul terminalului. Le-am explicat perspectivele de extindere pe care imobilul le va permite în momentul în care activitatea aeroportuară se va dezvolta. Am evidenţiat numeroasele etapele parcurse şi puţinele rămase, până la mult-aşteptatul moment în care AIGB va fi funcţional”, a spus Veștea.

Primul turn de control la distanță din Europa de Est

El le-a vorbit invitaţilor despre implementarea soluţiei de dirijare a traficului prin intermediul turnului virtual – cu care s-a ajuns la momentul integrării sistemelor amplasate la Centrul de Dirijare a Zborurilor Arad cu cele din clădirea de contingenţă de la Ghimbav.

“Vreau să remarc prezenţa în mijlocul nostru a lui Niclas Gustavsson, vicepreședinte SAAB. Acesta a făcut o declaraţie onorantă pentru noi, spunând că implementarea primului turn remote din Europa de Sud-Est la AIBG s-a realizat într-un timp record.

Unul mai scurt decât în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale unde SAAB a furnizat această soluţie tehnică a viitorului, şi printr-o colaborare excelentă cu beneficiarul proiectului. Specialiştii în aeronautica civilă română prezenţi la şedinţa AAR spun că, în următorii 10 ani, traficul aerian se va dubla în România.

Ceea ce ne obligă pe toţi cei care administrăm aeroporturi la investiţii majore în infrastructură şi dotări. Sunt convins că AIBG va contribui semnificativ la această creştere şi la dezvoltarea domeniului aeronautic, care la Braşov are o tradiţie seculară”, a spus șeful CJ Brașov.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat contractul alături de reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii publice de apă şi de canalizare și ai societății Vital Baia Mare.

Sumă imensă pentru rețeaua de apă-canal din Maramureș: 480 milioane €

Articolul următor

Sistem pilot pentru cântărirea din mers a autocamioanelor în Vama Nădlac 2

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share